- śr maja 20, 2015 3:52 pm
Cześć,
ponieważ moja Sparkasse chce pobierać opłaty za prowadzenie konta od przyszłego miesiąca pomimo mojego statusu studenta, poszukuję nowego konta osobistego. Moje wymagania są następujące:
-bezpłatne prowadzenie konta (nawet bez regularnych wpływów z wynagrodzenia)
-bankowość internetowa z smart-Tan/smart-Tan plus
-darmowe wypłaty gotówki z bankomatów w Niemczech (im większa sieć bankomatów, tym lepiej. Jestem zbyt rozpieszczony przez Sparkasse ^^)
Mile widziane, ale nie konieczne:
-usługa zmiany konta (im mniej pracy dla mnie, tym lepiej)
-premie/podarunki powitalne (jako student korzystam z wszystkiego, co mogę zdobyć ^^)
Niepotrzebne:
-sieć oddziałów (robię większość rzeczy online)
-kredyt odnawialny (nigdy nie miałem debetu i tak ma zostać)
-bankowość mobilna
Szukam ofert, które nie dotyczą tylko studentów, ponieważ chcę skończyć studia za około pół roku i nie chcę ponownie przeżywać stresu. Dotychczas rozważyłem następujące oferty:
Sparda Bank
+bezpłatne prowadzenie konta
+smarttan
-tylko przy koncie wynagrodzenia (trzeba utworzyć jako JugendGiro, a później zmienić)
-opłata roczna w wysokości 7,50 € za kartę bankową
-raczej mała sieć bankomatów
Consorsbank
+bezpłatne prowadzenie konta nawet bez wpływów z wynagrodzenia
+bezpłatna karta debetowa i karta VISA
+darmowe wypłaty gotówki praktycznie ze wszystkich bankomatów w Niemczech i na całym świecie
(z tego co widzę, całkowicie darmowe)
-własna metoda generowania TAN (przy generowaniu TAN sprawdzane są tylko ostatnie 6 cyfr konta odbiorcy, a nie kwota -> bardziej narażone na ataki typu człowiek pośrodku)
DKB
+bezpłatna karta VISA i karta debetowa
+darmowe wypłaty gotówki (z kartą VISA)
+smarttan
->do tej pory wydaje mi się to najlepsze
Czy coś przeoczyłem, czy może ktoś ma jakiś ukryty tip, który spełnia moje oczekiwania?
Dodatkowe pytanie:
W wielu bankach widzę, że oferują kartę debetową i kartę VISA. Dlaczego ta separacja i jakie są tego konsekwencje? Jak odbywa się proces płatności i czy wiąże się to z jakimiś kosztami dla mnie?
Pozdrawiam
zitrone
ponieważ moja Sparkasse chce pobierać opłaty za prowadzenie konta od przyszłego miesiąca pomimo mojego statusu studenta, poszukuję nowego konta osobistego. Moje wymagania są następujące:
-bezpłatne prowadzenie konta (nawet bez regularnych wpływów z wynagrodzenia)
-bankowość internetowa z smart-Tan/smart-Tan plus
-darmowe wypłaty gotówki z bankomatów w Niemczech (im większa sieć bankomatów, tym lepiej. Jestem zbyt rozpieszczony przez Sparkasse ^^)
Mile widziane, ale nie konieczne:
-usługa zmiany konta (im mniej pracy dla mnie, tym lepiej)
-premie/podarunki powitalne (jako student korzystam z wszystkiego, co mogę zdobyć ^^)
Niepotrzebne:
-sieć oddziałów (robię większość rzeczy online)
-kredyt odnawialny (nigdy nie miałem debetu i tak ma zostać)
-bankowość mobilna
Szukam ofert, które nie dotyczą tylko studentów, ponieważ chcę skończyć studia za około pół roku i nie chcę ponownie przeżywać stresu. Dotychczas rozważyłem następujące oferty:
Sparda Bank
+smarttan
-tylko przy koncie wynagrodzenia (trzeba utworzyć jako JugendGiro, a później zmienić)
-opłata roczna w wysokości 7,50 € za kartę bankową
-raczej mała sieć bankomatów
Consorsbank
+bezpłatne prowadzenie konta nawet bez wpływów z wynagrodzenia
+bezpłatna karta debetowa i karta VISA
+darmowe wypłaty gotówki praktycznie ze wszystkich bankomatów w Niemczech i na całym świecie
(z tego co widzę, całkowicie darmowe)
-własna metoda generowania TAN (przy generowaniu TAN sprawdzane są tylko ostatnie 6 cyfr konta odbiorcy, a nie kwota -> bardziej narażone na ataki typu człowiek pośrodku)
DKB
+bezpłatna karta VISA i karta debetowa
+darmowe wypłaty gotówki (z kartą VISA)
+smarttan
->do tej pory wydaje mi się to najlepsze
Czy coś przeoczyłem, czy może ktoś ma jakiś ukryty tip, który spełnia moje oczekiwania?
Dodatkowe pytanie:
W wielu bankach widzę, że oferują kartę debetową i kartę VISA. Dlaczego ta separacja i jakie są tego konsekwencje? Jak odbywa się proces płatności i czy wiąże się to z jakimiś kosztami dla mnie?
Pozdrawiam
zitrone