Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pozwolić na pracę z podatkiem od sprzedaży

Napisany przez Happy
Cześć wszystkim, jestem samozatrudniony i mam następujące przemyślenia na przyszłość: Chciałbym, żeby nie zawsze musieć przelać całkiem wysokie kwoty, chociaż część podatku VAT z moich faktur wyjściowych przenieść na osobne konto. Dzięki temu będę miał szybszy wgląd w podatek VAT, który zebrałem i nawet mogę nadal zarabiać pieniądze... Co sądzą na ten temat eksperci... bezsensowne, ponieważ wymaga dużego nakładu pracy bez wielu korzyści, czy dobry pomysł? Oczywiście problemem będzie fakt, że prawie nie ma już kont, gdzie można generować tak sensownie odsetki... Inne wskazówki lub pomysły? Pozdrowienia

Napisany przez Suxxess
Chodzi prawdopodobnie o stosunkowo niskie obroty, jeśli jesteś opodatkowany na podstawie danych faktycznych.

Oprocentowanie, które otrzymujesz na tym rachunku oszczędnościowym, jest minimalne.
To zależy od Ciebie, czy opłaca Ci się zlecać dodatkowe transakcje na rachunku oszczędnościowym za każdą zapłaconą fakturę.

Wewnętrznie w banku powinno to być łatwe do zrealizowania.
Nawet jeśli średnio płacisz 10 000 € składek VAT rocznie, przy stopie 0,5% są to 50 € - podatek od zysków kapitałowych. Czyli trochę ponad 30 € .

A zamiast tego dodatkowe wpisy w księgowości i logowanie się na konto online przy każdej płatności, żeby przenieść środki? To się nie opłaca...

Napisany przez Krise
Nawet na koncie oszczędnościowym, które zazwyczaj nic nie kosztuje, jak zauważyłem, opłaca się tylko trochę. Znam to z własnego doświadczenia. U nas sprawy mają się właściwie odwrotnie. Oznacza to, że obliczamy nasze wydatki i zostawiamy je na koncie bieżącym. Pozostałą kwotę przenosimy na inne konto. W razie większych inwestycji zostaje ona z powrotem przelana.

W twoim przypadku wymagałoby to dużo więcej transakcji. Z czasem prawdopodobnie nikt nie chciałby sobie tego sprawiać kłopotu. Najlepiej założyć osobne konto oszczędnościowe w banku, w którym masz konto bieżące. Takie konto oszczędnościowe raczej niewiele kosztuje, to zależy od banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata