Brzmi miło - ale brakuje podatku od kapitałowego itp.?
Bez zbyt wielkiego ryzyka nie ma zbyt wysokiego zwrotu - a 15% roczna stopa zwrotu nie jest wolna od ryzyka. (Inaczej wszyscy by to robiło...)
Cześć xlarge, świetnie, że ktoś tutaj zadaje konstruktywne pytania zamiast obraźliwości i obelg. Odpowiem z przyjemnością.
(...) inaczej wszyscy by to robiło...):
Polecam Ci poddać w wątpliwość tę wypowiedź.
Kiedy w Kapruner Berg paliła się kolej, czy wolałbyś przechodzić obok kilku palących się płomieni, aby potem schodzić w dół tunelu, czy poszedłbyś za masą ludzi w górę,
którzy później wszyscy udusili się?
Mogę powiedzieć z własnego doświadczenia: Większość ludzi żyje według zasad czego rolnik nie zna... lub to nie może być, czego nie może być. Gdzie większość ludzi kieruje się, inwestując swoje pieniądze? A jakie interesy mają te punkty sprzedaży w sprzedaży produktów, w których KLIENCI otrzymują (relatywnie) wysoki zwrot? I jeszcze dołożyć większy nakład pracy doradczej? A co by się stało, gdyby musieli powiedzieć ludziom, że gdzieś w broszurze jest coś o ryzyku totalnej utraty, ponieważ musi tam być przy każdym przedsięwzięciu biznesowym, bez względu na to, czy jest to możliwe czy niemożliwe? Więcej nakładu pracy doradczej, aby zdobyć więcej nieufności i mniej zysku dla firmy? Który bank zrobiłby to dobrowolnie? Byłby na skraju bankructwa. A którzy ludzie szukają informacji celowo poza swoim bankiem na temat możliwości inwestycyjnych? Jedenasty rok temu zamieniłem swoje hobby w zawód i myślałem wtedy naiwnie Świetnie, wystarczy pokazać to ludziom, a będę miał wielu klientów, klienci będą mieli więcej pieniędzy, a ja będę mógł dobrze z tego żyć. Mogę Ci powiedzieć jedno: Ludzie nie są tacy. Z 100 osób może się zdarzyć, że 10 posłucha, a z 10 z nich może 9 zdecyduje się na podjęcie decyzji, jeśli przyjdą do mnie na polecenie, ale najlepiej 1-2, jeśli wcześniej mnie nie znają, chociaż fakty i porada są całkowicie takie same. Do dziś uważam to za zniechęcające, ale dziś mam wypracowaną bazę klientów, którzy ciągle do mnie wracają. W pierwszych 5-6 latach często czołgałem się, aby ją zbudować. Fakty to jedno, ale gotowość do zajęcia się nimi jest często nieobecna u wielu osób i nawet jeśli tak jest, to czasami jest to długi proces, aby pozwolić im przeniknąć do swojego własnego obrazu świata i zmienić go. W tym procesie muszą zostać porzucone przekonania, które są kształtowane przez lata przez rodziców i społeczeństwo, a częściowo są obciążone przez II wojnę światową / powojenną. To często ciężka praca zarówno dla doradcy, jak i dla zainteresowanych i późniejszych klientów. Dlatego nazywa się to również produkty wymagające wyjaśnienia.
konto oszczędnościowe i
ubezpieczenie na życie jest łatwiejsze (ponownie dla obu stron).
Opodatkowanie:
Opodatkowanie odbywa się w USA zgodnie z umową o unikaniu podwójnego opodatkowania z D, nie ma już bezpośrednich podatków od zysków do zapłacenia.
Stopa zwrotu jest więc w odniesieniu do USA już PO opodatkowaniu. Niemniej w D występuje tzw. progresja. Powoduje to, że osoby o wysokich lub bardzo wysokich dochodach, których większa część jest już opodatkowana stawką graniczną 42% lub nawet 45%, nie mają dodatkowych skutków podatkowych. Jest to więc szczególnie atrakcyjne dla bardzo zamożnych (jak zawsze).
Ponadto progresja sprawia, że płatny podatek jest znacznie niższy niż gdyby zysk był opodatkowany normalnie. Na Wikipedii jest ładny przykład dotyczący tego. Możesz zatem oczekiwać, że ze swojego zysku odejmie się od 10% do maks. 20% w postaci podatków, jednak zawsze trzeba to obliczyć dla konkretnego przypadku.
Ponownie o ryzyku:
1) TSO-DNL Active Property LP (handel nieruchomościami komercyjnymi na południowym wschodzie USA)
Okres trwania 4-5 lat, stopa zwrotu 15-25% rocznie, inwestycja w
USD. Fundusz działa z wykorzystaniem aż do 60% kapitału obcego na poziomie poszczególnych obiektów nieruchomości. Jednak istnieje szczególność, która jest jedyna w swoim rodzaju na rynku: nie inwestorzy funduszy ponoszą ryzyko związane z kredytami, ale szef firmy TSO ponosi odpowiedzialność swoim prywatnym majątkiem! Pesymiści znów powiedzą jasne, ma dużo pieniędzy. To prawda. Ale: Nie musiałby tego robić. Tutaj mamy do czynienia z rzeczywiście wyjątkowym zobowiązaniem (zobowiązanie własne), które nie miało miejsca przez 10 lat mojej działalności. Oszustwo jest wykluczone z zarządzaniem i 30-letnią historią sukcesu. Dźwignia kapitałowa 60% oczywiście zwiększa stopę zwrotu i może być oceniona krytycznie, jeśli nie zna się dokładnie produktu. Jednak inwestorzy nie ponoszą za to odpowiedzialności, a multimilioner Boyd Simpson swoim majątkiem osobistym. Dlatego również ten temat można odłożyć na bok.
Ryzyko walutowe: istnieje, ale można je zabezpieczyć (patrz wyżej)
Nadal pozostaje istnieć ryzyko, a mianowicie typowe dla średnich firm ryzyko związane z kluczowymi osobami. Co się stanie, jeśli Boyd Simpson wcześnie odejdzie na tamten świat?
Teraz: 1. człowiek ma 64 lata i dba o swoje zdrowie
2. jego żona jest zaangażowana w biznes, też zdrowa, w wieku około 40 lat. Może prowadzić interes.
3. także szef sprzedaży z Niemiec, pan Kunz (DNL-Invest),
co najmniej raz w miesiącu jest w USA i także zaangażowany.
4. już kupiono 7 obiektów do funduszu, których koncepcja sprzedaży już ustalona i realizowana.
W TSO pracuje 240 osób, które bez problemu są w stanie
wykonać te koncepcje.
Innymi słowy:
Wszyscy inwestorzy, którzy już tam są, otrzymaliby swoje zyski. Może to być nieco mniej niż planowano, ponieważ na początku fundusz zawsze posiada więcej środków, niż już zostały zakupione nieruchomości. Jednak nie byłoby to znaczącą różnicą.
Jeśli obydwu panu i pani Simpson spotka coś w ciągu najbliższych 8-10 miesięcy (czyli przed zamknięciem funduszu), czego nie życzę, to być może już istniejące nieruchomości zostaną opracowane zgodnie z ich rentownościami, ale nie będą już nabywane nowe nieruchomości ani nie będą przyjmowani nowi inwestorzy do funduszu. Możliwe, że fundusz przed czasem (do 2020 r.) zwróci kapitał i zyski, ponieważ do tego czasu wszystkie bieżące nieruchomości zostaną sprzedane.
Jeśli obywa ich obydwu za 2-3 lata, to ma to niewielki wpływ na obecny produkt: Fundusz będzie zamknięty w 2016 r., do 2017 r. całe pieniądze zostaną zainwestowane. Będzie to tylko realizacja opracowanych wcześniej koncepcji sprzedaży. Pracownicy TSO opanowali to doskonale.
Dla tych, którzy są nowicjuszami w udziałach lub mają obawy z innych powodów, mogą działać wolniej:
2) Projekt Inwestycyjny / Projekt Mieszkalny 15
Jest to fundusz nieruchomości, który jest w pełni regulowany na mocy nowej ustawy, tzw. AIF, co oznacza, że struktury przestępcze praktycznie nie mają szans. Kto już uruchomił 15. fundusz, ma historię sukcesu (udokumentowaną), w przeciwnym razie nie byłby już na rynku ani nie byłby dopuszczony przez BaFin jako AIF. BRAK kapitału obcego, więc fundusz własnego kapitału. W rezultacie oczywiście stosunkowo niska stopa zwrotu: 6% dywidendy rocznie plus zyski końcowe, oczekiwana stopa zwrotu to więc 7-8% rocznie, okres trwania: 8 lat.
Całkowita utrata jest praktycznie niemożliwa w tym koncepcie. To po prostu niewiarygodne, że wprost w prospekcie musi być coś o ryzyku całkowitej utraty. Bo przecież mogą przyjść Rosjanie, podporządkować D i skonfiskować wszystkie nieruchomości. Albo wielki meteoryt mógłby spaść, rozdzielić się i 4 duże kawałki spadłyby jednocześnie na Berlin, Hamburg, Monachium i Frankfurt, a tam właśnie na nieruchomości Project Fonds. Albo elektrownia jądrowa zradiowała dokładnie te miasta i nieruchomości stałyby się bezwartościowe.
Jakie miałoby to konsekwencje dla ubezpieczeń na życie, kont oszczędnościowych lub innych podobnych produktów? Żadnych, bo przy takich produktach wszystko jest gwarantowane, a państwo ponosi za to odpowiedzialność. Ten, kto w to wierzy, powinien tam inwestować. Certyfikaty Lehmana również były sprzedawane jako produkt gwarancyjny, niektóre miasta mają dziś długi w milionach z tego powodu, ale banki sprzedające, często również oszczędnościowe, zebrały swoje prowizje.
PODSUMOWANIE:
Tak, istnieją naprawdę dobre produkty inwestycyjne. Ten, kto jest gotów na początku ogólnie to zaakceptować i zająć się nowym bardziej szczegółowo, może zdobyć nowe informacje i ewentualnie czerpać z tego duże korzyści. Ten, kto nie szuka nowej wiedzy, lecz woli żyć swoim życiem na bazie swoich wyznań, doświadczy tego, w co wierzy, i nic więcej. Ponieważ odczuwalnie 80–90% osób zalicza się raczej do drugiej kategorii, zwłaszcza banki spółdzielcze i oszczędnościowe na wsiach będą mieć w przyszłości najlepszą podstawę biznesową.