Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Trudne pytanie o VL.

Napisany przez Calypso
Cześć wszystkim,

z Piątej Dyrektywy Bankowej wynika to:

Kredytobiorca może zlecić przelew na swoje konto płatności VL dokonywane przez pracodawcę. W tym przypadku powinien poprosić instytucję finansową o wystawienie potwierdzenia dla pracodawcy, z którego wynika, że wykorzystuje swoje składki do spłaty długu.

Nowa umowa kredytowa z ratami
Bank A udziela tylko kredytów hipotecznych
Bank B jest głównym bankiem

Jak teraz Bank A ma wystawić potwierdzenie, z którego wynika, że na rachunek Banku B wpłynęła kwota w ramach VL?
W związku z tym jak Bank B ma potwierdzić, że przychodzące środki VL będą wykorzystane do spłaty kredytu hipotecznego?

Dodatkowa wpłata na konto hipoteczne nie jest możliwa umownie. Brak również dodatkowych płatności.

Dzięki!

Napisany przez Calypso
Cześć,
czy naprawdę znalazłem coś niezwykłego?
Już zapytałem na 2-3 miejscach i nikt nie chce się za bardzo zająć..

Napisany przez NaTwoim13
Gdzie spłacasz pożyczkę z banku A, jeśli wpływa ona do banku B? Twoja rata jest dofinansowana, ale nie jest natychmiast używana do spłaty pożyczki. Czy zależy ci na wsparciu finansowym czy może twój pracodawca wypłaca ci pieniądze tylko w taki nietypowy sposób?

Napisany przez Calypso
Więc wynagrodzenie jest na koncie głównym.
Z konta głównego zostanie pobrana płatność na rzecz kredytu hipotecznego.
Środki z programu oszczędnościowego będą przekierowywane na kredyt hipoteczny.
Pracodawca potrzebuje potwierdzenia od banku, że przekazane środki z programu oszczędnościowego zostaną wykorzystane do spłaty.
Kto może wystawić to potwierdzenie?

Bank hipoteczny najprawdopodobniej nie może tego zrobić, ponieważ nie ma dostępu do konta wynagrodzenia.

Napisany przez credere
O tej możliwości nigdy nie słyszałem. Ale jeśli jest to w ustawie, to musi być na tym coś. Twój cytat z tekstu ustawy zawiera słowo powinno - czyli nie musi! W związku z tym wydaje się, że nie ma obowiązku, jeśli pracodawca nadal żąda dowodu, być może wystarczy kopia umowy o świadczenie usług. Być może warto wyjaśnić z pracodawcą, jaki dowód chce uzyskać.

Napisany przez Calypso
Oto dokładny tekst ustawy:

W przypadku instrumentu finansowego zgodnie z § 2 ust. 1 pkt 5 Ustawy o Finansowaniu Własności Gruntów nr 5 przeznaczonego na budownictwo mieszkaniowe (Dział 10), świadczenia oszczędnościowe mogą być wypłacane bezpośrednio pracownikowi do przekazania wierzycielowi.

Napisany przez NaTwoim13
... do pracownika do przekazania wierzycielowi...

Następuje to poprzez konto pracownika, a stamtąd trafia do wierzyciela. W ten sposób zapewnione jest przekazywanie środków wierzycielowi i wydaje mi się, że może wystarczyć wyciąg z konta, który potwierdza, dokąd idą pieniądze od pracodawcy, czyli na konto wierzyciela z konta pracownika.

Napisany przez Calypso
Także ja mam takie zdanie.. Mój pracodawca jednak żąda potwierdzenia od banku, jak to ma miejsce w przypadku BSV czy Riester itp..
Ale też właśnie to jeszcze wyjaśniam..

Napisany przez NaTwoim13
Bank B może potwierdzić, dokąd idą pieniądze, które wpływają na ich konto.

Napisany przez Calypso
Ale w ustawie napisano, że potrzebna jest potwierdzenie od wierzyciela...

Oto co znalazłem:

Piąta ustawa o promowaniu oszczędności pracowników (Piąta ustawa o Vermögensbildung der Fürderung - 5. VermBG)
§ 3 Vermögenswirksame Leistungen für Angehörige, Überweisung durch den Arbeitgeber, Kennzeichnungs-, Bestätigungs- und Mitteilungspflichten
(1) Oszczędności mogą również być ulokowane
(3) Jeśli pracownik wybierze lokatę zgodnie z § 2 ust. 1 nr 5, pracodawca musi na żądanie pracownika przekazywać oszczędności pracownika pracownikowi, jeśli ten przedstawi pracodawcy pisemne potwierdzenie swojego wierzyciela, że lokata spełnia warunki określone w § 2 ust. 1 nr 5; w takim przypadku nie ma zastosowania ustęp 2. Pracodawca nie ma obowiązku sprawdzania prawdziwości potwierdzenia.
(4) (odpadłe)

Piąta ustawa o promowaniu oszczędności pracowników (Piąta ustawa o Vermögensbildung der Fürderung - 5. VermBG)
§ 2 Vermögenswirksame Leistungen, Anlageformen
(1) Oszczędności pracownicze są kwotami pieniężnymi, które pracodawca inwestuje dla pracownika jako wydatki pracownika
5.
jako koszty pracownika
a)
na budowę, nabycie, rozbudowę lub poszerzenie budynku mieszkalnego lub mieszkania w posiadaniu w kraju,
b)
na nabycie prawa dożywotniego w rozumieniu ustawy o współwłasności nieruchomości w mieszkaniu zlokalizowanym na terenie kraju,
c)
na zakup nieruchomości w kraju w celu budowy mieszkania lub
d)
do spełnienia zobowiązań związanych z przedsięwzięciami określonymi w literach a do c,

Napisany przez Suxxess
Baufi Bank nie może tego zrobić, ponieważ nie ma dostępu do konta na wynagrodzenie.

Oczywiście, Baufi Bank może wystawić Ci potwierdzenie, że pobierają kwotę X miesięcznie z Twojego konta i że inwestycja spełnia warunki określone w § 2 ust. 1 pkt 5.

Po co im dostęp do Twojego konta, skoro regularnie otrzymują swoje pieniądze, mogliby Ci to potwierdzić? Przedstaw to swojemu pracodawcy i po problemie.

Albo jeszcze łatwiej, po prostu pozwól, aby środki z VL były pobierane bezpośrednio przez Bausparkasse u Twojego pracodawcy i zaoszczędź sobie potwierdzeń.

Napisany przez Calypso
U mnie nie ma kasy oszczędnościowo-budowlanej...
Ale napisałem do Banku Baufi dokładnie w taki sam sposób jak Ty... Pracownik w odpowiednim oddziale powiedział, że nie może tego zrobić, ponieważ nie widzi, czy środki są przekazywane na moje konto bankowe z innego banku... Nie chciałem się kłócić, więc wysłałem to do centrali... Zobaczymy, co odpiszą...

Napisany przez Suxxess
Wtedy pracownik po prostu nie miał pojęcia.
Nie ma problemu, centrala już się tym zajmie, a jeśli nie, możesz im pokazać paragraf.

Napisany przez Calypso
Oczywiście... szkoda tylko, że akurat ten pan jest kierownikiem działu i gdy nie wiem czegoś, kurczę, nie odważę się nigdzie zapytać...
Nieważne, zobaczymy, jak sprawna jest centrala ;O)

Napisany przez Toto0410
Może mogę pomóc dalej.
U nas istnieje formularz do złożenia u pracodawcy. Ma on dla pracodawcy ten sam charakter co formularz na rzecz przyszłych świadczeń, ubezpieczenia na życie itp. Przesyłki na rzecz przyszłych świadczeń, o ile się nie mylę, nigdy nie są księgowane bezpośrednio na konto bieżące, ponieważ zawsze musi istnieć zatwierdzone konto dla przyszłych świadczeń. Więc BSV, plan oszczędnościowy banku, ubezpieczenie na życie lub właśnie kredyt hipoteczny.
W praktyce wygląda to tak, że klient otrzymuje formularz do złożenia u pracodawcy, do tego momentu nie ma różnicy w porównaniu do zwykłych składek na przyszłe świadczenia. Jako konto odbiorcy jest podane konto kredytowe.
Rata kredytu jest ustawiona na 500€ (bez świadczeń na przyszłość), ale klient chce zapłacić tylko 460€, ponieważ np. 40€ pochodzi od pracodawcy (bezpośrednio na kredyt!)
Jednakowoż technicznie rata 500€ zostaje ujęta. Rachunkowo w danym miesiącu (i w kolejnych) 40€ pochodzi od pracodawcy na kredyt, co powoduje nadpłatę w systemie (bez spłaty kapitału!). Następna rata pobierana z konta klienta wynosi 460€, ponieważ już zostało zapłacone 40€.
Mam nadzieję, że mój wyjaśnienie nieco rozjaśniło temat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata