Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Warunki kredytu

Napisany przez troth
Cześć,
Jestem po raz pierwszy w życiu związany z kredytem i potrzebuję kilku odpowiedzi.

1) Zostałem zaproponowany warunki przez bank dla finansowania naszego domu własnego i chciałbym poznać Waszą opinię na ten temat.

kredyt 180 000 € - STALA STOPA PROCENTOWA 3,5% na 30 lat
- ZMIENNA STOPA PROCENTOWA 2,0%

2) Co oznacza zmienna stopa procentowa 2%? Myślałem, że jeśli jest zmienny, nie ma stałej stopy procentowej, chyba źle to zrozumiałem. Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć prostymi słowami?

3) Otrzymaliśmy tę ofertę od niezależnego doradcy kredytowego, który pobiera prowizję w wysokości 2,5%, czy to jest w porządku?

4) Na co powinienem zwrócić uwagę przed podpisaniem umowy oraz co jeszcze mogę negocjować?

Bardzo dziękuję.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Na ogół pośrednicy otrzymują prowizję bezpośrednio od banku.
Pytanie brzmi, czy według Państwa akceptowalne jest pobieranie opłaty w wysokości 2,5% za pośrednictwo.
Ponadto okres wiązania oprocentowania na 30 lat jest bardzo długi. Można także zdecydować się na zaciągnięcie pożyczki na 15-20 lat i otrzymać jeszcze lepsze warunki.
To jednak nie zgadza się z Państwa przedstawieniem zmiennych warunków.
Chodzi przecież o jedną wersję.

Napisany przez Suxxess
Zastanawiam się właśnie, dlaczego nie ma tam KfW? Czy nie można z tym domem? Czy dochodzi to jeszcze do tych 180 000 €?

Napisany przez troth
... niestety nie otrzymujemy żadnych dotacji na ten Dom, ponieważ nie możemy uzyskać dostępu do księgi wieczystej (superedyfikat).

Napisany przez uwehaensch
[cytat=troth">
(Superädifikat).
[/cytat]
Czy obiekt znajduje się w Austrii i/lub jesteś Austriakiem?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście, ogólnie rzecz biorąc, środki pomocowe KfW na zakup nieruchomości powinny zawsze być uwzględnione w finansowaniu przy pełnym finansowaniu.

Napisany przez troth
Tak, pochodzimy z Austrii (przepraszam, zapomniałem dodać).

Napisany przez Kass Finanz
Zmienna oznacza w tym przypadku, że pożyczka jest początkowo oprocentowana 2%. Stopa procentowa może jednak zmieniać się w dowolnym momencie. Finansowanie można jednak wypowiedzieć w każdej chwili bez ponoszenia dodatkowych opłat. Dodatkowa prowizja pośrednika w wysokości 2,5% obok prowizji bankowej wydaje mi się bardzo wysoka.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata