Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dodatkowa spłata zmienia czas trwania kredytu

Napisany przez Wohni
Cześć Forum,

mój pierwszy post zaczyna się od pytania:

Dwa lata temu podpisałem refinansowanie kredytu hipotecznego na nieruchomość z 10-letnim okresem wiązania oprocentowania. doradca bankowy potwierdził mi możliwość 5% dodatkowej spłaty w umowie.

Teraz zauważyłem, że jeśli skorzystam z rocznej opcji dodatkowej spłaty w całości, spłacę umowę już po 8 latach i nie będę musiał płacić comiesięcznych rat.

Czy mój doradca bankowy się pomylił? Czy bank mógłby zażądać odszkodowania za wcześniejszą spłatę, jeśli to zrobię?

Dzięki za wasze wskazówki...

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli nie ma wyraźnego odniesienia do tego, że oddzielne spłaty są dozwolone tylko do określonej wysokości, aż do momentu, gdy okres wiążący nie zostanie osiągnięty, to można je zrealizować w tym czasie bez naliczania kary za wcześniejszą spłatę.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dzięki wysokiej miesięcznej spłacie bezpośredniej i możliwej dodatkowej spłacie, byliby Państwo skończeni po 8 latach. Pełna spłata przed zakończeniem 10-letniego okresu zobowiązania wobec oprocentowania na pewno została umówiona w umowie i jest możliwa do zrealizowania. Sprawdźcie również, czy w drobnych drukach nie została opisana suma możliwej maksymalnej dodatkowej spłaty.

Napisany przez Wohni
W umowie (i w drobnych drukach) nie znalazłem żadnych odpowiednich wskazówek. Tylko notatkę, kiedy są możliwe dodatkowe spłaty.

Dzięki za wskazówki...

Napisany przez NaTwoim13
Następnie spłać i skończ szybciej niż nakazuje ustalenie oprocentowania

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata