Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu - rozwiązanie rozliczenia premii Riester po separacji?

Napisany przez fabifabs
Moja żona i ja szykujemy się do separacji. Wspólnie finansowaliśmy Dom 4 lata temu, cena zakupu wynosiła 205 000,00 EUR na mocy zastawu hipotecznego. Wartość domu to obecnie 230 000-250 000 EUR.Posiadamy 2 umowy oszczędnościowe Riester w LBS, które były finansowane 14 lat temu, z oprocentowaniem zadłużenia w wysokości 3,XX%.Ona pożyczyła 35 000 EUR (doplata tylko dla niej), a ja pożyczyłem 68 000 EUR (dopłaty dla 2 dzieci + ja).Zaciągnęliśmy również kredyt ratalny w wysokości 119 000 EUR z okresem zobowiązania na 10 lat i oprocentowaniem zadłużenia w wysokości 3,XX% (obecnie 114 000 EUR).Dodatkowo zaciągnęliśmy kredyt zmienny w wysokości 3 500 EUR (obecnie 3 136 EUR).Bank stwierdził, że obecnie naliczona kara za przedterminową spłatę wynosi pomiędzy 36 000 a 38 000 EUR (za 6 1/2 roku przedterminowości).Rozważenia:- Rozpoczęcie roku separacji od razu: Co stanie się z finansowaniem?- Separacja np. za 2-3 lata: Czy kara za przedterminową spłatę będzie mniejsza? Jeśli przeniosę się teraz do drugiego mieszkania, a moje aktualne mieszkanie pozostanę jako adres zameldowania, czy to wpłynie na dopłaty do mojego Riesterbasa w wysokości 68 000 EUR? Czy drugie mieszkanie już będzie traktowane jako rok separacji?- Dopłaty do Riesterbasa i korzyści podatkowe muszą być zwrócone. Czy istnieje możliwość zainwestowania tych kwot w nową umowę Riester lub np. małe mieszkanie zamiast ich zwrotu po separacji? Jak długo ma się na to czas, aby nabyć nowe aktywa na emeryturę?- Jak najlepiej wyjść z finansowania? Czekam na odpowiedzi.PozdrawiamFabifabs

Re: Finansowanie domu - rozwiązanie rozliczenia premii Riester po separacji?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy zatem rzeczywiście korzyść podatkowa przy separacji jest ważna? Byłoby warto sprawdzić, czy któryś z was mógłby wypełnić pozostałe zobowiązanie kredytowe ze względów zdolności kredytowej. W zamian za to, ta osoba stałaby się również pełnoprawnym właścicielem nieruchomości. (Przy założeniu, że obaj posiadają u Państwa po 50% udziałów) To powinno być głównym rozważeniem dotyczącym dalszej kontynuacji nieruchomości. I dopiero gdy bank zaangażowany wypuszcza z długu, proszę udać się do notariusza. W przeciwnym razie oczywiste jest, że im później restrukturyzuje się istniejący kredyt, tym niższa będzie kara za wcześniejszą spłatę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata