Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak powinna wyglądać dobra strategia inwestycyjna w moim przypadku?

Napisany przez thobae
Witajcie na forum,

chciałbym trochę ponarzekać, mam nadzieję znaleźć tutaj trochę wsparcia.

Krótko o mnie i mojej historii. Jestem mężczyzną, singlem, bez dzieci, obecnie mam 28 lat. Moje dochody są stabilne, dzięki czemu mogę odkładać około 1000€ miesięcznie. Dodatkowo mogę zainwestować większą jednorazową kwotę w wysokości około 40 tysięcy euro.

Wygląda na to, że mam napisane na czole, że jestem zainteresowany doradztwem dotyczącym sensownego lokowania nadwyżkowych pieniędzy. Do tej pory miałem już dwie wyczerpujące konsultacje (powiem od razu z kim, ale proszę nie bić ). Na szczęście nie zawarłem jeszcze żadnej oferty, ponieważ zawsze poświęcam kilka dni na samodzielne zapoznanie się z produktami i wtedy uderzają mnie haki.

Mili panowie i panie pochodzili z Global Finanz oraz DVAG i obiecywali wiele, ale jak już powiedziałem, to nie było to, czego szukałem. Moje życzenia zostały zignorowane. Byłbym więc wdzięczny za neutralne wskazówki tutaj!

Co do moich celów: Chciałbym móc kupić własne mieszkanie do 35. roku życia o wartości do 200 000 euro. Ponadto chciałbym przejść na etat 80% po kolejnych 10 latach - w wieku 45 lat. Zakładam, że przejdę na emeryturę w normalnym wieku i chciałbym już teraz trochę oszczędzać na ten cel. Chciałbym jednak móc używać większości moich pieniędzy w trakcie aktywnego życia. Czyli od teraz do - powiedzmy - 60 roku życia.

Jestem oszczędnym człowiekiem bez nadmiernie drogich hobby. Oprócz własnego mieszkania, nie planuję w najbliższym czasie żadnych większych wydatków.

Moja gotowość do ryzyka jest ograniczona. Moje pieniądze, jak u większości, ciężko zarobione, dlatego nie chciałbym ponosić ryzyka całkowitej utraty z inwestycji.

Największym problemem dla mnie jest po prostu: Jakie formy inwestycji będą odpowiednie? Obecnie moje oszczędności znajdują się na zwykłym koncie oszczędnościowym. Ale jaką część powinienem np. przenieść na konto terminowe? Czy powinienem inwestować w fundusze czy inne formy inwestycji, jeśli tak, jak dowiedzieć się najlepiej, jak stałe są one, aby co kilka tygodni śledzić ich rozwój, a nie codziennie bacznie obserwować, co dzieje się na rynku?

Jak już wspomniałem: Jeśli moglibyście mi pomóc - to byłoby świetnie!

Z góry dziękuję.

thobae

Napisany przez happywarmheart
Utrata szczęścia często uniemożliwia rozsądne budowanie majątku. Nikt nie chce celowo generować całkowitych strat. Ale czy kiedykolwiek dokładnie zastanowiłeś się, jakiego rodzaju produkty to były? Przy wysokich stopach oszczędzania i rozsądnym zainwestowaniu swoich 40 000€, za 7 lat mógłbyś kupić mieszkanie za 180 000-200 000€ gotówką, bez kredytu. Z 40 000€ do tego czasu mógłbyś zrobić podwójną kwotę, a z 1000€ miesięcznie 100 000€ lub więcej (po opodatkowaniu). Wpajane w nas lęki blokują nasz rozwój. Tylko jako sugestia zaleciłbym Ci zajrzeć na Fondsweb.de, kliknąć na fundusz nr 1 na liście (carmignac Patrimoine) i przeanalizować jego wykres 10-letniego okresu, zwłaszcza lata 2008 i 2011. Nie myśl inaczej: To nie jest rekomendacja, aby zainwestować tam całe swoje pieniądze. To tylko przykład i dowód, że istnieją produkty, które mogą mieć wahania, ale są również stosunkowo stabilne nawet w najtrudniejszych kryzysach i tym bardziej NIE niosą ryzyka całkowitej utraty, ponieważ składają się z zbyt wielu elementów, które nie mogą wszystkie jednocześnie zniknąć w powietrzu. Kolejnym krokiem jest wykorzystanie inwestycji w przedsiębiorstwa lub fundusze nieruchomości: w prospekcie musi być podane całkowite ryzyko utraty. Ale jak realistyczne to jest, można sprawdzić dla każdego produktu osobno. Dodatkowo, jeśli środki zostaną podzielone na 4 produkty, dające stopę zwrotu około 8%, to po 7 latach trwania nawet jeśli jeden z nich naprawdę eksploduje, nadal można osiągnąć sukces. Przykład: ------------------------- Inwestycja 40 000€ w produkty z gwarancją oprocentowania 1,5%. Czas trwania: 7 lat. Wynik: 44 393€ Rzeczywista wartość po inflacji 2%: 38 620€ ------------------------- Alternatywnie: 4 inwestycje, 9% zwrot, 7 lat Wynik: 73 121€ Rzeczywista wartość po inflacji: 64 231€ -------- Kalkulacja RYZYKA: W jednym z 4 inwestycji występuje całkowita strata. 25% środków zostaje CAŁKOWICIE ZABRANE. Wynik: 54 840€ Rzeczywista wartość po inflacji: 48 173€ --------- Konkluzja: Produkty z gwarancją niszczą majątek (z powodu niskich stóp procentowych). Produkty z ryzykiem całkowitej straty go pomnażają, pod warunkiem, że dba się o dobór i dywersyfikuje się inwestycje, aby zminimalizować pozostałe ryzyka. Choć pojedyncza strata byłaby nieprzyjemna i na pewno niepożądana, to jednak nie byłaby to tragedia, ponieważ majątek nadal by się realnie pomnożył, w przeciwieństwie do uspokajających produktów z gwarantowanym negatywnym oprocentowaniem realnym (odsetki minus stopa inflacji), które stopniowo niszczą majątek. W ten sposób masy oszczędzających są stopniowo wywłaszczane, bez jakiegokolwiek realnego bólu, a ci, którzy zrozumieli (pieniężną) gospodarkę, stają się coraz bogatsi. Rozumiem, że trudno jest nagle porzucić dziedziczone dekady nawyków rodzinnych i społecznych. To tylko zachęta do intensywnego przemyślenia tych zależności. Zbyt wiele myślimy o ryzykach, a za mało o szansach. Ryzyka zawsze istnieją, wystarczy tylko umiejętnie nimi zarządzać.

Napisany przez uwehaensch

Instynkty często uniemożliwiają rozsądne budowanie majątku.
Oczywiście, nikt nie chce celowo generować całkowitych strat. Ale czy kiedykolwiek dokładnie zastanawiałeś się, jakiego rodzaju produkty to były?

Kolejnym krokiem jest korzystanie z udziałów w firmach lub funduszach nieruchomościowych: tam w prospekcie musi być zaznaczone ryzyko całkowitej utraty. Jednak realistyczność tego zależy od każdego konkretnego produktu. Poza tym, jeśli rozłożysz pieniądze na 4 produkty, które przynoszą stopę zwrotu około 8%, to nawet jeśli jeden z nich faktycznie zawali się, po 7 latach inwestycji nadal będziesz w dobrej sytuacji.

Przykład:
--------------
Inwestycja 40 000 € w produkty gwarantowane oprocentowaniem 1,5%.
Czas trwania: 7 lat.
Wynik: 44 393 €
Wartość rzeczywista po inflacji 2%: 38 620 €
---------------
Alternatywnie:
4 udziały, 9% stopa zwrotu, 7 lat
Wynik: 73 121 €
Wartość rzeczywista po inflacji: 64 231 €
---------
Kalkulacja RYZYKA:
Z 4 inwestycji jedna kończy się całkowitą stratą.
25% pieniędzy jest kompletnie utracone.
Wynik: 54 840 €
Wartość rzeczywista po inflacji: 48 173 €
---------

Podsumowanie:
Produkty gwarantowane niszczą majątek. (Z powodu niskich stóp procentowych)
Produkty z ryzykiem całkowitej straty go pomnażają, jeśli zwraca się uwagę na wybór oraz rozprzestrzenia się inwestycje, aby zminimalizować ryzyka. Owszem, pojedyncza całkowita strata byłaby nieprzyjemna i zdecydowanie niepożądana, ale wciąż nie byłaby tragiczna, ponieważ majątek nadal wzrósłby realnie, w przeciwieństwie do produktów gwarantowanych, które stopniowo likwidują majątek poprzez negatywny realny procent (oprocentowanie minus stopa inflacji).

W ten sposób masie oszczędzających stopniowo jest odbierany majątek, bez w odczuwaniu zbyt dużego bólu, podczas gdy ci, którzy rozumieją (finansy), stają się coraz bogatsi.

Rozumiem, że trudno jest pozbyć się dziedziczonych i społecznych wzorców będących wynikiem dziesięcioleci. To ma być tylko zachętą do bardziej intensywnego zastanowienia się nad tymi zależnościami. Zbyt wiele myślimy o ryzyku, zamiast o szansach. Ryzyka zawsze istnieją, trzeba tylko umieć właściwie nimi zarządzać.

O mój Boże, czy to naprawdę nigdy nie ustanie.

Co do przykładowego Patrimoine, to jeszcze jakoś mogę zrozumieć, ale poza tym oczywiście nie bierzecie pod uwagę postawy pytającego, zawsze podchodzicie do sprawy z waszymi udziałami i rzekomo znikomym ryzykiem całkowitej straty dzięki dywersyfikacji. Ktoś inny już tutaj pytał, czy to też zapisywane jest w protokole?

Otóż nie, faktycznie nie zawsze należy podążać najprostszą drogą tylko dlatego, że od razu podoba się klientowi. Ale przecież nie jesteście wychowawcami swoich klientów.

A jeśli już chodzi o udziały, proszę nie sugerować, że łatwo osiągną one 8% zwrotu rocznie (bo właśnie tak sugerujecie, umieszczając je obok produktów gwarantowanych). A wasz scenariusz, gdzie jeden z 4 zawodzi, idzie w tę samą stronę.

Tylko dla jasności, nie jestem zwolennikiem klasycznych ubezpieczeń na życie, ale pomiędzy nimi a udziałami przedsiębiorstw istnieje na pewno wiele innych dróg, które w większości spełnią oczekiwania pytającego i jego potrzeby.

Oh człowieku, czy da się to chociaż raz wyłączyć.

Co do przykładu z Patrimoine, to jeszcze ujdzie, ale poza tym wydaje się, że zasadniczo nie bierzesz pod uwagę postawy pytającego i zawsze wychodzisz z twoimi inwestycjami i rzekomo znikomym ryzykiem całkowitej utraty. Ktoś inny już to pytał, czy również to zapisujesz w protokole?

I nie, faktycznie nie powinno się zawsze iść najprostszą drogą tylko dlatego, że tak akurat klientowi odpowiada. Ale, nie jesteś opiekunem swoich klientów.

A jeśli już inwestycje, to proszę nie sugerować, że mogą one bez problemu przynosić 8% rocznie (bo właśnie to sugerujesz umieszczając je obok produktów gwarantowanych). I twoje scenariusze typu 1 z 4 idzie na dno idą w tę samą stronę.

Tylko dla jasności, nie jestem zwolennikiem klasycznych ubezpieczeń na życie itp., ale pomiędzy nimi a udziałami przedsiębiorczymi istnieje zapewne wiele innych dróg, które przynajmniej w dużej mierze spełnią oczekiwania pytającego i jego potrzeby.

Dlaczego według Ciebie nie zwróciłem uwagi na pytającego?
Zapytał on o DOBRĄ strategię inwestycyjną, w ramach której cały majątek jest rozsądnie ulokowany i OGÓLNIE
nie poniesie całkowitej straty. Dokładnie to jest osiągnięte przy pomocy wymienionych opcji, nawet zakup mieszkania bez kredytu byłby bardzo prawdopodobny. Dlatego wspomniałem najpierw o wersji, którą bym wybrał.

Oczywiście masz rację, i istnieją też rzeczy pośrodku.
Można na przykład rozłożyć 40 000 € na 2-4 zarządzania majątkiem o dobrym historii na zrównoważone strategie i oczekiwać z tego dobre 6% rocznie na określony czas. Jednak wtedy efekt końcowy będzie odpowiednio mniejszy. Później konieczne będzie wzięcie kredytu.
Ale dlaczego miałbym zaczynać od gorszej wersji ekonomicznej?

To (na szczęście) jest kraj wolności.
Każdy ma prawo mówić, co myśli,
i każdy ma również prawo nie słuchać.

Pytający ma 28 lat, a ja mam 52 lata. To, co mogę przekazać, to wiedza i doświadczenie. To, co może zrobić, to skorzystać z nich lub nie. Ale nie musisz z tego powodu jęczeć. Możesz to zrobić za 20-30 lat, gdy zrozumiesz różnicę wynikającą z oszczędzania i inwestowania, zwłaszcza teraz, w okresie niskich stóp procentowych.

P.S:
@sapine:
Myślę, że nikt niechętnie ponosi całkowitą stratę z inwestycji.
Dlatego przy wyborze i PRZED dokonaniem zakupu warto poświęcić chwilę na dogłębną analizę. Jednak wiąże się z tym również bardzo wyska stawka godzinowa, ponieważ zarówno uniknięte straty (zwłaszcza przez niskie oprocentowanie lub oszustwa) jak i bardzo dobre stopy zwrotu wynagradzają za to tysiącami euro.

Napisany przez sapine
Moja rada dla TO: Utwórz plan, co chcesz osiągnąć i kiedy. Masz dobre warunki i powinieneś poświęcić czas na poznanie różnych form inwestowania pieniędzy. To dobry początek.

Napisany przez EuroPaule
Hej Thobae,

obecnie mamy następujący problem zasadniczy:
Z powodu kryzysu finansowego i jego skutków, bezpieczne inwestycje mają obecnie minimalne stopy zwrotu, które są niższe od inflacji.

Jako inwestor jesteś praktycznie zmuszony podjąć ryzyko, jeśli nie chcesz ponieść realnych strat.
Oznacza to, że każda forma inwestycji z odsetkami 2, 3, 4% lub więcej nie może być już uważana za bezpieczną w prawdziwym tego słowa znaczeniu.
Wyjątkiem są lokaty dzięki budżetowi marketingowemu subwencjonowane przez (internetowe) banki.

Propozycja dla możliwej struktury podstawowej:

Miesięczna kwota oszczędnościowa:

Biorąc pod uwagę Twoje pragnienie posiadania nieruchomości, nudny kontrakt oszczędnościowy na budowę domu może być całkiem niezłym pomysłem. Możesz zabezpieczyć sobie obecnie bardzo niskie stopy kredytowe na przyszłość. Jeśli stopy procentowe wzrosną do tego czasu, będzie to dobra transakcja. Jeśli nie, nie stracisz wiele. Nie musisz wpłacać dużo i możesz trochę obserwować. W zależności od tego, czy stopy procentowe rosną czy nie.
Resztę oszczędzania zainwestowałbym w fundusze. Być może podzielone na fundusze akcji i fundusze zarządzające majątkiem. Fundusze obligacji raczej nie.

Dużo trudniejsze jest to w przypadku jednorazowej inwestycji 40 000 €.

Akcje są obecnie dla mnie zbyt wysoko wyceniane. Stopy zwrotu i ryzyko nie zgadzają się w przypadku papierów wartościowych o stałych dochodach.
Część pieniędzy zainwestowałbym w operacje związane z depozytami terminowymi (tzw. Tagesgelhopping) i resztę w fundusze zarządzające majątkiem lub fundusze o alternatywnych strategiach. Tutaj zróżnicowanie w różne fundusze byłoby bardzo szerokie.
Część pieniędzy można ewentualnie użyć do uzupełnienia kontraktu oszczędnościowego na budowę domu, jeśli się to zdarzy.

I jeśli ktoś ma do tego smykałkę, można też postawić coś na kartę uczestnictwa w przedsiębiorstwie - jak już wspomniano powyżej.

W ten sposób pozostaniesz zawsze elastyczny i będziesz mógł gromadzić kapitał jako podstawę do spełnienia wszystkich opisanych życzeń. Niestety, nie można całkowicie zaplanować, czy będzie to wystarczające, aby zrealizować wszystko zgodnie z oczekiwaniem.
Życie ma wiele niespodzianek......

Pozdrowienia Paule

Cześć Paule,

to naprawdę wartościowe wskazówki.

Oto JEDNA możliwa konkretyzacja produktu (defensywna!) do Twojej wskazówki dotyczącej jednorazowych inwestycji. Można byłoby np. zainwestować 10 000-20 000 EUR w zarządzanie majątkiem RPM (defensywne zarządzanie majątkiem).

Nawiasem mówiąc, nie jestem pracownikiem firmy ani nie jestem z nią w żaden sposób powiązany, spokrewniony ani zaprzyjaźniony. :smile:

Strategia inwestycyjna: Defensywna
Prowadzenie depozytu i zarządca: Augsburger Aktienbank AG (AAB)
doradca AAB: RP Rheinische Portfolio Management GmbH
Zrównoważona ocena całkowitego portfela-SRRI1
:maks. 4,49
Klasyfikacja ryzyka (1-5): 2
Horyzont inwestycyjny: minimum 3 lata
Jednorazowa inwestycja: od 5 000,- EUR
Plan oszczędzania i wypłat: od 100,- EUR (Minimalna wartość depozytu
10 000,- EUR) Opłata za wejście: 5,95% w tym VAT Prowizja zarządzania: 1,49% w tym VAT (rocznie) Opłata transakcyjna: 59,50 EUR w tym VAT (rocznie)
Okres rozliczeniowy: kwartalnie Poziom realizacji strat:
Informacja przy -6,00%
Wielkość porównawcza AAB:
Stopa głównego refinansowania ECB +1,00%

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

przy tak małych kwotach jestem zwolennikiem funduszy.
Usługi zarządzania majątkiem mogą tu i tak oferować tylko standaryzowane usługi, ponieważ w innym przypadku koszty nie są proporcjonalne do zysków (dla usług zarządzania majątkiem).
W takim razie mogę wybrać fundusz o większej przejrzystości i większym bezpieczeństwie prawnym.
Ponadto rozmiary partii mogą być jeszcze mniejsze i mogą być rozłożone między więcej dostawców o różnych strategiach, minimalizując korelację.
Być może nawet otrzyma się część zwrotu prowizji przy składaniu dużej ilości zleceń.
Wtedy też ma to sens pod względem kosztów.

Pozdrowienia, Paule

Cześć,

dla takich niewielkich kwot jestem fanem funduszy.
Usługi zarządzania majątkiem mogą tutaj oferować tylko standaryzowane usługi, ponieważ inaczej koszty nie są adekwatne do zysku (dla usługi zarządzania majątkiem).
Tutaj mogę również wybrać fundusz o większej przejrzystości i większym zabezpieczeniu prawnym.
Ponadto wielkość partii może być jeszcze mniejsza i dzięki temu rozłożyć je między większą liczbę dostawców o różnych strategiach z możliwie niską korelacją.
Może nawet uda się odzyskać część prowizji poprzez dyskontera.
Wtedy ma to również sens z punktu widzenia kosztów.

Pozdrowienia, Paule

Cześć Paule, czy zerknąłeś na ten produkt?
Sposób, w jaki piszesz, sugeruje raczej, że nie. Bo
Oczywiście, usługa zarządzania majątkiem nie jest indywidualna, lecz standaryzowana, przeznaczona raczej dla obronnych inwestorów, którzy jednak również oczekują zysku (tak, tacy również istnieją w tym kraju...).

Ale dokładnie to, o czym piszesz, jest tam profesjonalnie zarządzane:

Poprzez ponad 10 partii, bardzo dobre fundusze mieszane, wybór zgodnie z niską korelacją, transze instytucyjne (niskie koszty), regularna realokacja, średnio 2 zmiany funduszy kwartalnie, stopa zwrotu powyżej 7% r/r (po kosztach), volatylność znacznie poniżej 5% i stosunkowo niskie koszty dla usługi zarządzania majątkiem, co sprawia, że praktycznie żaden pośrednik nie chce tego oferować.

Koszty są jednak nieco wyższe niż w dyskonterze. A jednak otrzymuje się dużą wartość dodaną. Założę się, że 99% ludzi nie ma ani czasu, ani wiedzy, aby w ciągu zaledwie 1-2 lat osiągnąć nawet zbliżone wyniki. Dlatego nie wpadłbym w pułapkę tanich kosztów dyskontera.

Podsumowując:
mniejsza zmienność, znacznie wyższy zwrot, pomniejszone nieco koszty = znacznie większy zysk w porównaniu z własnym kombinowaniem na koncie dyskontowym, nie wspominając o oszczędności czasu i nerwów.

Napisany przez EuroPaule
Witaj,

od około 15 lat zajmuję się opieką nad zarządzającymi majątkiem, półinstytucjonalnymi i instytucjonalnymi inwestorami dla spółki inwestycyjnej.
Większość tych dostawców w DE, A i CH znam od środka. Istnieje wiele strategii tego rodzaju.
Kilka z nich jest dość dobrych, bardzo niewiele naprawdę osiąga sukces w długiej perspektywie.

Jak wiele rzeczy dzieje się w tej branży, aby zoptymalizować zyski za fasadą, tego naprawdę nie chce się wiedzieć - a tym samym nie mam na myśli RPM.

Dlatego ja - jakby to powiedzieć - zawsze preferuję ramy funduszy bardziej kontrolowanych, będąc swoistym specjalistą w tej dziedzinie.
Mówię tutaj o funduszach publicznych dobrych zarządców majątku.

To, gdzie znajduje się portfel, w którym przechowywany jest dobry fundusz, nie ma znaczenia.
Mogę go umieścić w drogim depozycie papierów wartościowych w prywatnym banku szwajcarskim lub przez platformę obrotu funduszami w FFB, ebase itp.
To nie wpływa na wyniki - ale koszty mogą być bardzo zróżnicowane.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez vtof

Ze słowami „Mit Deinen hohen Sparraten und einer sinnvollen Anlage Deiner 40.000€ könntest Du in 7Jahren eine Wohnung für 180.000-200.000€ Cash kaufen, ohne Kredit. aus den 40000 kannst Du bis dahin das Doppelte machen, aus den 1000€ pro Monat 100.000€ oder mehr (nach Steuern).

Czy mogę zapytać, jak to dokładnie ma działać, zwłaszcza biorąc pod uwagę informację od pytającego, że nie jest zbyt skłonny do ryzyka?

Co do pytania: Według mnie kwestia związana z kupnem mieszkania jest kompletnie iluzoryczna.

Właśnie to policzyłem. Potrzebowałbyś inwestycji, która faktycznie przyniesie Ci około 13,5% stopę zwrotu rocznie. Wtedy przy wpłaconych 124.000 EUR (40.000 EUR od razu, 84 miesięczne wpłaty w wysokości 1.000 EUR) otrzymałbyś po siedmiu latach około 105.000 EUR zysku przy miesięcznym oprocentowaniu i uwzględnieniu efektu składanego odsetek - voilà. Nie mówię, że nie jest możliwe osiągnięcie takiej stopy zwrotu, ale na pewno nie przy założeniu „bez ryzyka”. Przy takich stopach zwrotu poruszałbyś się w obszarze spekulacji, po pierwsze takie stopy zwrotu nie pojawią się same z siebie, przez to że ktoś „odłoży” swoje pieniądze gdzieś i już o nich nie myśli, po drugie to absolutnie nie jest zgodne z Twoją skłonnością do ryzyka, a po trzecie zasadniczo powinno się unikać hazardu z pieniędzmi, które są częścią planowania przyszłości.

Dla porównania, przy znacznie bardziej realistycznej stopie zwrotu 3% rocznie:

Wpłaty 124.000 EUR + Zysk 18.250 EUR - Podatek 4.750 EUR = 137.500 EUR. To są kwoty, którymi bym się liczył będąc na Twoim miejscu.

W powyższych obliczeniach nie uwzględniłem inflacji, ponieważ zakładam, że chcesz kupić mieszkanie za siedem lat, które wtedy (!) będzie kosztować 200.000 EUR, a nie mieszkanie takie, jakie dostaniesz dzisiaj za 200.000 EUR. W przeciwnym razie, przy inflacji 2,5% rocznie, Twój cel oszczędnościowy wzrośnie o kolejne ponad 35.000 EUR.

Napisany przez Fanage
Cześć,

nie chcemy tutaj teraz omawiać, jaka droga jest właściwa, a jaka nie, lub ile zysku musisz osiągnąć itp..
Jak widzisz, każdy tutaj ma inne spojrzenie.. i myślimy, że nie chcemy cię dalej dezorientować.

My, z Fanage.de, uważamy, że powinieneś po prostu obliczyć swoje konkretne potrzeby na podstawie swoich preferencji. Jaki składnik będzie sensowny, jakie masz konkretne cele, z jakim zyskiem możesz liczyć, jakie klasy aktywów powinieneś wykorzystać itd..

Po prostu zajrzyj do nas i skorzystaj z naszego unikalnego, w pełni zautomatyzowanego doradztwa online.

W razie pytań, daj nam znać. Fanage.de

Napisany przez Luisimo
@thobae:

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się nad tym:

Już od niewielkiej kwoty możesz zainwestować w luksusową nieruchomość Villa Alpenblick... Oferuje ona atrakcyjne oprocentowanie przy niskim i solidnym profilu ryzyka i zwrotu, co oznacza, że jest to konserwatywna inwestycja z regularnymi, półrocznymi odsetkami w wysokości 5% przez okres 2 lat...

Napisany przez Suxxess
Jeśli masz już 40 tysięcy, co stoi na przeszkodzie, aby kupić mieszkanie i zająć się wynajmem? W przypadku gdy jest to mieszkanie, które ci się podoba, w razie wyprowadzki najemcy możesz je sam(a) wynająć.

I do tego czasu państwo będzie współfinansować koszty zakupu, koszty dodatkowe, podatek od sprzedaży, itp. Jeśli obecni najemcy nie chcą się wyprowadzić, gdy będziesz chciał/a zamieszkać we własnych czterech kątach, możesz po prostu sprzedać mieszkanie. Dodatkowo, możesz zainwestować zarobione pieniądze w spłatę kredytu.

Napisany przez guest
Przy zakupie nieruchomości zalecam jednak ostrożność.

M.in. wartości nieruchomości mogą także znowu spaść (np. w przypadku wzrostu stóp procentowych), podobnie jak w przypadku nie najlepszej lokalizacji.

Ponadto:

Focus: Amatorzy osiągają mizerne zyski

FAZ: Co trzeci wynajmujący nieruchomości nie osiąga z nich zysku

Więc: można to zrobić, ale nie trzeba.

Przy nabyciu nieruchomości zalecam jednak ostrożność.

Między innymi wartość nieruchomości może spaść (np. przy rosnących stopach procentowych), również jeśli lokalizacja nie jest pierwsza klasa.

Ponadto:

Focus: Amatorzy osiągają mizerne stopy zwrotu

FAZ: Co trzeci wynajmujący nieruchomości nie osiąga zysku

Tak więc: można to zrobić, ale nie trzeba.

Dokładnie.

Jeśli nie dostanie się przypadkiem (kontakt osobisty, sytuacja wyjątkowa) prawdziwej okazji,
to obecnie nie kupuje się nieruchomości, a sprzedaje. Można zainwestować w fundusze deweloperskie, które budują i sprzedają mieszkania
w obszarach miejskich. Przy 40 tys. można to również rozłożyć na 3-4 dostawców,
np. OneGroup-ProReal4 (oprocentowanie od 6% rocznie) lub Project Wohnen 14 (zwrot z inwestycji od 6% rocznie, w obecnym rynku nawet więcej).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata