Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy ubezpieczenie RSV można anulować później?

Napisany przez Chelsea
Czy po zawarciu umowy kredytu samochodowego w Santanderze możliwe jest późniejsze zrezygnowanie z ubezpieczenia rat i ubezpieczenia na wypadek utraty pracy?
Chcę kupić samochód, a cała transakcja ma odbyć się przez telefon, ponieważ sprzedawca jest oddalony o 500 km.
Zaproponowano mi kredyt w wysokości 2,99% inkl. powyższych ubezpieczeń oraz dodatkowej opłaty za ubezpieczenie Santander Safe.
Kiedy wyraziłem, że nie chcę mieć ubezpieczeń rat i tym podobnych, ostatecznie otrzymałem umowę kredytową w wysokości 3,99% z informacją, że mogę później zrezygnować z tych ubezpieczeń...
To mnie nieco dezorientuje...
Dlaczego mam najpierw zawierać te ubezpieczenia? A potem je rezygnować?
Dlaczego stopa procentowa nagle wynosi 3,99%? Ponieważ nie chcę tych dodatkowych ubezpieczeń?
W jakiś sposób nie jest to zbyt przyjazne dla klienta... to ciągłe zmienianie warunków...
Czy ktoś mógłby mnie wyjaśnić tę sytuację?
Dziękuję!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Możliwe, że stopa procentowa kredytu została pogorszona przez Twój wynik w Schufie.
Jednak nie jest konieczne posiadanie ubezpieczenia na życie. Czy nie można tego zrezygnować w umowie kredytowej?

Napisany przez 2Escorpio
Po prostu... Bank, która oferuje Ci ubezpieczenie, otrzymuje prowizję, która oczywiście nie zostanie jej wypłacona, jeśli zrezygnujesz z RSV.
RSV to całkowicie „własny” produkt i można je wypowiedzieć niezależnie od kredytu... Niemniej jednak RSV może być związane z minimalnymi okresami (nigdy dłuższymi niż 24 miesiące w Niemczech). Minimalnej długości okresu nie możemy Ci podać, znajdziesz je w warunkach ubezpieczenia.
Specjalista ds. bankowości... W Niemczech kredyt nie może być już wiązany z produktem dodatkowym (oczywiście klient ma możliwość, jednak zdecydować się na dodatkowe produkty). Mimo to bank może pozytywnie oceniać RSV i oferować lepszą stopę procentową.
To w zasadzie gra... Banki próbują ominąć przepisy i sprzedawać klientom te ubezpieczenia w inny sposób...
Nawiasem mówiąc... Jeśli wszystko odbywa się drogą telefoniczną, można by nawet „odwołać” RSV po udzieleniu kredytu/wypłacie. Ponieważ produkt dodatkowy nie może być związany z kredytem, bank nie może odwołać kredytu.

Napisany przez Kass Finanz
Podczas zakupu samochodu sprzedawca dokładnie kalkuluje swoją marżę. Samochód i finansowanie powinny być korzystne, dlatego marża jest odpowiednio mniejsza. Dodatkowa premia za ubezpieczenie RSV może być pomocna. Jeśli nie jest ona pożądana, prowizja za finansowanie może zostać nieco zwiększona, co z kolei wpłynie na rzeczywistą stopę procentową.
Warto zapytać w takim razie u innego dealera.

Napisany przez klamm33
Założyłem w 2011 roku samochód za pośrednictwem finansowania Santander, a dealer bez komentarza dodał te ubezpieczenia do umowy. Na początku zaakceptowałem to, ponieważ z powodu mojej ówczesnej sytuacji finansowej nie chciałem narażać finansowania i pilnie potrzebowałem samochodu.

Kilka dni później pisemnie wypowiedziałem te ubezpieczenia i bez problemu otrzymałem nowy harmonogram spłaty z znacznie niższymi ratami.

Myślę, że sprzedawca zwiększył stopę procentową wiedząc, że nie otrzyma prowizji, ponieważ już zapowiedziałeś wypowiedzenie ubezpieczeń.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata