Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Mieszkanie własnościowe - pilnie potrzebuję porady.

Napisany przez principessa87
Cześć,

ponieważ moja babcia zmarła jakiś czas temu, odziedziczę kwotę między 40 000 a 50 000 euro. Teraz muszę zastanowić się, co zrobić z pieniędzmi. Zastanawiam się, czy kupić małe mieszkanie na własność jako inwestycję kapitałową (kupić i wynająć dalej) za tę kwotę, czy zainwestować więcej pieniędzy i kupić mieszkanie dla siebie na własne potrzeby. Nie mam pojęcia, na co mnie stać. Miałem pomysł kupienia mieszkania za maksymalnie 200 000 euro. Jakie miesięczne koszty by mnie czekały przy wkładzie własnym wynoszącym 40 000/50 000 euro? Zarabiam niemal 1 800 euro netto i płacę 600 euro za wynajmowane mieszkanie. Mógłbym wydać między 500 a 600 euro miesięcznie, jeśli wszystkie koszty (kredyt, opłaty dodatkowe itp.) będą wliczone. Czy to wystarczyłoby na tak drogie mieszkanie? Jak długi okres kredytowania należałoby oczekiwać? Czy istnieje określona kwota, którą muszę odkładać na opłaty za mieszkanie w przypadku zakupu na własne potrzeby?

Co by było, gdybym z tych 40-50 000 euro kupił mieszkanie na inwestycję kapitałową? Ile miesięcznie mogłbym otrzymać z najmu? Ile musiałbym odkładać na opłaty za mieszkanie? Wiem, że nikt nie poda mi dokładnej kwoty, ale może ktoś zdobył zbliżone doświadczenie i mógłby mi powiedzieć, co finansowo bardziej się opłaca.

Z góry dziękuję za pomoc!

Re: Mieszkanie własnościowe - pilnie potrzebuję porady.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ze względu na Twój pseudonim 87 zakładam, że masz 28 lat. Masz więc całe życie przed sobą, o to mi chodziło.

Wariant inwestycyjny:
Warto rozważyć zakup inwestycji kapitałowej, jeśli chcesz otrzymywać stały dochód z najmu. Nie można odliczyć odsetek od długu, jeśli zamierzasz pozostawić nieruchomość w spadku. Możliwe jest to nawet w tej półce cenowej. Jednak zaleca się zakup inwestycji kapitałowej w pobliżu, aby zawsze móc na miejscu sprawdzać wszystko.

Wariant własnego mieszkania:
Oszczędzasz na wynajmie i jeśli postąpisz mądrze, możesz być wolny od długów w wieku emerytalnym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata