Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt budowlany: niska ocena Scoringowa współkredytobiorcy

Napisany przez Snoopi
Cześć,
mój mąż i ja chcielibyśmy wziąć kredyt na budowę. W zasadzie mój mąż jako obecny jedyny żywiciel ma wziąć ten kredyt, ale banki zdają się teraz nie zgadzać, ponieważ wliczają (muszą) świadczenie z tytułu dzieci w kalkulacji kosztów, a według banków przysługuje mi jako kobiecie (?!). Więc mimo braku dochodu muszę podpisać umowę kredytową. Mój mąż ma pozytywne euro score i wystarczający wynik (nie znam dokładnej wartości, ale wynosi ponad 90) oraz wystarczające dochody ponad 3000 € netto i umowę o pracę na czas nieokreślony.
Mój euro score bazowy jest niestety bardzo słaby, wynosi 84. Nie mam żadnych negatywnych wpisów. Do tego słabego wyniku doszło w zeszłym roku, kiedy w krótkim odstępie czasu (2 tygodnie) złożyłam wnioski o dwie karty kredytowe (potrzebowałam karty kredytowej na wakacje za granicą). Pierwsza złożona karta była zbyt długo w procesie wnioskowym, więc na szybko złożyłam kolejny wniosek w innym instytucie, który dotarł na czas przed wakacjami. Teraz mam więc dwie karty. Po kolejnym obliczeniu score spadł zdecydowanie poniżej 90 punktów na 87, a w następnym obliczeniu nawet do 82. Potem powrócił bez zmian z powrotem do 84. Wyraźnie takie zachowanie się Schufy im się nie podoba!

W każdym razie myślałam, że to się wypali i na razie zatrzymam obie karty. Mieć dwie darmowe karty kredytowe (jedną Visa, drugą Mastercard) nie jest teraz niczym nietypowym, prawda?
Teraz jednak, jak już wspomniałam, muszę zgodzić się na podpisanie umowy kredytowej jako współwnioskodawca razem z moim mężem.
Zastanawiam się nad szybkim anulowaniem obu kart kredytowych teraz. Ale to również nie przywróci wyniku szybko na odpowiedni poziom.

Czy całość prawdopodobnie teraz się skończy moim wynikiem euro score?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy punkcie 84 większość banków odrzuca wniosek kredytowy ze względu na ten wynik. Niestety, wtedy nic więcej nie da się zrobić. Jest jednak pozytywne, że Twój wynik w Biurze Informacji Kredytowej nie jest negatywny, a jedynie lekko osłabiony z powodu kart kredytowych. Jaki jest Twój plan finansowy? Masz pokryte koszty dodatkowe do ceny zakupu oraz 20% dodatkowego wkładu własnego na część ceny zakupu? W takim przypadku istnieje szansa na uzyskanie korzystnych warunków kredytu hipotecznego pomimo tego wyniku.

Napisany przez Snoopi
Cześć,
tak naprawdę mój mąż może sam sobie poradzić z kredytem hipotecznym dzięki swojemu dochodowi. Ja jako niepracująca żona powinnam podpisać dokument tylko ze względu na otrzymywane 184 € zasiłku na dziecko. Czy widzisz, że całe sfinansowanie może teraz zawieść z tego powodu?

Czy dobrze zrobię, jeśli zrezygnuję z kart kredytowych przed wzięciem kredytu hipotecznego?

Czy wynik kredytowy niepracującego współzatwierdzającego aplikację jest tak ważny dla banków?

Napisany przez Kass Finanz
Istnieją banki, które w przypadku małżeństw zasadniczo nalegają na współodpowiedzialność małżonka. Istnieją jednak również banki, które akceptują jedynie osobę zaciągającą kredyt, jeśli małżonek pisemnie wyrazi na to zgodę.
Ponieważ świadczenie rodzinne własnościowo przynależy dzieciom, może ono stanowić jedynie uzasadnienie, jeśli dochód w przeciwnym przypadku jest wystarczający.
W razie potrzeby można poprosić innego banku o ofertę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata