Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy banki są również profesjonalistami w kwestiach ubezpieczeniowych?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim. Kiedy założyłem swoje pierwsze konto bankowe, moje konto oszczędnościowe zaproponowało mi krótko po tym spotkanie doradcze w sprawie ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej i ubezpieczenia na mienie. Ponieważ byłem młody i wygodne dla mnie było to, oczywiście zgodziłem się i wtedy zawarłem dwa kontrakty z Provinzial Rheinland. Nadal jestem zadowolony z ubezpieczenia i nie chcę niczego zmieniać, ale teraz bardzo mnie interesuje, dlaczego banki przeprowadzają spotkania doradcze w sprawie ubezpieczeń i nawet je pośredniczą. Wtedy nie zastanawiałem się nad tym, ale teraz wydaje mi się to dość dziwne.

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

całkiem proste... Każda zawarta umowa przynosi prowizję. Zazwyczaj część dla banku i część dla opiekuna... Istnieją jednak również warianty, w których prowizję pobiera tylko bank i wszystko jest spoko lub opiekunowie są motywowani do realizacji pewnych umów w danym miesiącu.

Czy ubezpieczenie jest z tego powodu gorsze czy lepsze, zależy od indywidualnego przypadku i nie można powierzchownie udzielić na to odpowiedzi.

Profesjonaliści zdecydowanie nie są bankami. Bankierzy mają wykształcenie w dziedzinie bankowości, ewentualnie studia. Wszystko, co ma związek z ubezpieczeniami, uczą się jedynie poprzez dalsze kształcenie na niewielką skalę.

Obecnie lepszym określeniem dla standardowego bankiera / opiekuna jest sprzedawca. W banku nie zawierałbym ubezpieczeń, oprócz standardowych produktów (w których sam się orientuję).

Napisany przez obelix

Profesjonaliści to na pewno nie są banki. Bankierzy mają wykształcenie z zakresu bankowości, ewentualnie studia. Wszystko, co związane jest z ubezpieczeniami, uczą się tylko poprzez dalsze kształcenie w niewielkim stopniu.

Coraz więcej banków, a zwłaszcza kas oszczędnościowych, _nie wszystkie jednak!_, ma oddzielne działy ubezpieczeniowe, w których pracują profesjonaliści, czyli wykwalifikowani specjaliści ds. ubezpieczeń. W lokalnym obszarze kasy oszczędnościowe często rekrutują szanowanych specjalistów ds. ubezpieczeń. Ci są zlokalizowani pod dachem banku/kasy oszczędnościowej, więc łatwo jest odnieść wrażenie, że doradcy są pracownikami banku/kasy oszczędnościowej. Jednak tak nie zawsze jest. Zazwyczaj widoczne na wizytówkach w małym druku.

Przede wszystkim w przypadku bardziej złożonych pytań dotyczących ubezpieczeń zaangażowani są ci specjaliści. Czy doradzają oni lepiej czy gorzej?

Proste ubezpieczenia (???) są czasami również zawierane przez doradców bankowych, w zależności od wewnętrznych przepisów.

Napisany przez 2Escorpio
Tak, w niektórych bankach istnieją oddziały ubezpieczeniowe, ale myślę, że TE nie miał tego na myśli.

To już lata temu, kiedy zawierał te ubezpieczenia, i zazwyczaj robiły to tylko doradcy banku... Dlatego w tych dwóch przypadkach prawdopodobnie nie otrzymał najlepszej porady.

Napisany przez obelix
OT:

moje zaufanie do agentów ubezpieczeniowych jest mocno ograniczone.

Oczywiście dobra, solidna edukacja zawsze jest dobrym narzędziem, ale osoby, które moim zdaniem wciąż, pomimo dyrektyw UE i innych, zazwyczaj działają na rynku jako osoby samozatrudnione i zależne od prowizji, mogą być przerażające.

Na szczęście istnieje także wielu dobrych ... tylko - gdzie i jak mogę je znaleźć (jako laik)? Być może można ich znaleźć w dziale ubezpieczeń banku/kasy oszczędnościowej.

Napisany przez ProfFF
Na tym przykładzie zobaczysz czynniki, według których ubezpieczyciele ustalają swoje ceny. Dzięki temu dowiesz się, czy jeździsz dobrze czy źle: Porównanie ubezpieczenia mienia | Porównanie ubezpieczeń
Mechanizmy są zasadniczo zawsze dość podobne.

Jednak jedna rzecz dotyczy zarówno kont, ubezpieczeń, jak i lokat pieniężnych: Firmy te są nastawione na zysk, a nie na charytatywne cele.

Niemniej jednak: Dobra transakcja zawsze polega na tym, że obie strony na niej zyskują. A to wymaga, aby każda strona mogła z tego wyciągnąć maksymalne korzyści. W Twoim przypadku oznacza to: Przed podjęciem decyzji dokładnie przemyśl, czego oczekujesz, i wybierz produkt, który najlepiej spełnia te oczekiwania. Nigdy nie rezygnuj z początkowych życzeń z powodu rzekomej unikalnej sprzedaży. To nigdy nie kończy się dobrze !!!

Napisany przez Krise
Całkiem proste... Banki są profesjonalistami, jeśli chodzi o osiąganie zysku. To jest ich praca. Jeśli nie są w tym dobrzy, to znaczy, że robią coś źle. Ponieważ pożyczanie i udzielanie pożyczek ma zwykle związek z inwestycjami, a inwestycje z ryzykiem, a ryzyko zawsze zabezpiecza się za pomocą ubezpieczenia, banki są w tym profesjonalistami. W końcu nie ma nic za darmo, dlatego istnieje wiele wzorów, które mają ocenić, jak duże jest ryzyko i jak się przed nim zabezpieczyć, a także ile to kosztuje.

Napisany przez graf.lucker
Zdecydowanie nie. Przynajmniej ogólnie rzecz biorąc. Mogą być wyjątki.

Ale banki zawsze chętnie twierdzą, że są ekspertami od ubezpieczeń.

Napisany przez Krise
Właściwie chodziło mi o to, że na pewno są profesjonalistami jeśli chodzi o swoje własne interesy. Ta wiedza może być oczywiście przekazywana klientom, co pozwala również na zarobek. Oczywiście marża zysku dla klienta maleje, ale dopóki bank osiąga większy zysk, nie powinno to sprawiać mu różnicy. Nie sądzisz?

Napisany przez ProfFF

miałem na myśli, że są oni profesjonalistami w swoich sprawach. Oczywiście mogą przekazać tę wiedzę swoim klientom i zarobić przy okazji. Oczywiście marża zysku dla klienta maleje, ale dopóki sami na tym więcej zarabiają, bankowi nie powinno to przeszkadzać. Nie sądzisz?

.... Przepraszam, ale z tego, co tutaj piszesz, kompletnie nic nie rozumiem! Trochę chaotyczne... :-(

Napisany przez Krise
Pytanie brzmi czy banki są specjalistami w kwestiach ubezpieczeniowych ... moim zdaniem tak. Jednak czy jest to korzystne dla klienta, to już inna sprawa. Czy teraz jest to zrozumiałe?

Napisany przez patrice999
Osobiście zawsze śmieszy mnie, gdy bankierów i agentów ubezpieczeniowych określa się jako chciwych prowizji. No jasne, każdy musi przecież z czegoś żyć. Ale każdy rzemieślnik również ma zysk z dalszej sprzedaży materiałów itp., ponieważ także on musi dodatkowo zarobić poza wynagrodzeniem za pracę, a także chętnie przyjmuje to, co otrzymuje. Tak to już jest, nikt nie zmusza nas do podpisywania umowy u konkretnego pośrednika. Być może niektórzy są profesjonalistami dzięki solidnemu wykształceniu (handlowiec, specjalista, ekonomista w dziedzinie ubezpieczeń), ale większość działa jako fachowiec i nie miała takiego szkolenia od podstaw. Ale co mi po najlepszym profesjonaliście, jeśli oferowane przez niego produkty są po prostu przeciętne pod względem świadczeń. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług maklera ubezpieczeniowego. Oczywiście i on musi zarabiać, nikt nie pracuje za darmo, ale wybór produktów jest o wiele większy, są specjalne koncepcje ubezpieczeniowe z rozszerzonymi gwarancjami świadczeń itp. Ostatecznie trzeba czuć się dobrze zabezpieczonym, do tego zalicza się również łatwość kontaktu, zaangażowanie w rozliczaniu szkody i ludzki aspekt handlowca. Jeśli ktoś mi się nie podoba, od razu rezygnuję.

Napisany przez kiel2015
Nie, w żadnym wypadku. Ale często uważają, że nimi są. Wtedy udałbym się od razu do eksperta!

Napisany przez HolgerS
Ja bym powiedział, że pracownicy banku oszczędnościowego niekoniecznie posiadają tylko ograniczoną wiedzę ekspercką. Wielu doradców ubezpieczeniowych w bankach ma - jak już wielokrotnie zauważono przez innych tutaj - wykształcenie w dokładnie tej dziedzinie. Trudno jest ocenić, jak było w twoim przypadku kilka lat temu. Ale biorąc pod uwagę to, że do dziś jesteś zadowolony z twoich polis, to raczej świadczy o ówczesnym doradcy. W razie wątpliwości, w nowym przypadku po prostu zapytaj, jakie doświadczenie posiada twoja rozmówca.

Napisany przez Fanage
Cześć, bardzo interesujące pytanie, jak sądzimy. Dzięki doświadczeniu zarówno w sektorze bankowym, jak i branży ubezpieczeniowej, posiadając różnorodne umiejętności i wiedzę specjalistyczną, znamy zarówno mocne, jak i słabe strony obu instytucji. Ciekawe jest również to, że ubezpieczyciele myślą: jak świetnie byłoby, gdybyśmy mieli dostęp do danych bankierów, a bankierzy zastanawiają się: dlaczego ubezpieczyciele są skuteczniejsi w zawieraniu umów z klientami niż my. Jednak jak wiadomo, zdania na ten temat są podzielone. Nie chcemy wnosić oceny, która z tych instytucji jest lepsza, która lepiej doradza czy która jest bardziej efektywna w sprzedaży. Zawsze zależy to od konkretnego doradcy. W banku może być doradca lub specjalista, który ma doskonałą wiedzę na temat ubezpieczeń i świetnie realizuje potrzeby klienta. Z kolei w ubezpieczeniach może być bardzo dobry pośrednik lub specjalista, który posiada znakomitą wiedzę na temat papierów wartościowych i doskonale doradza klientowi w działalności funduszowej. My, ze strony Fanage.de, zawsze mówimy: doradztwo jest ważniejsze niż sprzedaż. Decydujące jest to, aby klient rzeczywiście zapoznał się z tematem, nawet jeśli dotyczy to tylko zwykłego ubezpieczenia OC. Chodzi tu nie tylko o to, gdzie można najwięcej zaoszczędzić, ale o to, jak wygląda moja własna sytuacja, czego potrzebuję, a czego nie. Dopiero po zrozumieniu własnych potrzeb można wybrać się do ubezpieczyciela, bankiera lub platformy internetowej (portal porównawczy) i wybrać odpowiedniego dostawcę! W razie dalszych pytań prosimy o kontakt poprzez wiadomość. Fanage.de

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata