Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Rozwój oprocentowania - teraz zakończyć czy jeszcze poczekać?

Napisany przez rupa
Cześć wszystkim,

jestem niepewny, czy moje pytanie spotka się teraz tylko z potrząsaniem głową, czy dostanę pomocne odpowiedzi. Ale zadam je mimo wszystko ;-)

Jak będą rozwijać się stopy procentowe kredytów hipotecznych?

Tło:

Kupno nieruchomości ma nastąpić w ciągu najbliższych tygodni - Notariusz zostanie zatrudniony w ciągu kilku dni.

Dom zostanie zwolniony dopiero za około 12 miesięcy, ponieważ do tego czasu nowy Dom sprzedawcy zostanie ukończony. Taką obietnicę otrzymali sprzedawcy od dewelopera nowego domu.

Nie śpieszy nam się z przeprowadzką. Więc nas nie obchodzi, czy Dom będzie gotowy za 12 miesięcy czy dopiero za 24 miesiące.

Teraz do mojego właściwego problemu: Czy powinienem TERAZ (czyli jeszcze w tym tygodniu) finalizować finansowanie, ponieważ martwię się, że stopy procentowe będą dalej rosnąć, czy powinienem poczekać na korzystny moment w ciągu najbliższych 12 miesięcy? Teoretycznie mógłbym otrzymać nieco tańszy kredyt, ponieważ nie potrzebuję 12 miesięcy bezodsetkowego okresu przygotowawczego.

Obecna oferta, którą posiadam, jest już droższa w tym tygodniu. Ale ważna jest do końca tygodnia. Dlatego czuję się tak stłoczony. Gdzie zmierza stopa procentowa? Dalej w górę? Jak wysoko? Czy sytuacja się jeszcze ulży?

Według banków nie powinniśmy się martwić, że nie otrzymamy kredytu. Więc nie stanęlibyśmy za rok z domem, ale bez finansowania.

Kredyt wynosi 250 000€ przy lombardzie 80%.
Obecna oferta (2,31%) = Zostaje do spłacenia 87 700€ = 0
Lepsze oprocentowanie (1,7%) = Zostaje do spłacenia 70 700€ = Oszczędność 17 000€
Lepsze oprocentowanie (2%) = Zostaje do spłacenia 79 000€ = Oszczędność 8 700€
Gorsze oprocentowanie (3%) = Zostaje do spłacenia 109 000€ = Płatność o 21 300€ więcej
Gorsze oprocentowanie (4%) = Zostaje do spłacenia 149 000€ = Płatność o 61 300€ więcej
(Zawsze 15 lat spłaty, ale przy uwzględnieniu 14 lat przy takiej samej miesięcznej racie)

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i rady.
Pozdrowienia
Peter

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oprocentowanie kredytów KfW wzrośnie dzisiaj lub jutro, zgodnie z wczorajszym mailem. Dla mnie jest to początek kolejnego umiarkowanego wzrostu oprocentowania bankowego.

Napisany przez rupa
Dzięki, Kaufmannie, oznacza to, że najlepiej skorzystam z oferty za 2,31.
Boli to jednak, gdyż pamiętam, że około 8 tygodni temu miałem ofertę o około 0,6 mniej :-(

@Rupa, Sens zdecydowanie tkwi w radości z głębokości, na jakiej udało Ci się teraz sfinalizować finansowanie nieruchomości w porównaniu historycznych stóp procentowych.

Napisany przez rupa
Tak, masz rację. Na szczęście otrzymałem poprawioną ofertę. Wygląda na to, że ją zaakceptujemy.
Oszczędności, jakie moglibyśmy osiągnąć przy niskich stopach procentowych, są znacznie niższe niż koszty, jakie ponieślibyśmy w przypadku niekorzystnego rozwoju stóp procentowych.
Dziękuję za sugestie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Oprocentowanie kredytów mieszkaniowych w ING DI BA (czyli zwykłe kredyty konsumenckie dla właścicieli nieruchomości) spadło z 3,75% do 3,33% efektywnie.

Nie wiem, czy ma to znaczenie dla kredytów ratalnych..

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Rupa,

nie przyjąłbym tej oferty, ponieważ stopa procentowa musi być ustalona na poziomie poniżej 2% na 15 lat!!

Napisany przez rupa
Co oznacza stałe poniżej 2%
Moja obecna oferta jest nieznacznie poniżej 2%.

Napisany przez NaTwoim13
W tym czasie, kiedy pisałem ten post, jeszcze nie widziałem drugiego wątku. Byłoby lepiej, gdyby został umieszczony w oryginalnym poście.

Napisany przez rupa
Chciałem tutaj nie wchodzić w rzeczywiste warunki kredytowe ani KfW
Dlatego też ten osobny wątek.

Tutaj chodziło mi raczej o ocenę rozwoju stóp procentowych. Przypuszczam, że stopy procentowe nie wzrosną gwałtownie w najbliższych latach. Jednak już kilka dziesiątych procenta zwiększa moje długi.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Rupa, to jest również całkowicie zrozumiałe, ale podanie stóp procentowych powinno być zawarte w innym wątku.

W każdym razie, jeśli chodzi o ocenę zmian w stopach procentowych i na rynku, nikt nie będzie w stanie powiedzieć ci, dokąd zmierza. Nikt, zwłaszcza niezawodnie, a oceny w ogóle ci nie pomogą, ponieważ nie mogą być one poparte solidnymi podstawami.

Napisany przez Konrad4
Teraz jestem zadłużony na kwotę 120 tys. euro, na 10 lat, z oprocentowaniem 1,3% i spłatą kapitału 2%.
WuestenTod

@Konrad, czy te 1,3% pochodzą bezpośrednio z banku Wüstenrot?
Czy może z kasy oszczędnościowo-kredytowej Wüstenrot?

Napisany przez Konrad4

@Konrad, czy 1,3% pochodzi bezpośrednio z banku Wüstenrot?
Czy z Wüstenrot Bausparkasse?

@Bankkaufmann,

Jako partner umowy występuje Wüstenrot AG Pfandbriefbank

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata