Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Układ finansowania budowy

Napisany przez patatas
Cześć,

już przeczytałem kilka z archiwizowanych tutaj postów z ostatnich tygodni i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony szybkimi i kompetentnymi odpowiedziami. Dlatego chciałbym przedstawić tutaj moją sytuację obok konsultacji, które chcę przeprowadzić lokalnie, i mam nadzieję na krótką ocenę/feedback od doświadczonych użytkowników.

Sytuacja:
Planowanie zakupu/domu budowa w nadchodzących miesiącach
Planowany budżet: ~200.000€ + koszty dodatkowe
Kapitał własny na budowę domu: 10-12% ogólnej sumy na pokrycie kosztów dodatkowych
Planowana miesięczna rata: ~800€
Istnieje już akumulacja 2500€ w obecnej umowie z Schwäbisch-Hall na kwotę 100.000€. Możliwe jest podzielenie/zmiana taryfy na obecne warunki bez dodatkowych kosztów.

Aktualnie rozważany koncept:
150.000€ VR Fix&Flex z zabezpieczeniem na 30 lat przy 2.86% efektywnych oprocentowaniu i 2% spłacie. Nieokreślona kredytu podążającego; założenie 5% oprocentowania.
50.000€ KfW 124€ z zabezpieczeniem na 10 lat przy 1.55% efektywnych oprocentowaniu i 3% spłacie. Nieokreślona kredytu podążającego; założenie 5% oprocentowania.
Brak wykorzystania obecnego kontraktu oszczędnościowego na budowę.
Zgodnie z przyjętymi założeniami, miesięczna rata wynosiłaby około ~800€ za pierwsze 10 lat.
Całkowite koszty odsetek do pełnej spłaty po 31 latach wyniosłyby 96.013,35€.

Czy ten plan jest typowy, inteligentny, czy może wymaga dodatkowych optymalizacji, szczególnie z uwagi na nie wykorzystanie obecnej umowy oszczędnościowej na budowę?

Dziękuję bardzo i pozdrawiam,

patatas

Napisany przez matti85
Cześć,

niestety nie mogę nic powiedzieć na temat finansowania, ale wydaje mi się, że 200 000€ jest bardzo małą kwotą na budowę domu. Czy posiadasz już działkę? Ile planujesz wydać na dodatkowe koszty budowy?
Czy te 200 000€ zawierają już cenę działki i koszty dodatkowe, co wydaje mi się bardzo atrakcyjną ofertą.

Napisany przez 6Bankkaufmann
W tej cenie znajdziemy również domy w okolicach 100 000 euro.
To zależy od standardu, jaki chcemy.

Napisany przez Kass Finanz
Przy 30-letnim okresie wiązania oprocentowania to dobra oferta. Ryzyko związane z oprocentowaniem jest tutaj dobrze zabezpieczone, za wyjątkiem środków KfW (po 10 latach).

Napisany przez patatas
Cześć i dziękuję za pierwsze opinie.

Projekt kupna lub budowy domu odbywa się w regionie wiejskim, o słabej strukturze gospodarczej.
Ogólnie rzecz biorąc, kwota wynosi ~ 225.000€ i za tę sumę można już zrealizować proste domy w tej okolicy.

Pozdrawiam,

patatas

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata