Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zrezygnować z oszczędności mieszkaniowych lub je podzielić.

Napisany przez Schacka77
Cześć, ponieważ jestem nowy na tym forum, chciałbym serdecznie was pozdrowić. Teraz moje pytanie. Mam plan oszczędności mieszkaniowej w Badenii na ponad 40000 euro, do którego do tej pory wpłacono tylko 6000 euro za pośrednictwem świadczeń odroczonej płatności. Czy mogę zwyczajnie zrezygnować z planu oszczędności mieszkaniowej? Czy lepiej jest go podzielić? Na przykład na plan na 34000 euro i plan na 6000 euro? I wypłacić te 6000 euro?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, umowę oszczędnościową można podzielić. Pozostała część sumy oszczędnościowej zachowuje stary numer umowy oszczędnościowej. Dzięki temu nie musisz przekazywać nowego numeru umowy oszczędnościowej swojemu pracodawcy ze względu na dalsze przelewy środków z tytułu korzyści ze zwolnienia z podatku.

Napisany przez Schacka77
Czy otrzymam pieniądze natychmiast po podziale?

Napisany przez NaTwoim13
W przypadku podzielonego konta oszczędnościowego do budowy mieszkania z saldem, otrzymają Państwo pieniądze w momencie alokacji, którą trzeba wyliczyć.

Jeśli nie otrzymali Państwo premii mieszkaniowej ani dopłaty do oszczędności pracowniczych (nie jest to wsparcie oferowane przez pracodawcę), to mogą Państwo również zrezygnować. W przeciwnym razie - jeśli otrzymali już premię - w przypadku rezygnacji premia zostanie utracona.

Aby uniknąć ogólnie obowiązującego okresu wypowiedzenia wynoszącego pół roku, mogą Państwo zgodzić się na potrącenie przy wypowiedzeniu w wysokości od 1-3%, w zależności od instytucji oszczędnościowej, wówczas środki zostaną wypłacone natychmiast.

Napisany przez Schacka77
Czy środki majątkowe są skutecznymi świadczeniami pracowniczymi?

Napisany przez NaTwoim13
Premium za oszczędności pracownicze to państwowa dotacja pieniężna mająca na celu wspieranie budowy majątku przez pracowników. Jest to państwowa dotacja na korzyść składek majątkowych, które pracodawca inwestuje dla pracownika. Część może pochodzić od pracodawcy, część od pracownika, ale może się też zdarzyć, że pracodawca płaci wszystko.

Inwestycja pracodawcy nie ma wpływu na wypowiedzenie umowy, ponieważ w ten sposób akumulowany jest kapitał, który można wypłacić. Jednak jeśli składki (idealnie 9% na wpłaty - najlepiej do maksymalnie 470 euro rocznie na oszczędzanie budowlane) zostały zgłoszone w zeznaniu podatkowym, to ta premia, podobnie jak premia budowlana, znika w przypadku wypowiedzenia umowy, ale nie w przypadku alokacji!

Napisany przez Schacka77
Mój pracodawca płaci co miesiąc 40 euro na moje PPK, a ja nic nie płacę. W zeznaniu podatkowym nigdy niczego nie odliczałem. Czy umowa dotycząca tylko PPK musi trwać co najmniej 7 lat?

Napisany przez brainy
Złe.

Pracodawca płaci 40 EUR BRUTTO, które opodatkowujesz i ubezpieczasz społecznie, a następnie płacisz 40 EUR, z czego około 20 EUR dokładasz ze swojego netto.

Jeśli nie złożysz wniosku o dodatek oszczędnościowy dla pracowników lub go nie otrzymasz ze względu na zbyt wysokie dochody, zawalasz.

Gdyby wszyscy to zrozumieli, byłoby mniej umów o oszczędzaniu dla pracowników.

Napisany przez NaTwoim13
@brainy

To wszystko jest mylące! Jeśli nie złożył wniosku o premię oszczędnościową dla pracowników ani o premię budowlaną za pomocą osobnego wniosku w związku z podatkiem dochodowym, to przez wypowiedzenie na razie nie ryzykuje utraty premii, o to chodziło teraz.

Jeśli pracodawca daje mu dodatkowe 40 euro brutto, które idą z netto do konta BSV, to w związku z tym on również wnosi swój wkład, ale chodziło o to, czy złożył wniosek o premię, dlatego chciałem mu wyjaśnić, o co chodzi z premią. Oznacza to nieskładanie tych 40 euro, zgromadzone saldo z tych 40 euro miesięcznie może być wypłacone w przypadku wypowiedzenia, warunki i ewentualne straty zostały wyjaśnione powyżej.

Chodziło przecież tylko o oddzieloną - podział może mieć sens - kwotę 6000 euro na BSV z saldem 6000 euro.

Napisany przez kennname
Poprzez moje doświadczenia dzielenie się jest lepsze

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata