Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Zmiana na etat.

Napisany przez Track11
Cześć. Dotychczas nie miałem absolutnie żadnych problemów z bankami i dlatego nie miałem żadnych pytań. Bankowość polega na udzielaniu pożyczek i pobieraniu odsetek.

Ostatnio, po dwóch latach samodzielnej działalności, zmieniłem pracę na etatową. Przedsiębiorstwo, w którym teraz pracuję, płaciło mi wcześniej przez 2 lata jako wolny pracownik. W związku z tym od 2 lat odnotowywałem regularne wpływy pieniężne.

Od blisko dwóch tygodni mam stałe zatrudnienie na czas nieokreślony jako zastępca kierownika działu.

Podczas mojej samodzielnej działalności wszystkie transakcje były obsługiwane przez Targobank, która jest przeznaczona głównie dla klientów indywidualnych. Jednak, ponieważ nie potrzebowałem kredytu, pozostawiłem konto tam.

Niestety, w zeszłym miesiącu miałem wydatki na pięciocyfrową kwotę na opłaty podatkowe i naprawę samochodu, które pokryłem z własnej kieszeni.

Dzisiaj poszedłem do Banku (Sparkasse), aby ubiegać się o kredyt w wysokości skromnych 2000 €. Po upływie 30 minut i przedstawieniu wszystkich niezbędnych dokumentów, kilkakrotnie zaproponowano mi znacznie wyższą kwotę prawie sześciocyfrową, którą odrzuciłem. Na koniec powiedziano mi, że kredyt zostanie zatwierdzony po trzecim wpływie pieniędzy z pracy na etacie. Podkreśliłem, że jest to umowa na czas nieokreślony i nie ma w niej okresu próbnego, ale doradczyni upierała się przy trzech miesiącach.

Dziwnym zbiegiem okoliczności, dokładnie dwa miesiące temu z czystej ciekawości ubiegałem się o kredyt samochodowy w wysokości 49 000 € i natychmiast został on zatwierdzony, ale ja go nie zrealizowałem. Od doradcy podatkowego musiałem jedynie przedstawić podpisany wykaz wszystkich przychodów i wydatków.

Oczywiście powiedziałem to również doradczyni. Ta jednak stwierdziła, że nie byłem tam traktowany jako osoba prywatna, lecz jako przedsiębiorca.

Teraz dochodzimy do tego, czego nie rozumiem. Nadal mam swoje działalność gospodarczą i bieżące zamówienia poboczne. Dochody z niej prawie dokładnie równoważą moje wynagrodzenie z pracy na etacie.

Zostałem więc skierowany do działu dla przedsiębiorców.

Podsumowując: Podobny ton rozmowy doradczej był taki sam jak w dziale prywatnym, tylko odwrotny. Powoływali się na to, że moja działalność gospodarcza prowadzona pobocznie jest zbyt słaba, aby uzyskać kredyt klasy A-E Scoring.

W rezultacie oznacza to dla mnie: Jeśli przechodzi się ze samozatrudnienia na etat, nie ma szans na kredyt przez 3 miesiące.

Jak to możliwe, że właśnie ten okres trudności po zmianie zatrudnienia nie jest uznawany przez banki za korzystny? Z regularnych dochodów muszą samo zarobić znacznie więcej niż z nieregularnych.
Nie rozumiem także tej trzymiesięcznej reguły.

Ponownie o danych:
Złożone wnioski:
2000,- kredytu netto
2158,- kwota kredytu brutto
Spłata w ciągu 6 miesięcy po 359,90 każda

Informacje dodatkowe:
Po upływie trzech miesięcy zaoferowano mi kredyt w wysokości od 2000 do 82.500 €. Moja zdolność kredytowa powinna być w porządku. Mimo to trzymiesięczna reguła.

Czy istnieje bank, który nie ma tej reguły?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata