Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Poszukiwane konto osobiste z systemem smart-Tan.

Napisany przez zitrone
Cześć,
ponieważ moja Sparkasse chce pobierać opłaty za prowadzenie konta od przyszłego miesiąca pomimo mojego statusu studenta, poszukuję nowego konta osobistego. Moje wymagania są następujące:
-bezpłatne prowadzenie konta (nawet bez regularnych wpływów z wynagrodzenia)
-bankowość internetowa z smart-Tan/smart-Tan plus
-darmowe wypłaty gotówki z bankomatów w Niemczech (im większa sieć bankomatów, tym lepiej. Jestem zbyt rozpieszczony przez Sparkasse ^^)

Mile widziane, ale nie konieczne:
-usługa zmiany konta (im mniej pracy dla mnie, tym lepiej)
-premie/podarunki powitalne (jako student korzystam z wszystkiego, co mogę zdobyć ^^)

Niepotrzebne:
-sieć oddziałów (robię większość rzeczy online)
-kredyt odnawialny (nigdy nie miałem debetu i tak ma zostać)
-bankowość mobilna

Szukam ofert, które nie dotyczą tylko studentów, ponieważ chcę skończyć studia za około pół roku i nie chcę ponownie przeżywać stresu. Dotychczas rozważyłem następujące oferty:
Sparda Bank
+bezpłatne prowadzenie konta
+smarttan
-tylko przy koncie wynagrodzenia (trzeba utworzyć jako JugendGiro, a później zmienić)
-opłata roczna w wysokości 7,50 € za kartę bankową
-raczej mała sieć bankomatów

Consorsbank
+bezpłatne prowadzenie konta nawet bez wpływów z wynagrodzenia
+bezpłatna karta debetowa i karta VISA
+darmowe wypłaty gotówki praktycznie ze wszystkich bankomatów w Niemczech i na całym świecie
(z tego co widzę, całkowicie darmowe)
-własna metoda generowania TAN (przy generowaniu TAN sprawdzane są tylko ostatnie 6 cyfr konta odbiorcy, a nie kwota -> bardziej narażone na ataki typu człowiek pośrodku)

DKB
+bezpłatne prowadzenie konta
+bezpłatna karta VISA i karta debetowa
+darmowe wypłaty gotówki (z kartą VISA)
+smarttan
->do tej pory wydaje mi się to najlepsze

Czy coś przeoczyłem, czy może ktoś ma jakiś ukryty tip, który spełnia moje oczekiwania?

Dodatkowe pytanie:
W wielu bankach widzę, że oferują kartę debetową i kartę VISA. Dlaczego ta separacja i jakie są tego konsekwencje? Jak odbywa się proces płatności i czy wiąże się to z jakimiś kosztami dla mnie?

Pozdrawiam
zitrone

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

zdecydowanie DKB.... Oferta jest praktycznie nie do przebicia, jeśli chodzi o posiadanie tylko konta osobistego + karty. Jednak DKB praktycznie nie posiada oddziałów, co oznacza, że wpłacanie gotówki jest trudne i musi być dokonywane za opłatą poprzez przyjaciół lub inne banki.

Karta debetowa to karta EC + funkcja Maestro lub VPay... Jest to karta debetowa i obciąża konto natychmiastowo.

Visa / Mastercard to karta kredytowa i obciąża konto raz w miesiącu... Jednak w większości banków można także wpłacić środki na kartę Visa / Mastercard i otrzymać za to trochę odsetek.

Pozdrawiam

Napisany przez zitrone
Tak więc właśnie gdy zdecydowałem się na konto, otrzymałem telefon od mojej doradczyni klientów w Sparkasse. Nie mogła się pogodzić z tym, że byłem tak niezadowolony z opłat za prowadzenie konta, więc poszła do szefa i powiedziała, że tak nie może być. I oto teraz, do końca studiów, otrzymuję darmowe konto. Zobaczymy, co będzie potem, ale na razie jest spokój. Dziękuję mimo wszystko za pomoc i informacje. Pozdrowienia, zitrone

Napisany przez 2Escorpio
Nie uważam za właściwe pobieranie opłat od studentów. Miło, że znaleziono rozwiązanie.

Napisany przez guest
Jeśli chcesz/pójdziesz po studiach być oszczędnym, pytanie pojawia się ponownie, a podjęta decyzja na pewno nie jest zła.

Jednak jednym z minusów w DKB jest to, że nie wolno korzystać z karty ec do wypłacania gotówki, bo wtedy się wzbiediesz, tutaj musisz używać karty kredytowej, którą można używać bezpłatnie w dowolnym bankomacie w DE.

Co do klienta o nazwisku Otto Normalverbraucher, muszę zdementować stanowisko Escorpios, ponieważ raczej nie wpłaca dużo/ani grosza gotówki do swojego banku, tylko raczej je stamtąd wypłaca. Myślę, że wpłaty gotówki są raczej rzadkością dla Ottos wśród nas. Gdyby się to jednak często zdarzało, to Sparda byłaby całkiem niezłym wyborem, jednak trzeba uważać, że nie każda Sparda przyjmuje gotówkę bezpłatnie od innej Spardy (było to inaczej wiele lat temu). Jest to bardzo uciążliwe, jeśli mieszka się „na granicy” i ma się czasem do czynienia z jedną Spardą w jednym miejscu i czasem z inną w innym.

gość

Napisany przez Daukind

Mankiem w DKB jest jednak to, że nie możesz używać karty EC do wypłacania gotówki, ponieważ się w ten sposób zbankrutujesz, tutaj musisz używać karty kredytowej, za którą w każdym automacie w Niemczech nie płacisz.

Dlaczego to jest uważane za mankament?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata