Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pełne finansowanie

Napisany przez Finanznewbie
Cześć wszystkim, przeczytałem tu naprawdę świetne informacje i jestem oczarowany tym, jak mili są ludzie, dlatego zarejestrowałem się i mam kilka pytań dotyczących pełnego finansowania budowy domu przez dewelopera.

Moja żona, lat 22, i ja, lat 26, jestem kierownikiem oddziału - obydwoje obecnie zarabiamy razem 4150€ miesięcznie.

Mamy zamiar coś zbudować, ponieważ płacimy obecnie ponad 900€ za wynajem, uważam, że to niemal szkoda tyle pieniędzy wydawać na dwupokojowe mieszkanie.

W okolicy mamy teren deweloperski, gdzie działki o powierzchni 435€ za metr kwadratowy są kompletnie uzbrojone, z badaniami gruntu dostarczonymi przez gminę. Chcemy zbudować Dom murowany bez piwnicy, aby utrzymać koszty na jak najniższym poziomie.

Całkowity koszt inwestycji, wraz z działką, według firmy budowlanej wynosi 359.000€, wielkość działki 327m², powierzchnia mieszkalna 129m². Szacuję, że potrzebowałbym około 385.000€-390.000€. Miesięczna rata w wysokości 1300-1400€ nie stanowiłaby problemu.

Jako świeżo poślubieni i ponieważ nasz ślub był dość kosztowny, aktualnie zalega nam dług w wysokości 29500€, który w ciągu roku został już spłacony do kwoty 35.500€. Obecnie spłacamy prywatny kredyt w wysokości 615€, a ja dodatkowo wpłacam 150€ na jego spłatę. Dodatkowo oszczędzamy 400-500€ miesięcznie. Razem z innymi aktywami mamy na koncie około 20.000€, co pozwoliłoby mi zmniejszyć dług do 4000-5000€ i nadal spokojnie płacić 1300-1400€ miesięcznie w ramach pożyczki.

Nie chcemy przegapić tej okazji, ponieważ cena działki jest stosunkowo atrakcyjna, a również odsetki są dość korzystne.

Przeczytałem kilka wątków, gdzie omawiano m.in. mieszane stopy procentowe, aby zminimalizować ryzyko odsetkowe przy pełnym finansowaniu. Więc w zasadzie jest to możliwe. Chciałbym jednak usłyszeć wasze zdanie i potrzebuję wsparcia.

Czy przy tej sytuacji początkowej mogę zrealizować ten projekt budowlany??? Jeśli tak, jaka byłaby najbardziej sensowna strategia? Z jakim procentem odsetek i maksymalnym okresem obowiązywania stopy procentowej mogę to zrobić?

Proszę bez żargonu specjalistycznego.

Aha, regionem byłby Badenia-Wirtembergia, ponieważ czytałem już, że istnieją różnice w bankach w zależności od regionu.

Z góry dziękuję :-)

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oprocentowanie dla finansowania w 100% kosztów budowy nowego budynku jest obecnie korzystne. Dla finansowania wszystkich kosztów, włącznie z kosztami dodatkowymi związanymi z zakupem, oprocentowanie jest obecnie nieco wyższe. Zarabiasz całkiem dobrze, ale masz też istniejące kredyty w wysokości około 30 000 EUR. Teoretycznie możliwe jest uzyskanie finansowania na budowę z uwzględnieniem wszystkich kosztów (obliczeniowo), ale warunki z różowych marzeń, jakie można znaleźć w internecie, tutaj raczej nie będą dostępne.

Napisany przez Aipnos
Cześć,

z tego co czytam, moglibyście przynajmniej zdobyć pieniądze na koszty dodatkowe.
(Cena zakupu działki: 142 000 EUR) z tej kwoty, muszą być odjęte podatek od nieruchomości + opłaty dla notariusza/sądu.
Ważne jest to: czy moglibyście kupić tę działkę i wtedy zlecić jej zabudowę? Czy działka już należy do dewelopera?
Ponieważ w takim przypadku trzeba będzie uwzględnić całą cenę (szczególnie podatek od nieruchomości) przy obliczaniu kosztów dodatkowych, co może oznaczać dodatkowe 10 000 EUR!

Potrzebna będzie wtedy tylko 100% finansowanie.

Ponieważ dochód netto wynoszący 4150 EUR musi zostać skorygowany o istniejące kredyty, zostanie około 3500 EUR miesięcznie jako dochód domowy.
Na koszty dodatkowe (przy powierzchni 130 m2) trzeba będzie doliczyć kolejne 260-390 EUR.

Reasumując, pozostanie nam nadal ponad 3000 EUR wolnych.
Jednak wiele banków odpada w tej sytuacji, ponieważ niektóre nie chcą finansować w 100%, inne mają problem z istniejącymi kredytami.
Inne z kolei ustalają, że maksymalnie 15-krotność dochodu netto może być przeznaczona na kredyty, co oznaczałoby, że przy dochodzie 4150 EUR mogą to być maksymalnie 62 000 EUR, jednak wiele banków stosuje specjalne zabezpieczenia, co oznacza, że przy kwocie 359 000 EUR mogą wymagać zabezpieczenia w postaci 35 900 EUR lub nawet więcej.

Ale podsumowując, na pewno znajdziemy bank, który pomoże w uzyskaniu finansowania. Okres lombardowania prawdopodobnie będzie mógł wynosić maksymalnie 20 lat. Jednak aby być pewnym, potrzebujemy znacznie więcej informacji.

W razie pytań, proszę o kontakt!

Napisany przez Kass Finanz
Jeśli bieżące pożyczki ratalne nie są wielokrotnie zwiększane, wówczas zainwestowałbym kapitał własny w koszty nabycia nieruchomości. W ten sposób finansowanie budowy nie stanowiłoby problemu. Czasy wiązania oprocentowania powinny być obecnie dłuższe, aby minimalizować ryzyko oprocentowania refinansowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata