Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy mamy finansową przyszłość, jeśli on się rozwiedzie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, mam 29 lat i pochodzę z Austrii. Kocham Turkę, która mieszka w Niemczech i teraz ma obywatelstwo niemieckie. Jest żonaty i ma syna. Teraz chce się rozstać z żoną. Niemieckie prawo rozwodowe jest bardzo skomplikowane i trochę mnie to przeraża. Musi płacić alimenty małżonkowi i alimenty na dziecko. Zarabia bardzo dobrze. Co mu zostanie, jeśli po rozwodzie będzie musiał płacić tak wiele alimentów. Jak on ma zbudować nową przyszłość w takiej sytuacji!? Cała sytuacja bardzo mnie niepokoi. Zastanawiam się, jak będzie wyglądała nasza sytuacja finansowa, jeśli mielibyśmy mieć z nim dziecko? Czy ktoś miał podobne problemy? Byłabym wdzięczna za konkretne wskazówki. Dziękuję! Pozdrowienia Janine

Napisany przez wolfgang
Cześć Janine, niemieckie prawo rozwodowe jest naprawdę bardzo skomplikowane. Ogólnie rzecz biorąc, pierwsza żona ma zawsze pierwszeństwo. Jej całe utrzymanie i wszystko, co jej się należy, zostanie ustalone. Dopiero potem Ty będziesz w kolejce. W każdym razie Twój chłopak będzie musiał płacić alimenty na dziecko. Czy i w jakiej wysokości obecna jeszcze żona otrzyma alimenty, zależy od jej zarobków. Mężczyzna musi płacić alimenty do czasu, gdy dziecko skończy 9 lat. Ale to nie koniec. Po tym czasie można jednak oczekiwać, że pierwsza żona (przynajmniej na pół etatu) wróci do pracy. Istnieją różne klauzule w zależności od konkretnego przypadku. Dokładnie może to powiedzieć tylko prawnik rozwodowy. Na pewno będzie trudno założyć nową rodzinę z rozwodzonym mężczyzną. Ale dlaczego by to nie miało działać. To zależy od Was. Jeśli bardzo się kochacie, wszystko się uda. Finansowo jednak może być bardzo trudno dla was obojga. Ale jesteś jeszcze Ty i być może zarabiasz ponadprzeciętnie dobrze. Pozdrowienia Wolfgang

Napisany przez ADMCI4
Cześć Janine, mogę polecić Ci książkę: Die Zweite. Von den Schwierigkeiten, einen Mann mit Kind zu lieben.: Eva Walitzek-Schmidtko, Eva Walitzek- Schmidtko: Amazon.de: Bücher Bardzo dobra książka na Twój problem. Omawia aspekty prawne, ale też zwraca uwagę na strony emocjonalne. ciao Steve

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata