Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pozostać WHEN Skandia) czy zmienić?

Napisany przez eugen80
Cześć,

od 1.12.2004 roku mam ubezpieczenie na życie związane z funduszem (Skandia; Tarif FLJMf). Znajomy poleca mi zrezygnować z tego i zainwestować pieniądze w pożyczkę podrzędną. Oferuje mi konkretną ofertę: 5% rocznie + 2% premii. Firma za tą ofertą bierze te pieniądze i buduje wielorodzinne domy w całych Niemczech (jeśli ktoś chce wiedzieć więcej, mogę podać link do firmy). Jego prawnik może mi również pomóc w szybkim uzyskaniu pieniędzy ze Skandii bez dodatkowych opłat.

Teraz moje pytanie, czy warto dokonać takiej zmiany?

Oto kilka kluczowych danych dotyczących umowy ze Skandią:

Obecna składka: 214 EUR
Wartość wykupu: 14 tys. EUR
Obecnie jeszcze nie jestem w strefie zysku..

Napisany przez Matthew Pryor
Składka w chwili obecnej: 214 EUR
Wartość wykupu: 14 kEUR

Umowa jest oszczędzana od 6 miesięcy? Składka wynosi 214 EUR, a obecna wartość wykupu wynosi 14 000 EUR? Coś tu się nie zgadza, nawet jeśli rozwój wybranych funduszy jest rewelacyjny.

Otrzymałem konkretne oferty: 5% rocznie + 2% premii. Firma za nią stojąca bierze te pieniądze i buduje mieszkania wielorodzinne w całych Niemczech (jeśli ktoś chce dokładniejszych informacji, mogę podać link do firmy).

Czy znajomy z pewnością poinformował Cię o skutkach pożyczki subordynowanej w przypadku likwidacji lub upadłości firmy? Ten, kto obecnie oferuje 5%, na pewno jej pilnie potrzebuje.

Jego adwokat może mi również pomóc w szybkim i bez dodatkowych opłat otrzymaniu pieniędzy z Skandii.

Aby otrzymać pieniądze szybko, nie trzeba adwokata. Wystarczy złożyć wypowiedzenie. A mnie ciekawi, jak adwokat zamierza uniknąć potrącenia opłaty za wypowiedzenie umowy przed czasem.

Napisany przez eugen80
wybacz, popełniłem literówkę w roku, oczywiście chodziło o 2004 rok.

nie wspomniał o konsekwencjach w przypadku niewypłacalności

Według rzekomego orzeczenia sądowego z ostatnich lat istnieje możliwość uniknięcia tych potrąceń.

Napisany przez Matthew Pryor
przepraszam, pomyliłem się z rokiem, oczywiście chodziło o 2004 rok.

Myślałem sobie. Może się zdarzyć w pośpiechu. Znany (i również Panu/Pani) powinien zdawać sobie sprawę, że ten stary kontrakt może być zwolniony z podatku przy spełnieniu określonych warunków. Jest to korzyść, której nie można lekceważyć i dzisiaj nie istnieje w takiej formie. Proszę przeliczyć, ile wpłaciliście przez lata (przy obecnym systemie nierównych składek można przypuszczać, że wprowadzona jest dynamika składki).

nie, nie wspomniał o konsekwencjach w przypadku niewypłacalności

Lepiej zasięgnij informacji, zanim dalej będziesz się tym zajmować. Polisa funduszowa i późniejsza pozyczka podporządkowana to dwie zupełnie różne pary butów, których nie można porównywać. Lepiej postąp zgodnie z zasadą: czego nie rozumiem, tego nie kupuję. Ponieważ nie rozumiesz tej oferty w aktualnym stanie, nie kupuj jej.

Jeśli chodzi o odjęcie prowizji manipulacyjnej, ostatnio miało miejsce orzeczenie sądowe w ciągu ostatnich lat. Powinno być możliwe uniknięcie tego rzeczywiście.

To jest możliwe. Skandia musiałaby mieć odpowiednią klauzulę w warunkach umowy, która byłaby podatna na atak.

Napisany przez aartemis
Cześć, jestem jednym z nielicznych fanów Skandii i twierdzę, że sukces lub porażka prawie zawsze zależy od „doradcy”.
Moja polisa działa tylko 2 dekady i obecnie osiągam ponad 8% roczną stopę zwrotu (nieopodatkowaną) ! Pomimo lub właśnie z powodu przeszłych kryzysów, bo po prostu potrafiłem z nich skorzystać, tak jak surfer korzysta z fali.
By the way: Chętnie przejmuję mandat i optymalizację ... BEZ generowania dodatkowych lub nowych kosztów! Chętnie udowodnię, bazując na moich własnych wyciągach, że Skandia podstawowo jest bardzo dobrym okryciem funduszowym, tylko kto kupuje papiery, które są dobre dla portfela !? „Strukkis” prawie zawsze brali „TOP-SELLER” do wyboru funduszy i „cyklicznie” wyrzucali mnóstwo pieniędzy.
Jak już powiedziałem, porażka leży po stronie wielu „pośredników w polisach funduszowych”, którzy zwykle znikają po zarejestrowaniu umowy.
Dobre polisy muszą być dostosowywane co 12 - 18 miesięcy, jeśli ma to dobrze wyjść ;-) Więcej informacji znajdziesz tutaj: aartemis.net

Napisany przez Fanage
Cześć,

Najpierw muszę przyznać Matthew Pryorowi rację. Polisa inwestycyjna oraz subordynowany kredyt są dwiema różnymi rzeczami. Oba produkty mają różne ryzyka i cechy.
I tutaj fakt, że w przypadku niewypłacalności lub innych ryzyk związanych z wiarygodnością, istnieje bardzo mała lub żadna szansa na zwrot, jest bardzo istotny.

Oczywiście, 5 + 2 % brzmi atrakcyjnie, ale często pojawia się przykład firmy Prokon. Ta firma również reklamowała pozornie bezpieczne 8 %. Jednak nie wspomniano, że była to inwestycja z dużym ryzykiem. Dlatego zalecam zastanowienie się nad zaletami i wadami oraz przeanalizowanie ryzyka związanego z takim kredytem subordynowanym.

Również z polisą inwestycyjną można osiągnąć bardzo dobre stopy zwrotu. Oczywiście ważne jest również dobre wybieranie funduszy. Dodatkowo fakt, że jest to umowa zwolniona z podatku, moim zdaniem zmniejsza sensowność zmiany. Raczej umowa powinna być zawieszona lub anulowana tylko w przypadku rzeczywistej nagłej potrzeby, gdy miesięczna składka nie może być opłacona. Przez moje oczy nie jest bardzo sensowne przeniesienie kapitału. Być może należy jednak omówić, jak dobre i opłacalne są zainwestowane fundusze.

A propos: kredyt jest zaległy, ponieważ w przypadku niewypłacalności zostaniesz obsłużony dopiero po pozostałych wierzycielach i po zrealizowaniu aktywów rzeczowych i majątkowych (warunek zawieszający). Dlatego istnieje premia.

W razie dalszych pytań, chętnie odpowiem na wiadomości prywatne.

Fanage.de

Napisany przez brainy
Czy wszyscy fani Skandii jeżdżą właściwie Veyronem?

https://de.wikipedia.org/wiki/Skandia#Kritiken

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata