Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Oceń / zoptymalizuj plan oszczędzania w funduszu Riester.

Napisany przez Hauskauffrager
Cześć,

Wydaje mi się, że zaraz dostanę porządnych wyci V, ale mimo to pytam, czy można coś poprawić.

Mam 33 lata, żonaty, 1 dziecko (2014), 2 w planach
Pracuje jako inżynier
Zarobki: powyżej dostarczania składek emerytalnych
Ubezpieczony prywatnie
Pracowniczy program emerytalny 4% + 4% dofinansowanie pracodawcy
Żona studentka do końca sierpnia (magister) i szuka pracy, ma także umowę ratalną ubezpieczenia Riester w wysokości 55€/miesiąc + 154€ + 300€ = 1.114€/rok włącznie z dodatkami

Posiadam polisę funduszu Riester w Allianz z datą 01.07.2015
Typ: ARF1UMG
Rozpoczęcie: 01.12.2006
Zakończenie wpłat: 31.12.2045
Wskaźnik emerytur: 37,36€/10.000€
Kapitał gwarantowany: 74.246,00€
Świadczenie w razie śmierci: 9.242,08 + 67,67 zysku udziałowego = 9.309,75
Świadczenie w razie wypowiedzenia: 8.759,43€ - 770€ zwrotu = 7.989,43€

Rodzaj dodatków: bezpośrednie
Dodatek: 154€/rok
Fundusz: Fidelity Funds - European Fund A-Acc-EUR 100%
ISIN: LU0238202427
Wartość funduszu: 4.421,08€
Płatność składek: rocznie 2.100€ włącznie z dodatkami
Wykorzystanie nadwyżek: zakup dodatkowych jednostek funduszu

Czy można coś zoptymalizować w mojej polisie? Jeśli tak, to co dokładnie i jak? Jeśli można, chciałbym, aby obejmowała cały świat. Wydaje mi się, że to znacznie bardziej sensowne niż tylko Europa.

Będę wdzięczny za pomocnicze odpowiedzi.

Nikt nie ma pomysłu?

Napisany przez brainy
Składka ma około 2% kosztów rocznie. Ale nie ma Riestera bez opłat. Ci w krawatach chcą dobrze żyć.
Składka ma 4 gwiazdki w Morningstar. Czyli nieźle.
Niestety inwestuje tylko w Europie, ale przecież tam mieszkasz.
Nie mogę nic powiedzieć o dodatkowych kosztach produktu Riestera, bo ich nie znam.
Przy Twoich dochodach to produkt śmieciowy. Nic wielkiego.
Powinieneś dodać kilka nieruchomości do tego.

Napisany przez Patrick45
Cześć,
z góry uprzedzam, że nie jestem ekspertem, ale właśnie dogłębnie się zinformowałem, aby dobrze się przygotować. Twój zarejestrowany fundusz ma średnie koszty funduszu, co moim zdaniem jest w porządku, ale 10-letnia wydajność jest raczej przeciętna. Ponadto, szczególnie przy maksymalnej kontrybucji do Riester, moim zdaniem należy założyć co najmniej dwa fundusze, być może nawet ETF, jeśli to jest możliwe w Allianz. Na przykład DJE- Dividende&Substanz, Flossbach von Storch Multiple Opportunities, Carmignac Investissement, DWS Top Dividende, wszystkie mają znacznie lepszą wydajność.
Czy twój kontrakt działa z funduszami zabezpieczenia wartości, jeśli tak, to który? Według moich badań, Allianz nie wyróżnia się jako specjalista z zakresu Riester, są lepsi dostawcy.
U którego dostawcy jest prowadzony PPK?
U którego dostawcy jest prowadzona ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków?

Napisany przez Matthew Pryor
Według moich badań, Allianz nie wyróżnia się jako specjalista ds. Riester, są lepsi dostawcy. Powinieneś był lepiej zbadać swojego własnego faworyta, zamiast ślepo polegać na marketingu pośredników. W przeciwieństwie do Twojej polisy wakacyjnej od WWK, Allianz ma istotnie niższe koszty, a oferta funduszy jest w wielu przypadkach równie dobra lub nawet szersza niż w WWK. Dlatego byłoby odpowiednie, aby nie oczerniać innych dostawców, jeśli samemu nie poświęcono wysiłku na wybór własnego dostawcy. Co do TO: Zalecam skontaktowanie się z Allianz, aby dowiedzieć się, czy masz dostęp do aktualnej oferty funduszy w Allianz, czy istnieją jakieś ograniczenia w tej kwestii. Jeśli pierwsza opcja jest dostępna i nie chcesz ciągle podejmować decyzji inwestycyjnych: przy ponad 30 latach pozostałego czasu i gwarancji wpłat typowej dla Riester, wybierz tani fundusz ETF na MSCI World i wszystko będzie w porządku. Moje zdanie.

Napisany przez Patrick45
DLACZEGO JUŻ TAK AGRESYWNY? Jak już mówiłem, według moich badań nie jest to najlepszy dostawca, ale z pewnością nie jest to także najgorszy dostawca. Oczywiście WWK ma mniejszy wybór funduszy, ale jest to kwestia logiki poprzez system icppi. Niestety, ETF-ów z tym nie ma. Każdy jednak musi sam to rozważyć. I znowu, to w ogóle nie jest przedmiotem dyskusji, ponieważ i tak nie zmieniłbym ze względu na czynnik rentowy.DE0008471400 Allianz RentenfondsDE0008471442 Allianz GeldmarktfondsDE0008471921 Allianz Flexi-RentenfondsDE0008475062 DIT-Fonds für VermögensbildungDE0008475096 DIT-RohstoffondsDE0008475112 DIT-PazifikfondsDE0008476284 DIT-Aktien Deutschland DE0008479544 DIT-Megastars EuropaDE0008481763 DIT Nebenwerte DeutschlandDE0008481995 DIT Aktien GlobalLU0178458708 DIT Corporate Bond Global LU0207533158 DIT euro Bond Real Return LU0140356303 DIT euro Bond Total Return LU0096450639 DIT-LUX Small Cap Europa IE0032828273 DIT Emerging Market Bond DE0009797258 Allianz dit Strategie Fonds BalanceDE0009797266 Allianz dit Strategie Fonds WachstumDE0009797274 Allianz dit Strategie Fonds Wachstum Plus DE0009797282 Allianz dit Strategie Fonds StabilitätLU0158827195 Allianz RCM Global Sustainability GB0002363447 Threadneedle European HighYield GB0002769312 Threadneedle Global Select GrowthGB0002769429 Threadneedle American Growth GB0002770203 Threadneedle Asia Growth GB0009583252 Threadneedle Pan European Growth LU0029875118 Tpl.GSF Asian Growth FdLU0048578792 Fidelity European Growth FundLU0054578231 Merrill Lynch Equities Global Small Cap LU0063938889 MLIIF US Focused Value LU0064319337 Nordea euro Value FundLU0073229840 MST Emerg Market EquitiesLU0073234501 MST European Equity LU0075056555 MLIIF World Mining LU0078277505 Templeton Eastern EuropeanLU0090689299 Pictet BiotechLU0114760746 Franklin Templeton Growth Fund (EUR) LU0130729220 Pictet Emerging MarketsLU0145648456 DWS Top 50 Asia LU0145649777 DWS Top 50 World LU0152981543 Templeton Global BondOto lista funduszy, którą znalazłem dla tej taryfy. Jeśli jest ona aktualna, ETF-ów i tak nie ma, a wybór funduszy nie wygląda zbyt imponująco.

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety nie mam żadnego ETF do wyboru. Lista Patricka wydaje się być kompletna. Niestety nie mogę tego dokładnie sprawdzić, ponieważ nie jestem w domu i nie mogę tego dokładnie stwierdzić. Jakie byłoby optymalne rozwiązanie spośród dostępnych funduszy, które obejmują cały świat?

Napisany przez Fanage
Cześć,

to chwalebne, że zajmujesz się swoją umową Riester. Jak już wspomniał poprzedni mówca, umowa Riester powinna dla ciebie być jedynie lukratywną ofertą, aby optymalnie wykorzystać dodatek i korzyści podatkowe. Czy jesteś dobrze zabezpieczony pod względem emerytalnym, powinieneś jeszcze raz sprawdzić oddzielnie.

Generalnie w przypadku umów Allianz zawsze jest wiele możliwości. Czy Allianz należy do lepszych dostawców programów Riester, czy nie, powinny ocenić tzw. domy testowe.

My, z Fanage.de, uważamy, że powinieneś najpierw sprawdzić, jakie ryzyko jesteś dokładnie gotów podjąć i jak powinno być ważenie klas aktywów w twojej umowie Riester. Ogólnie można powiedzieć, że w twoim wieku oczywiście można zainwestować w pełni w fundusze akcyjne, ale nie każdy to preferuje. Wielu stawia też na pewne zabezpieczenie i woli inwestować w wariant 70/30 lub 50/50.

Szerokie zróżnicowanie jest oczywiście sensowne. Włączenie funduszu działającego na całym świecie jest z pewnością również wskazane. Niemniej jednak nie zawsze zalecamy inwestowanie wyłącznie w ETF-y, ale w dobre do bardzo dobre fundusze, które przewyższają benchmark. Dlaczego? ETF-y są zarządzane pasywnie i odzwierciedlają indeks (np. DAX) 1:1, więc w latach straty są zawsze w pełni dotknięte. Dobry menedżer funduszy może z góry zidentyfikować ryzyka i przeciwdziałać.

Dlatego polecamy następujące działanie: Po prostu odwiedź Fanage.de, skorzystaj z naszego w pełni zautomatyzowanego doradztwa online dotyczącego twojego zabezpieczenia emerytalnego. Czy dotychczasowe umowy są wystarczające? Jakie formy zabezpieczenia są najbardziej sensowne, itp.?

Fanage.de

Tak, jestem z powrotem w domu. Czy jest jakiś fundusz z listy, który ma korzystny stosunek ceny do jakości i który powinienem dodać do umowy Riester? (Obejmujący świat, dobre stosunek jakości do ceny, itp.)

Napisany przez brainy
Poproś mnie też o zmianę mojej intratnej umowy Riester.

Sutorbank oferuje Riester z ETF-ami!

Koszty około 1% rocznie, przynajmniej w fazie oszczędzania.

https://www.fairr.de/fairriester-gefoerdert/

Przez przeniesienie do Sutor mam pewność, że najwcześniejsza emerytura przesunie się z 60 na 62 lata, prawda?

Czy przyłączona umowa Riester (zawierająca jedynie składki przymusowe) musiałaby być przeniesiona?

Napisany przez Fanage
Hej,

sprawdziliśmy warunki próbne. Według nich wygląda to tak, że tutaj (przykład: 7000 EUR w umowie Riester) nalicza się odpowiednio 0,5% prowizji (koszty dystrybucji i zarządzania). Dodatkowo istnieje opłata administracyjna za fundusze w wysokości 0,9%. Sumarycznie prowizje wynoszą tutaj 1,9%.

Co do tematu wieku końcowego: tak, w przypadku zmiany musiałbyś zaakceptować wiek końcowy 62 lata, zgodnie z warunkami nowej umowy.

Umowa „z rękawem” nie musi być przenoszona. Jednakże ze względu na fakt, że często pojawiają się problemy z wnioskami o dodatki i przyporządkowaniem do uprawnień dodatków, może być sensowne również ją przenieść.

W przypadku dalszych pytań prosimy o bezpośredni kontakt z nami.

Fanage.de

Wygląda na to, że nikt nie ma wskazówki dotyczącej funduszy. Szkoda, naprawdę

Napisany przez florianmeier
Tutaj znajduje się krytyczna analiza FAIRR.

https://www.versicherungsbote.de/id/4...raucherschutz/

@hauskauf: Będziesz oszukiwany wszędzie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata