Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: LV zostanie wypłacone w ciągu 12 miesięcy.

Napisany przez rheingeist
Cześć wszystkim

Moja polisa na życie wygasa za 12 miesięcy. W ciągu ostatnich trzech lat zauważyłem, że wypłaty lub kwoty stają się coraz mniejsze (gwarantowane i ze składkami dodatkowymi).

W szczególności chodzi o kwoty z udziałem w zyskach. (30 lat dobrze zarządzano, a teraz nagle przez ostatnie 3 lata już nie!!!! ?)

Do trzech lat temu wszystko wyglądało dobrze, teraz nagle nie tak satysfakcjonująco.

Dlaczego kwoty różnią się tak bardzo?

Na giełdzie idzie dobrze. Wiem, że istnieją inne czynniki, takie jak obligacje i inne. Ale tuż przed wypłatą???? Trochę to dla mnie podejrzane.

Pytania; jak mogę sprawdzić, czy wszystko jest w porządku. Nie mam zbyt dużo pojęcia o tych sprawach. Czy mogę niezależnie zweryfikować moją polisę na życie.

Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak powinienem postąpić w tej sytuacji!!!

Dziękuję

reini

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

Wydaje mi się, że mówimy tutaj o klasycznym niemieckim polisie na życie z gwarantowanym oprocentowaniem i udziałami w zyskach, które nie są gwarantowane.
Niemieckie ubezpieczyciele mają średnio niskie jednocyfrowe udziały akcji. Dlatego pozytywny rozwój na rynkach akcji ma niewielki wpływ.
Problemem dla ubezpieczycieli są od dawna niskie stopy procentowe na rynku obligacji. Średnie oprocentowanie portfeli ubezpieczycieli stale maleje, ponieważ stopniowo wygasają długoterminowe papierów pięcioletnie obligacje o wysokim oprocentowaniu i nie mogą być adekwatnie zastąpione. Z powodu niskich stóp procentowych na rynku często nie można nawet osiągnąć gwarantowanych rentowności umów na ubezpieczenie na życie z okresu 4% gwarantowanego oprocentowania (poprawnie nazywanego maksymalnym oprocentowaniem technicznym). To powoduje dodatkowo dla niektórych ubezpieczycieli stopniowe zmniejszanie się niegwarantowanych części nadwyżek, ponieważ są one potrzebne do spełnienia gwarantowanych roszczeń wskazanych umów.

Zasadniczo postępowanie ubezpieczyciela powinno być w porządku i niestety jest dość powszechne.

Rozważeniem wskazanym byłoby porównanie rentowności z ostatniego roku umowy w przypadku jej zgodnego kontynuowania, natychmiastowego zawieszenia składek lub przedwczesnego zakończenia umowy. Dopiero gdy zdecydujesz, czy potrzebujesz wypłaty sumy wkrótce czy chcesz ją zainwestować na nowo, możliwe będzie podjęcie sensownej decyzji lub udzielenie zaleceń.

Pozdrowienia

Napisany przez xlarge
Ale czy gwarantowane sumy powinny pozostać niezmienione i nie maleć, prawda? (Dlatego mówimy gwarantowane) Z mojego punktu widzenia, powinny tylko maleć udziały w zyskach, które nie są gwarantowane.

Dziękuję za wasze odpowiedzi.

Zauważyłem, że rezerwy oceny mocno spadły. Może to wynikać z sumy około .
Z około 2750,- na 2,60 € .
Czy nadwyżka to coś innego?

W poprzednich latach pozostały one jednak stabilne, około +/-.

Właściwie chciałem je zatrzymać do końca i uważam, że stopa zwrotu w przypadku mojego ubezpieczenia na życie w ostatnich latach rośnie bądź jest bardzo dobra.

Napisany przez AV-Planer
Wartości gwarantowane nie powinny być przekraczane. Jednak należy zachować ostrożność w stosowaniu tej gwarancji. Może ona zostać unieważniona w razie konieczności (§89 VAG).
Obecnie nadwyżki są używane do finansowania wysokich stop zabezpieczeń, co skutkuje wypłatą w wielu umowach zaledwie gwarantowanych wartości. Czy w przypadku umowy zakładu ubezpieczeń na życie z na przykład stopą gwarantowaną 1,75% jest to nadal ekonomicznie uzasadnione w kontekście wszystkich wad produktu LV, musi każdy ocenić samodzielnie.

Napisany przez AV-Planer
Rezerwy wartościowania są częścią nadwyżek niewiążących i mogą znacznie zmieniać swoją wartość.

Napisany przez Fanage
Hej,

poruszony przez Ciebie temat dotyczy wyłącznie rezerw związanych z wyceną.

Wartości gwarantowane są ustalone od samego początku. Tutaj nie ma żadnych wahnięć w dół, ewentualnie wartość emerytury może zostać dostosowana w górę.

Nadwyżki udziałowe składają się z różnych komponentów, w których również znajdują się rezerwy związane z wyceną. Żeby obrazowo to przedstawić:

Rezerwy związane z wyceną istnieją tylko przy papierach wartościowych o stałym oprocentowaniu. W ostatnich latach poziom stóp procentowych znacząco spadł, co skutkowało znacznym wzrostem kursów tych papierów wartościowych o stałym oprocentowaniu. Skutkowało to tym, że te papiery były prowadzone z kursem na przykład 110%, co oznaczało 10% rezerwy w wycenie lub nie zrealizowany zysk w papierze.

Kiedy klienci zbywali swoje ubezpieczenie na życie, ubezpieczyciele musieli sprzedać te papiery z ewentualnym zyskiem. Było to korzystne dla osoby która zbywała ubezpieczenie, ale niekorzystne dla społeczności ubezpieczonych, ponieważ w portfelu brakowało wówczas potencjalnie wysoko oprocentowanych papierów, co zmuszało ubezpieczycieli do zakupu papierów o niższym oprocentowaniu.

W 2014 roku to spowodowało wprowadzenie nowej ustawy: Ustawa o zabezpieczeniu stabilnych i sprawiedliwych świadczeń dla ubezpieczonych na życie. W tej ustawie ustanowiono ograniczenia dla tych zysków z rezerw związanych z wyceną, ponieważ przyszło na nich jeszcze mniej udziału dla ubezpieczonych. W rezultacie wartości wykupu stopniowo spadały.

Dotyczy to przynajmniej do momentu, gdy niskie stopy procentowe będą obowiązywać. Ograniczenie ma zostać zniesione, gdy stopy procentowe na rynkach kapitałowych ponownie wzrosną.

W przypadku dodatkowych pytań, proszę skontaktuj się z nami.

Fanage.de

Zadam pytanie:
Na ile obowiązujące są wartości gwarancji?
Od dłuższego czasu obserwuję to miesięcznie. Wartość gwarancji ciągle się zmienia. Ostatecznie spadła o około 7%.
Gwarantowana wartość od 7/2015 do 8/2015.
W ubiegłym miesiącu straciłem kilka tysięcy euro. Zastanawiam się teraz, czy nie powinienem natychmiast wypowiedzieć umowy na życie. Jeśli tracę tak szybko moje pieniądze, to po 25 latach wpłacania nie spodziewałem się takiego obrotu spraw.

Napisany przez Fanage
Cześć,
więc zmiana wartości gwarancji jest teraz trudna do wyobrażenia. Najlepiej porównaj zrzut ekranu z wartościami...bez nazw itp...wtedy można to tutaj przeanalizować.

Cześć

Może to wystarczy.! Ostatnia to zakup online, całkowicie: ok. 38654,-
Mam nadzieję, że można coś z tym zrobić.
Czy te liczby mogą być prawdziwe. Znam rynek, nie znam jednak trendu .
Dziękuję bardzo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata