Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ktora oferta warunkowa jest lepsza?

Napisany przez JulieHe
Cześć wszystkim,

Mam obiekt, który chcę nabyć. Otrzymałem dwa oferty warunkowe. Niestety nie wiem, na co zwracać uwagę, aby porównać obie.

Może ktoś tutaj może mi pomóc i ewentualnie zalecić jedno z nich.

Pozdrowienia

1. Oferta (z zaledwie 1 000 EUR kapitału własnego + możliwość wcześniejszej spłaty dowolnej kwoty w dowolnym momencie)

2. Oferta

Napisany przez NaTwoim13
Cześć JulieHe,

zdecydowanie to drugie, ale również złe.

W przypadku pierwszej oferty, opłacają Państwo odsetki na podwójną kwotę pożyczki, rzekomo wynoszące 1,34%, jednak trzeba by wiedzieć, jak długi jest czas przedfinansowania. W przypadku pożyczki podporządkowanej HB, oprocentowanie mówi samo za siebie.

Ile kosztuje nieruchomość, a także jaka jest struktura kosztów finansowania?

Napisany przez JulieHe
Dziękuję za odpowiedź!

Cena nieruchomości to 40 000 EUR + około 10 000 EUR na pośrednika, opłaty za remont itp.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego biorą Państwo raz 40 000 euro, a raz 50 000 euro?

Z czego płacą Państwo koszty dodatkowe przy drugiej ofercie nabycia?

Napisany przez JulieHe
Mamy około 12 500 EUR wkładu własnego

W BHW uwzględniono tylko 965 EUR wkładu własnego. Pan z banku powiedział, że lepiej byłoby zatrzymać te pieniądze jako rezerwę, którą zawsze można wykorzystać jako dodatkową spłatę.

Co to znaczy w kontekście czasu przed spłatą? Spłata miałaby miejsce w II kwartale 2018 r.

Napisany przez NaTwoim13
W takim razie BHW odpada, ponieważ nie potrafię zrozumieć takiego stwierdzenia i moim zdaniem nie ma ono sensu.

Napisany przez Kass Finanz
Jeśli dodatkowe koszty nabycia mają być sfinansowane, ilość banków chętnych do dokonania finansowania w wysokości 110% znacząco się redukuje. W takim przypadku należy rozważyć, czy te koszty nie mogą zostać pozyskane w inny sposób.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata