Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Możliwość odstąpienia od zawartych umów za pośrednictwem Interhyp

Napisany przez erolfa
Cześć,

W 2010 roku zaciągnąłem pożyczkę w Ergo. Umowę tę podpisałem za pośrednictwem pośrednika kredytowego Interhyp.

W informacjach dotyczących odstąpienia od umowy brakuje w Ergo tekstu dotyczącego elektronicznej transakcji handlowej (ale dopiero po spełnieniu przez kredytodawcę swoich obowiązków wynikających z § 312e ust. 1...)

Prawo odstąpienia zgodnie z § 312g ust. 1BGB

Czy tekst dotyczący transakcji elektronicznej musi być również zawarty w prawie odstąpienia od umowy, jeśli nie podpisywałem umowy bezpośrednio w Ergo, ale za pośrednictwem pośrednika kredytowego?

Z góry dziękuję

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zawsze mieli Państwo zawarty umowę kredytową z bankiem. Interhyp nie jest bankiem, ale pośrednikiem. W Państwa przypadku wiążąca umowa została zawarta między Państwem a Ergo.

Napisany przez erolfa
Dziękuję za uwagę

Czy klauzula dotycząca obrotu elektronicznego musi być uwzględniona?

W informacjach o odstąpieniu od umowy prawo odstąpienia od umowy nie zawiera tekstu o klauzuli dotyczącej obrotu elektronicznego (ale dopiero po spełnieniu przez kredytodawcę jego obowiązków wynikających z § 312e ust. 1...)

Pozdrowienia

Napisany przez Harley
Zgodnie z M.M., nie mamy do czynienia z umową zawartą na odległość, jeśli umowę kredytową zawarto w siedzibie Interhyp lub u Ciebie w domu lub w miejscu pracy w obecności pracownika Interhyp. Umowy zawierane za pośrednictwem środków komunikacji na odległość, takich jak list, internet, telefon, faks, itp., mogą być uznane za umowy zawarte na odległość. Interhyp jest uważany za prawnego reprezentanta kredytodawcy, jeśli interpretujemy poniższy wyrok prawidłowo. Dlatego dodatek dotyczący umów zawartych na odległość nie jest moim zdaniem konieczny w informacji o odstąpieniu od umowy. Patrz: Wyrok Federalnego Sądu Najwyższego z dnia 21 października 2004 r. - Sprawa III ZR 380/03, w szczególności punkt 35. Inaczej patrzyłbym na tę sprawę tylko wtedy, gdybyś również korespondował z pośrednikiem za pośrednictwem środków komunikacji na odległość. Jak mi wiadomo, Interhyp oferuje również pośrednictwo online.

Napisany przez NaTwoim13
Zazwyczaj transakcje z firmą Interhyp są raczej dokonywane online za pośrednictwem środków komunikacji na odległość. W przypadku finansowania widocznego w Europace należy zawsze podać tę informację z wyprzedzeniem, w związku z czym umowy są wystawiane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata