Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Niepewny co do zakupu domu/finansowania

Napisany przez Home2015
Witajcie wszyscy,

jestem całkowicie niezorientowana w kwestiach finansowania, dlatego proszę o wybaczenie ewentualnych głupich pytań z mojej strony.

Mój mąż (46 lat) i ja (43 lata) wahamy się co do ewentualnego zakupu domu.

Mój mąż prowadzi własną działalność od zaledwie dwóch lat - przejął dobrze prosperujące przedsiębiorstwo, w którym pracował wcześniej przez długi czas. Ponieważ z powodu przejęcia firmy nie mamy prawie żadnego kapitału własnego (ok. 30 000,-), planowaliśmy początkowo zaczekać jeszcze rok lub dwa z ewentualnym zakupem domu, aby zaoszczędzić więcej kapitału własnego.

Jednakże zbiegiem okoliczności został nam zaproponowany Dom, który nam się podoba. Jednakże, ze względu na brak wcześniejszego doświadczenia w dziedzinie finansowania, jesteśmy bardzo niepewni. Ponadto Dom jest już dosyć stary (z 1900 roku), chociaż w dobrym stanie (nowa elewacja, nowe ogrzewanie, nowy dach), musielibyśmy zainwestować jeszcze sporo pieniędzy w prace remontowe: nowe okna, nową łazienkę, zmiany w układzie pomieszczeń, elektrykę (przy czym szacujemy koszty na co najmniej 40 000 euro), które musielibyśmy sfinansować.

Okna musiałyby być wymienione przez specjalistyczną firmę, a łazienkę moglibyśmy zainstalować sami we współpracy z bardzo dobrym przyjacielem, który jest instalatorem gazowo-wodnym. Przy zmianach w układzie pomieszczeń część prac musiałaby zostać wykonana przez specjalistyczną firmę (ściany nośne, więc prawdopodobnie konieczne będzie montaż belek stalowych), natomiast część mógłby wykonać mój mąż wspólnie z innym dobrym przyjacielem. Przy elektryce również może nam pomóc zaprzyjaźniony elektryk.

Dom jest bliźniakiem i jedno z mieszkań (o powierzchni 80 m2) moglibyśmy wynająć za 600,- € czynszu (już mamy wiarygodnego najemcę).

Cena domu wynosi 240 000 €, a koszty remontu to co najmniej około 40 000,- €.

Koszty dodatkowe związane z zakupem moglibyśmy pokryć z naszego kapitału własnego, resztę musielibyśmy sfinansować.

Jednak głównym problemem jest tutaj samozatrudnienie mojego męża. Firma należy do niego od zaledwie dwóch lat - więc możemy przedstawić tylko 1 1/2 roczne sprawozdania finansowe. Obecnie mój mąż osiąga roczny dochód netto w wysokości około 54 000 €, ja z kolei mam dochód miesięczny w wysokości 450,- € (od przyszłego roku zostanę zatrudniona na stałe i prawdopodobnie będę miała miesięczny dochód netto w wysokości około 1 200,- €. Dodatkowo otrzymujemy 184,- € zasiłku rodzinna na naszą córkę.

Obecnie płacimy 560,- euro czynszu i 400,- euro za media (ogrzewanie akumulacyjne),

Czy finansowanie w ogóle byłoby możliwe?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedzi, bo jesteśmy dość niepewni.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli tak, to tylko wasz domowy bank udzieli finansowania.
Przy finansowaniu w wysokości 100% ceny zakupu konieczne jest wszechstronne sprawdzenie sytuacji dochodowej przez bank.
Zazwyczaj obejmuje to co najmniej 2 zeznania podatkowe od urzędu skarbowego oraz rachunek zysków i strat za kolejny rok, aby zobaczyć ciągłość przez 3 lata.
Moim zdaniem przy półtora roku prowadzenia własnej działalności to nadal niewystarczające.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

coś mi się rzuciło w oczy:

Dom BJ1900 za 240.000 EUR + 40.000 EUR kosztów remontu....
Jak wysokie są u Was ceny za metr kwadratowy terenu budowlanego?

Napisany przez Home2015
Dziękuję za odpowiedzi.

Dom stoi na działce o powierzchni 1 300 m2 - dlatego uważamy, że cena nie jest ani tania, ani zbyt wysoka.

Ceny działek tutaj wynoszą około 300 euro za metr kwadratowy.

Chcielibyśmy skorzystać z usług rzeczoznawcy, jeśli byłoby możliwe sfinansowanie.

Obecnie wygląda jednak na to, że sfinansowanie w obecnym czasie nie jest możliwe lub bardzo trudne.

Napisany przez credere
Po prostu udaj się do banku, gdzie prowadzone są konta firmowe i najlepiej prywatne, i zapytaj. Nikt tutaj nie może jednoznacznie odpowiedzieć czy dostaniesz kredyt czy nie.

W naszej firmie osoby prowadzące działalność gospodarczą są traktowane jako przedsiębiorcy do 3 lat po rozpoczęciu działalności. To może sprawić, że udzielenie kredytu nie będzie łatwe, ale też nie jest niemożliwe. Ponadto, jeśli twój mąż przejął firmę, to istnieją również zapisy przed tą datą, które mogą być uwzględnione w ocenie. Być może aktualizacja tych danych pomoże w stworzeniu bardziej pozytywnej sytuacji.

Napisany przez Kass Finanz
Tutaj pewnie bank zakładowy pozostaje z uwagi na krótki okres samodzielności, zna warunki lokalne i potrafi ocenić rozwój biznesu.
Niewątpliwie zostanie uwzględniona niewielka premia za ryzyko.
Za dwa lata byłby Pan znacznie bardziej elastyczny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata