Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Doradztwo i odpowiedzialność

Napisany przez mtemme
Cześć,

mam pytanie dotyczące odpowiedzialności doradców inwestycyjnych.

Mój doradca inwestycyjny zaproponował mi przeniesienie mojej renty Riester z dostawcy A do dostawcy B, ponieważ warunki są tam lepsze.

Jasno powiedziano mi, że przy przenoszeniu nie będą naliczane żadne podatki. Maksymalnie mogą pojawić się minimalne opłaty administracyjne (poniżej 100 €).

Teraz w sumie naliczono około 3000 € podatku od kapitałów.

Moim zdaniem to jasny błąd doradczy, za który doradca inwestycyjny musi ponieść odpowiedzialność.

Co sądzą eksperci?

Z góry dziękuję za odpowiedzi ekspertów.

Pozdrawiam

M.Temme

Napisany przez Matthew Pryor
Jeśli doradca jednoznacznie zalecił zerwanie starej umowy, a następnie zawarcie nowej umowy bez przenoszenia istniejącego salda, może to być punktem wyjścia. Jednak w jakiś sposób trzeba udokumentować tę radę, na przykład za pomocą świadków lub protokołu doradcy.
Dlaczego saldo umowy nie zostało po prostu przeniesione do nowego dostawcy? Wystarczyłoby dołączyć informację w liście o zerwaniu umowy, że saldo ma zostać przekazane do nowego dostawcy, a nie wypłacone?

Napisany przez mtemme
Cześć Matthew,

decyzja została podjęta podczas rozmowy z doradcą na miejscu. doradca to również potwierdza.

Nie znałem możliwości. Moim zdaniem doradca przelał wartość umowy wraz z rezygnacją. Ja tylko podpisałem.

Niestety, mimo to zostały pobrane podatki zgodnie z ustawą o podatku dochodowym.

Pozdrowienia
Markus

Jaka jest dokładna treść tego pisma?

Napisany przez mtemme
dziękuję!

Sprawdź tutaj

Okej, przepraszam za niejasne sformułowanie z mojej strony. Miałem na myśli pismo, które pośrednik wystosował do ubezpieczyciela, który dokonał rozwiązania umowy.

Napisany przez mtemme
Przepraszam, muszę już iść. Postaram się znaleźć odpowiedź jutro.
Dzięki!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata