Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Agent ubezpieczeniowy a makler ubezpieczeniowy.

Napisany przez Raptor
Cześć,

Niedawno skonsultowałem się z dwoma różnymi dostawcami usług finansowych.
Pierwszy to agent ubezpieczeniowy zgodnie z § 34d ust. 1 ustawy o działalności gospodarczej, a druga osoba to agent ubezpieczeniowy zgodnie z § 34d ust. 1 ustawy o działalności gospodarczej (informacje od obu pochodzą z rejestru pośredników).
Obydwaj dosłownie poinformowali mnie, że mają dostęp do wszystkich produktów i że wybiorą dla mnie tylko najlepsze. Sądzę, że nie muszę tłumaczyć, że otrzymałem od nich zupełnie różne propozycje. Zatem moje pierwsze pytanie dotyczy różnicy między tymi dwoma oznaczeniami. Zazwyczaj znajduję tylko wyjaśnienia prawne, które przekraczają moją laicką wiedzę i chcę uniknąć wyciągania niewłaściwych wniosków na podstawie niebezpiecznej niepełnej wiedzy.
Jestem żołnierzem zawodowym i właśnie rozpocząłem studia. Obydwaj przedstawili mi kompleksową ofertę, która ostatecznie dotyczy bardzo dużych pieniędzy. Chcę mieć pewność, że nie chodzi tu wyłącznie o prowizję, lecz że mogę zaufać swojemu doradcy i że podstawą jest to, że nie kłamie.

Napisany przez Fanage
Cześć,

twoje pytanie można dość szybko odpowiedzieć. Zgodnie z §34d ust. 1 Ust. 1 GewO, pośrednicy ubezpieczeniowi lub przedstawiciele ubezpieczeniowi pośredniczą w ubezpieczeniach jednej lub wielu firm ubezpieczeniowych. Istnieją współprace między przedstawicielem lub pośrednikiem a odpowiednimi ubezpieczycielami. Otrzymuje on więc, w zależności od pośrednictwa, prowizję od transakcji i ewentualnie prowizję z portfela. Pojęcie pośrednika ubezpieczeniowego jest jednoznaczne: korzysta on z puli ubezpieczycieli (uwaga: nie WSZYSCY ubezpieczyciele), z którymi zawarł umowę o współpracy. W branży pośrednika ubezpieczeniowego zazwyczaj kojarzy się z pośrednictwem na zasadzie wyłączności. Na przykład pośredniczy tylko w ubezpieczeniach Allianz lub Provinzial. Posiada zatem zewnętrzną reklamę tej firmy. Nawiasem mówiąc, może to również być wyjątek, że pośrednik ubezpieczeniowy, pomimo umowy o wyłączności, może nadal pośredniczyć w innych ubezpieczycielach.
Jeśli więc chcesz skorzystać z naprawdę niezależnej porady bez pośrednictwa, możesz śmiało napisać do nas wiadomość. Chętnie pomożemy.

Napisany przez uwehaensch
Naprawdę można to sprawdzić w 0,45 sekundy w Google.

Napisany przez uwehaensch

Cześć,

Twoje pytanie można dość szybko odpowiedzieć. Zgodnie z §34d ust. 1 prawa handlowego pośrednicy ubezpieczeniowi lub przedstawiciele ubezpieczeń pośredniczą w ubezpieczeniach jednej lub kilku firm ubezpieczeniowych. Istnieją współprace między przedstawicielem lub pośrednikiem a odpowiednimi ubezpieczycielami. W zależności od pośrednictwa otrzymuje on prowizję za sprzedaż oraz ewentualnie za utrzymywanie portfela polis. Pojęcie pośrednika ubezpieczeniowego jest tutaj jednoznaczne: korzysta on z puli różnych ubezpieczycieli (uwaga: nie WSZYSCY ubezpieczyciele), z którymi ma zawartą współpracę. W branży przedstawiciel ubezpieczeń zwykle kojarzony jest z przedstawicielem wyłącznościowym. Na przykład pośredniczy tylko w ubezpieczeniach Allianz lub Provinzial. Ma więc również zewnętrzną reklamę tej firmy. Nawiasem mówiąc, może zdarzyć się, że przedstawiciel ubezpieczeń, pomimo umowy o wyłączność, może pośredniczyć w ubezpieczeniach innych firm.
Jeśli więc chcesz skorzystać z naprawdę niezależnej porady bez pośrednictwa, serdecznie zapraszamy do wysłania nam prywatnej wiadomości. Chętnie pomożemy.

Pośrednicy ubezpieczeniowi są zgodnie z Kodeksem handlowym niezależni, ale oczywiście nie wspominasz o najważniejszej różnicy (§ 84 w porównaniu z 93 Kodeksem handlowym).

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ogólnie rzecz biorąc, to zawód, który walczy przeciw agresywnym reklamom porównywarek ubezpieczeń w telewizji.

Napisany przez katalog49

Ogólnie rzecz biorąc, jest to zawód, który rywalizuje z agresywną reklamą porównywarki ubezpieczeń w telewizji.

Nie wiem, czy reklama jest agresywna.

Ja walczę agresywnie tylko przeciw reklamie Seitenbacher.

Napisany przez Fanage

Ubezpieczeniowi brokerzy są zgodnie z HGB niezależni, oczywiście nie wspominając o najważniejszej różnicy (§ 84 vs. 93 HGB).

Niby też brokerzy ubezpieczeniowi nie są w 100% niezależni, ponieważ nie obejmują wszystkich możliwych ubezpieczycieli w Niemczech, a jedynie pośredniczą w puli ubezpieczeń.

Napisany przez AV-Planer
Agent ubezpieczeniowy
Jak trafnie wskazuje nazwa, agent ubezpieczeniowy jest przedstawicielem towarzystwa ubezpieczeniowego. Jest on odpowiedzialny wobec swojego towarzystwa i jest mu zobowiązany. Istotną cechą agenta ubezpieczeniowego jest zazwyczaj ekskluzywność, czyli zazwyczaj może i powinien on pośredniczyć wyłącznie w produktach swojego towarzystwa, ewentualnie powiązanych korporacyjnie firm. Funkcję tę może on pełnić jako pracownik lub jako samodzielny przedsiębiorca. Otrzymuje on wynagrodzenie w postaci pensji i/ lub prowizji od swojego towarzystwa ubezpieczeniowego. W obu przypadkach istnieje nierozerwalna zależność funkcjonalna od jego korporacji.

Specjalna forma agenta ubezpieczeniowego (agent wielokrotny)
Agent wielokrotny ma zasadniczo ten sam status prawny co agent ubezpieczeniowy. Różni się on jedynie tym, że nie ma żadnej ekskluzywności wobec jednego towarzystwa, ale może i ma prawo oferować wiele towarzystw.

Makler ubezpieczeniowy
Makler ubezpieczeniowy jest prawnym opiekunem klienta, stoi więc po Twojej stronie i reprezentuje Twoje interesy wobec towarzystw ubezpieczeniowych. Nie jest on związany z jednym bądź kilkoma towarzystwami. Otrzymuje on zazwyczaj prowizję od odpowiednich dostawców produktów (ubezpieczenia, banki, etc.) za pośrednictwo produktów.

(bez pretensji do kompletności)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata