Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Postbank - Dlaczego dobrze albo źle?

Napisany przez mira1979
Cześć wszystkim! Jakie są Wasze doświadczenia z Postbankiem - dlaczego dobre lub złe? Co sądzicie o produktach GewinnSparen lub QuartalSparen oraz darmowym koncie bieżącym? Czekam na Wasze opinie. Miłego weekendu!

Napisany przez ADMCI4
Cześć Mira, jestem również klientem Postbanku. Jednak nigdy nie ulokowałem ani nie zaoszczędziłem pieniędzy w Postbanku. Produkt GewinnSparen ma kilka haczyków. Otrzymanie 5% jest dla małych inwestorów praktycznie niemożliwe. Ta oferta Postbanku to zwykła książeczka oszczędnościowa z okresem wypowiedzenia trzymiesięcznym; minimalna wpłata początkowa wynosi 2 500 EUR. Podstawowa premia zależy od wysokości wpłaty, a premia z zyskiem wynosi gwarantowane 0,6%. Uważam, że ta oferta Postbanku GewinnSparen jest nieco myląca. Z kontem oszczędnościowym wszystko jest o wiele prostsze, jest się znacznie bardziej elastycznym i otrzymuje się także wyższe oprocentowanie. Informacje na temat konta oszczędnościowego znajdziesz tutaj: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=1441 Pozdrowienia, Martin H.

Napisany przez mira1979
Dziękuję za ocenę!

Napisany przez ADMCI4
W każdym razie Postbank to duża bank oszustów bez żadnej obsługi i przyzwoitego zachowania. Moja żona i ja przekazaliśmy zmianę adresu około 6 razy z dowodem osobistym i pisemnie, a Postbank ignoruje to od 7 miesięcy.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, trzeba się zastanowić, skąd pochodzi Postbank. Kiedyś była znana jako Postgiroamt. Z biura tak szybko nie stanie się nowoczesne, skoncentrowane na obsłudze klienta przedsiębiorstwo. Formy inwestycji, które tam dotychczas widziałem, wydawały mi się kierować zasadą: Codziennie ktoś głupi się znajdzie, trzeba go tylko znaleźć. Na temat konta osobistego nie znam ani pozytywnych, ani negatywnych opinii. Ale darmowe konto można teraz załatwić w każdym rogu. A korzystając z kart HVB lub CoBa, można na przykład bezpłatnie wypłacać pieniądze z bankomatów Postbank (Cashpool). Dlatego moim zdaniem nie ma powodu, aby załatwiać swoje transakcje pieniężne w oddziale poczty (o ile jeszcze istnieją). Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ProperSoul
Cześć Paule, czy Cash Pool to nie jest związek Targobank itp.? Myślałem, że Postbank należy do Cash Group razem z Deutsche Bank, Commerzbank itp... Czy ja teraz mylę te dwa czy ty? Pozdrowienia

Napisany przez EuroPaule
Verwechselst teraz mnie czy ty? Ja! Ja! Ja! Super uważny. Tylko gotówka jest prawdziwa, a imiona są tylko dźwiękiem i dymem.... . Dzięki za wskazówkę Pozdrowienia, Paule

Napisany przez ProperSoul
Hehe, nie ma sprawy

Napisany przez degere
Cześć Mira, chętnie podzielę się z Tobą moimi doświadczeniami z Postbank. To kwestia perspektywy... Jeśli patrzysz na Postbank jako bank internetowy, to jest naprawdę bardzo dobry - interfejs online jest bardzo przejrzysty, nawet gdy prowadzi się kilka kont. W mojej opinii usługi bankowości internetowej są w czołówce wśród niemieckich banków. Postbank jako bank stacjonarny z pewnością nie jest polecana - ale jest to tylko dodatkowa usługa, którą można skorzystać. Osobiście mam 3 konta w Postbank, z których jestem bardzo zadowolony - mam też doświadczenia z 3 innymi bankami. Niektóre transakcje finansowe załatwiam w naszym sklepie Rewe. Wspomniane produkty są rzeczywiście mało przejrzyste - lepszą opcją jest bezpośrednia karta oszczędnościowa Sparcard 3000plus, która jest dostępna tylko przez internet. Jest to bardzo dobre rozwiązanie (jeśli nie trzeba regularnie dysponować większymi kwotami).

Napisany przez Ephedra
Mogę się tylko zgodzić z szanowną opinią.

Napisany przez Miley1983
Muszę się zgodzić z wszystkimi poprzednimi mówcami... jedynym problemem z Postbank jest: słaba obsługa w weekendy i aż 3 dni transferu z konta oszczędnościowego Postbank do konta bieżącego (co według Postbank nie jest możliwe). Zalecam raczej skorzystanie z usług Sparkasse lub podobnego banku dla zwykłych klientów.

Napisany przez verschaukelt
Co masz na myśli mówiąc o słabej obsłudze w weekendy? Klienci Postbank mają, o ile mi wiadomo, jako jedyni klientami możliwość uzyskania porady w sobotę w oddziale bez wcześniejszego umówienia. Możliwe jest również dostanie się do gotówki praktycznie w każdej wiosce lub dzielnicy bez dodatkowych opłat. W razie potrzeby wystarczy nawet kiosk na rogu lub supermarket z małym stoiskiem. Postbank to właściwie już tylko nazwa - należy do Deutsche Bank i zawsze znajduje się w połączeniu z żółtą Pocztą i DHL. Zazwyczaj pracownicy Postbank jednocześnie przetwarzają list polecony, wydają paczkę i sprzedają znaczki. Dodatkowo oferują różne usługi - jaki masz dostawcę prądu, czy już masz ubezpieczenie samochodu, oszczędności mieszkaniowe, chciałbyś jeszcze linię telefoniczną z pełnym komfortem? Gdzie można znaleźć takie naciągane usługi bankowe w sobotę o 13:00 lub wieczorem o 19:00 z bezpośrednią obsługą osobistą?

Napisany przez Birgit

Co masz na myśli mówiąc o złej obsłudze w weekendy?
Klienci Banku Pocztowego mają, o ile mi wiadomo, jako jedyni klienci możliwość uzyskania porady w okienku także w soboty, i to bez wcześniejszego umówienia terminu. Można również w dowolnym miasteczku lub na dzielnicy bez dodatkowych kosztów uzyskać gotówkę. W razie potrzeby można skorzystać z kiosku na rogu lub z supermarketu z małym stoiskiem. Bank Pocztowy to właściwie już tylko nazwa - należy do Deutsche Bank i zawsze można go znaleźć w połączeniu z żółtą Pocztą i DHL. Zazwyczaj pracownicy Banku Pocztowego zajmują się jednocześnie obsługą przesyłek poleconych, wydawaniem paczek i sprzedażą znaczków. Do tego dochodzi jeszcze sprzedaż - gdzie masz swojego dostawcę prądu, czy już masz ubezpieczenie samochodowe, oszczędzanie na budowę, może jeszcze linia telefoniczna z pełnym komfortem? Gdzie jeszcze można znaleźć takie wielofunkcyjne rozwiązania w jednym miejscu, również w sobotę o 13:00 lub wieczorem o 19:00, z bezpośrednią obsługą personalną?

To raczej przemawia przeciwko Bankowi Pocztowemu (przynajmniej dla mnie).
Jeśli chcę kupić znaczki pocztowe lub nadawać przesyłki polecone, nie chcę, aby pracownik próbował mi coś dodatkowego wcisnąć.
Czy to linia telefoniczna czy ubezpieczenie, itd.

A z drugiej strony:
Gdzie znajduje się urząd pocztowy otwarty w soboty do godziny 19:00?
Mieszkam w dużym mieście, a tutaj urzędy pocztowe zamykają w soboty o 12:30.

Napisany przez Hanomag

Gdy chcę kupić znaczki pocztowe albo nadać list polecony, nie chcę, aby pracownik próbował mi sprzedać dodatkowe rzeczy.

To zazwyczaj też tak jest. Nawet usługi Poczty i Banku Pocztowego są oferowane oddzielnie.

Cytat od Birgit

Gdzie jest urząd pocztowy otwarty w soboty do godz. 19?
Mieszkam w dużym mieście, a tutaj urzędy pocztowe zamykane są w soboty o godz. 12:30.

To przynajmniej w soboty jest otwarte. Nawiasem mówią, od czasu fali prywatyzacji nie ma już urzędów pocztowych. Obecnie są to oddziały, filie, agencje itp.

Napisany przez 2Escorpio
Uważam porównanie za trochę daleko idące...

Jestem całkiem pewien, że prawie nikt w poczcie nie ma wykształcenia bankowego... A ci nieliczni, którzy takie wykształcenie posiadają, w soboty nie pracują ;-)

Co więcej, do czego mi jest dostępność w sobotę? Owszem, mogę wpłacić pieniądze i kupić produkt bankowy... Ale to wszystko.

Pieniądze mogę także wypłacić z bankomatu, a coraz więcej osób korzysta z bankowości internetowej (w innych bankach można przesłać przelew do skrzynki pocztowej nawet w weekend) I decyzji i tak pracownicy przy okienku w Postbanku nie podejmują, muszą wszystkie zapytania / wnioski przekazywać dalej...

Są kilka dużych oddziałów, które mają właściwe centrum doradztwa Postbanku... Tam z reguły pracują osoby z wykształceniem bankowym, ale mają one niewiele do powiedzenia ;-)... Może tak być w innych bankach, ale zawsze jest tam ktoś, kto może podjąć decyzję... W Postbanku wszystko trwa kilka dni... Nawet jeśli chce się na parę dni zwiększyć limit karty Visa... To u większości banków zajmuje to 1 minutę...

Napisany przez Ex-Studentin
Generalnie jestem zadowolony z Postbanku. Podczas otwierania konta zdarzyły się kilka błędów, ale wszystko można szybko wyjaśnić przez telefon lub bezpośrednio w oddziale. Korzystanie z bankomatu i wypłacanie pieniędzy odbywa się sprawnie. Dla osób mieszkających w mieście takich jak ja, które głównie korzystają z bankowości internetowej, mogę polecić Postbank. W pobliżu dworców w każdym dużym mieście prawdopodobnie znajduje się oddział. Przy otwieraniu konta dostałem nawet tablet. Dzięki dostępowi online mam również widok na wspólne konto. Pieniądze między kontami Postbanku są natychmiast przekazywane.

Wada: Co miesiąc otrzymuję oferty o prywatny kredyt. lokata terminowa nie nadaje się (wierzę, że oprocentowanie wynosi 0,05%), karta kredytowa kosztuje 22 € (choć teraz to nie jest dużo). Istnieją z pewnością inne opcje niż Postbank. Jednak już Sparkasse nie wchodzi w grę dla mnie, ponieważ jest silnie lokalnie związana i pobiera stosunkowo wysokie opłaty za prowadzenie konta.

Napisany przez 2Escorpio

Wada: Co miesiąc dostaję pocztą oferty o prywatny kredyt. Rachunek oszczędnościowy nie ma sensu (pewnie 0,05% oprocentowania), karta kredytowa kosztuje 22 € (co nie jest teraz takie straszne). Na pewno istnieją także alternatywy dla Banku Pocztowego. Dla mnie Sparkasse nie wchodzi już w grę, ponieważ jest się zbyt mocno związany regionalnie i płaci się stosunkowo wysokie opłaty za prowadzenie konta.

1. To z reklamą podpisałeś i zawsze możesz ją odwołać... Poczta związana z twoimi produktami bankowymi, np. wyciągi bankowe (jeśli otrzymujesz je pocztą), nadal otrzymasz.

2. Nigdy niekorzystałbym jednocześnie z karty kredytowej i konta bankowego w tej samej banko... Jeśli pojawi się problem, nie będziesz miał alternatywy...

Napisany przez brainy
Moja opinia:

Deutsche Bank wcześniej czy później zniszczy Postbank.

To zaczyna się od małych opłat. Następnie przechodzi do przedstawicieli handlowych, którzy próbują swojego szczęścia.

To nie może się dobrze skończyć.

DKB, ING czy też Comdirect, moim zdaniem, oferują więcej, być może nawet w tej kolejności.

Napisany przez klnma
Miałem wtedy konto w banku pocztowym. Uważam, że usługi są bardzo słabe. Jedyną zaletą jest to, że można bezpłatnie korzystać z bankomatów innych banków, ale trzeba przyznać, że NAPRAWDĘ ciężko znaleźć bankomat Poczty w drodze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata