Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu możliwe.

Napisany przez Lat
Cześć,

po długim, intensywnym poszukiwaniu znaleźliśmy Dom, ale z uwagi na cenę mam wątpliwości, czy finansowanie w ogóle jest możliwe.

Wkład własny:
15000 euro w gotówce

Cena domu: około 350 000 euro, Dom jest w idealnym stanie i można go zamieszkać bez konieczności remontu
W piwnicy znajduje się wynajmowane mieszkanie. Czynsz zimny około 300 euro

Wynagrodzenie:
On: 2090 euro netto
Ona: 1050 euro netto + 185 euro zasiłku rodzinnego
razem: 3325 euro

Pożądana rata: 850-900 euro + dochód z najmu 300 = około 1200 €

Ważne byłoby dla nas długoterminowe zabezpieczenie stopy procentowej na 20-25 lat, możliwość dodatkowych spłat i ewentualnie uwzględnienie Riester... jeśli to ma sens.
Czy to w ogóle jest możliwe w tej konfiguracji, czy też pożądana rata jest zbyt niska?

Pozdrowienia
Lat

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Lat,

Finansowanie stoi na solidnych nogach i w zasadzie jest możliwe do zrealizowania.

Dłuższy okres wiązania oprocentowania jest dobrze przemyślany, a pożądana stopa procentowa i spłata są w porządku.

Polecam dodać 50 000 euro KfW 124 z 10-letnim okresem wiązania oprocentowania. Należy również sprawdzić, czy można skorzystać z dodatkowych środków publicznych.

Jeśli chcą Państwo zintegrować Riestera, powinni Państwo dogłębnie zaznajomić się z cechami tego elementu, osobiście uważam, że Rister powinien być subskrybowany równolegle do finansowania budowy i nie powinien być stałym elementem finansowania budowlanego.

Skąd pochodzisz? Masz zobowiązania kredytowe?

Napisany przez Lat
Dziękuję za odpowiedź.

Pochodzimy z regionu Koblenz i nie mamy żadnych innych zobowiązań kredytowych.

Nie jesteśmy małżeństwem. Czy ma to jakieś znaczenie przy finansowaniu? Ogólnie zastanawialiśmy się nad zawarciem związku małżeńskiego z powodów podatkowych, jeśli chodzi o zakup domu. Dodatkowo, moja partnerka pracuje w sektorze publicznym. Czy to ma znaczenie?

Niestety, jestem zupełnym nowicjuszem w tych sprawach i chciałbym z góry zbadać podstawowe możliwości, zanim udam się do banku...

Napisany przez Daukind
Potrzebne 370 000 euro kredytu przy okresie spłaty 25 lat i stopie spłaty 2% to około 1700 euro miesięcznie. Przy stopie spłaty 1% (tak naprawdę bezsensowne przy 25-letnim okresie obowiązywania oprocentowania) byłoby to około 1400 euro.

Napisany przez NaTwoim13
@Daukind

Na jakich stopach procentowych się opierasz?

@LAT

Czy sprzedaż odbywa się za pośrednictwem pośrednika? Jeśli tak, to ile prowizji jest pobierane?

Muszę jednak przyznać, że najpierw przeczytałem 250 000 euro jako cenę zakupu.

Napisany przez Lat
nie, to jest sprzedaż prywatna... mam uzasadnioną nadzieję, że uda mi się jeszcze obniżyć cenę od sprzedawcy. Wczoraj miałem pierwszą rozmowę ze sprzedawcą, w której nie doszło jeszcze do ustalenia dokładnej ceny. Chcemy najpierw zorientować się, jakie mamy możliwości finansowe.

Prawdopodobnie mamy jeszcze nieco luzu w kosztach i możemy podnieść kwotę o trochę (100-200 €).
Możliwa jest także powiększenie mieszkania z oddzielnym wejściem do 100 m², co mogłoby zwiększyć dochód z najmu do około 500 €...

Napisany przez Daukind

@Daukind

Jakie stawki procentowe przyjmują Państwo za podstawę?

Liczyłem z 3,6. I myślę, że przy 25-letnim okresie wiązania i finansowaniu na poziomie 105% nie będzie zbyt wiele lepszych ofert.

PS: Tak, nie uwzględniłem oddzielnie KFW, co może nieco obniżyć ratę

Napisany przez Alex [CryptoMod]
W Internecie znajdziesz na stałe 20 lat 2,65% przy 60% obciążeniu hipotecznym. Dodatkowo 2% spłaty daje miesięczną opłatę w wysokości 1.160 euro i pozostały dług po 20 latach w wysokości 142.000 euro......

Tutaj mamy raczej obciążenie hipoteczne w wysokości 100%, te 15.000 euro wkładu własnego mogą być wystarczające tylko na koszty dodatkowe, ponieważ zakupiono bez pośrednictwa agenta.

Moim zdaniem jest to dość napięte, szczególnie gdy trzeba przejść przez kilka miesięcy bez czynszu lub z rekompensatami ze świadczenia dla bezrobotnych. Nie ma tam zbyt wiele elastyczności, także brakuje środków na budowę rezerw na remonty.

1.160 euro rata + 350 euro dodatkowe opłaty + 250 euro oszczędności dają około 1.750 euro miesięcznie, pozostaje 1.500 euro netto dla 3 osób. Może wystarczyć, ale to niezbyt wiele. Cieszy czynsz jako dodatkowy bonus, ale jego utrata powinna sprawić jedynie niemiłą sytuację, a nie stanowić zagrożenie dla egzystencji.

Moim zdaniem nieruchomość jest o około 75.000 euro za droga jak na tę sytuację wyjściową.

Napisany przez Lat
Dziękuję za odpowiedzi / pomoc...

jeśli mam być szczerzy, to już podejrzewałem, że ogólna ramy naszych możliwości będą nieco przekroczone.
Niemniej jednak umówię się na spotkanie w banku, aby wszystko ocenić z należytą ostrożnością. Jeśli już otrzymam pierwsze oferty, to zamieszczę je tutaj...

Dla nas jest jasne, że kupimy tylko wtedy, gdy sami finansowo postawilibyśmy się na bardzo cienkim lodzie...

Napisany przez Daukind

Tutaj mamy raczej 100% poziom obciążenia kapitału własnego, 15 000 EUR kapitału własnego może być wystarczające tylko na koszty dodatkowe, ponieważ zakup odbywa się bez pośredników.

Nawet w Bawarii nie wystarczy to na koszty dodatkowe.

Koszty związane z przeprowadzką, ewentualne równoległe opłaty czynszowe, kuchnia itp. również nie powinny zostać zlekceważone.

Napisany przez Lat

Nawet w Bawarii nie wystarcza to na koszty dodatkowe.

Koszty przeprowadzki, ewentualna równoległa opłata za wynajem, kuchnia itd. powinny również być brane pod uwagę.

W cenie zakupu jest zawarta istniejąca kuchnia, a koszty przeprowadzki są niewielkie ze względu na bliskość do naszego obecnego mieszkania (ok. 500 m).

Ale te czynniki nie stanowią większości, bez odpowiedniego dużego rabatu cena domu prawdopodobnie przekroczyłaby nasze możliwości...

Napisany przez guest
Cześć Lat,

proszę, nie daj się zwieść przez reklamowe hasła: w tej chwili NIE TRZEBA robić niczego, nawet nie trzeba kupować nieruchomości.

Ponieważ już poruszono tutaj kwestie problematyczne, chciałbym dodać kilka słów odnośnie podstawowych rozważań:

1. Jak finansować Dom w przypadku utraty pracy - im się człowiek starzeje, tym trudniej znaleźć nową pracę (która przynosiłaby podobne lub wyższe dochody).
2. Co zrobić, jeśli czynsz nie zostałby zapłacony?
3. Ślub ze względu na oszczędności podatkowe? W proporcji 50:50 czynsz (dochody z najmu) z domu mógłby być także liczone w połowie. Czy miała Pani/Pan coś innego na myśli?
4. Powiększenie mieszkania wynajmowanego: podczas przebudowy (która będzie kosztować) nie będzie dochodu z czynszu. Następnie trzeba będzie szukać nowego najemcy. Pani/Pan lepiej oceni lokalny rynek, ile można osiągnąć, jak długo potrwa znalezienie nowego lokatora itp. Obecnie koszty poszukiwania przez pośrednika ponosi w zasadzie wynajmujący (w zależności od lokalizacji można nawet sprzedać starą wykładzinę za 2 000 euro)
5. Co w przypadku doprowadzenia do wynajmu przez osobę nieuczciwą (lub kosztów remontu przekraczających depozyt)?
6. Co będzie za 25 lat, gdy pozostanie jeszcze 100 000 (nie obliczałem dokładnie, to należy do innych osób tutaj) - jak będzie to finansowane? Czy zagraża to już emeryturze?
7. MOJA (!) rekomendacja to jak najwyższa wartość spłaty kapitału. Na początek 3%, jeszcze lepiej więcej. Wcześniej domy (wraz z spłatą) były finansowane w wysokości 6%,
8. Dom to luksus - czy pieniądze wystarczą na luksus? To pytanie trzeba sobie zadawać ciągle
9. Dom jest używany, nawet jeśli dzisiaj jest w dobrym stanie, jutro może ulec awarii system grzewczy, może pęknąć rura albo coś jeszcze - jak to miałoby być sfinansowane?

Wracając do wspomnianego wyżej domu: brakuje tu kapitału własnego w wysokości co najmniej kolejnych 80 000 euro. Gdy robiłem szybkie obliczenia: kredyt w wysokości 80% ceny nieruchomości, 5% podatek od nabywcy, 2% notariusz, księgi wieczyste itp. Ale to tylko moje zdanie.

Powodzenia

gość

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata