Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Kiedy Europa Fundusz ulegnie likwidacji?

Napisany przez JohnSteam
Cześć,

mam fundusz Europa w Hansa Invest. Niestety potrzebuję pieniędzy z tego funduszu, ale z powodu zamieszania związanego z Grecją nie wiem, co robić.

Fundusz spadł o 3% od piątku, czy będzie to kontynuowane czy też może szybko wrócić do góry?

Czy zamknąć cały fundusz czy tylko część wyjąć?

Przepraszam za amatorskie pytania, ale jestem naprawdę w kłopotliwej sytuacji, zwłaszcza teraz, gdy potrzebuję pieniędzy (na pewno część, niekoniecznie wszystko).

Dziękuję!

Napisany przez Suxxess
Jesteś zabawny, że ktoś ma przewidywać dla Ciebie kursy w przyszłości. Nikt tego nie może. Można tylko powiedzieć, że Grecja najprawdopodobniej będzie niewypłacalna od jutra i będzie to obciążało gospodarkę w najbliższych miesiącach.

Z drugiej strony, ta możliwość jest już częściowo wliczona w ceny i trzeba będzie poczekać, jak to się rozwinie. (Głównie to teraz państwa płacą, banki już głównie się wycofały)

Więc odpowiedź brzmi: może tak dalej pójść, ale kurs może również ponownie wzrosnąć. Super odpowiedź, co nie? Jeśli potrzebujesz pieniędzy, po prostu weź je. I nikt nie może powiedzieć, czy cena pójdzie w dół czy w górę w przyszłości. W ciągu ostatnich miesięcy więcej szła w dół, a kwestia Grecji raczej nie odciąży kursów.

Ale giełda jest jak ruletka, inwestuj tylko pieniądze, których nie potrzebujesz średnio okresowo. Ja sam kupiłem BASF na początku roku, potem był spadek, sprzedałem z minimalnymi stratami. Potem cena wzrosła o 30% w ciągu 3 miesięcy. Nigdy nie wiesz...

Napisany przez Cici

Czy rozwiązać cały fundusz czy wyciągnąć tylko część?

Pomijając przepływy kursów: Fundusz ma opłatę za zarządzanie wynoszącą 1,6%, ale zdaje się, że odzwierciedla tylko STOXX Europe 600. Pojawia się pytanie, czy nie lepiej byłoby sprzedać go i zainwestować w równoważny fundusz pasywny, który osiągałby takie same wyniki przy niższych kosztach bieżących.

W każdym razie chciałbym podkreślić to, o czym już wspomniał Suxxess: Kursy nie są możliwe do wiarygodnej prognozy, przez nikogo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata