Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Zmiana ubezpieczenia po wypadku.

Napisany przez Juliax120
Cześć wszystkim,

Krótko opiszę Wam moją sytuację (jest nieco skomplikowana): Kupiłem swoje pierwsze własne auto 04.07. Aby je odebrać i zarejestrować, zadzwoniliśmy bezpośrednio poprzedniego dnia do ubezpieczenia i otrzymaliśmy numer EVB. Pierwotnym planem było przeniesienie całego ubezpieczenia od mojego ojca na mnie...
W zeszłym tygodniu mieliśmy umówiony termin w celu dokładnego uzgodnienia wszystkiego i podpisaliśmy umowy.
Do tej pory nie otrzymałem polisy ani potwierdzenia, mówili w każdym razie, że może się nie udać przeniesienie wszystkiego od ojca na mnie i że się jeszcze odezwą.
Wczoraj natychmiast coś się wydarzyło, przy wychodzeniu z parkingu zderzyłem się z koleżanką i zrobiłem jej porządną wgniotkę z przodu. Natychmiast pojechaliśmy do ubezpieczyciela i zgłosiliśmy szkodę. DZIŚ zadzwonili do mnie i powiedzieli, że nie mogę przejąć umowy mojego ojca. Teraz muszę się zarejestrować jako młody kierowca i płacić 99 euro miesięcznie za ubezpieczenie OC. Chciałbym zmienić ubezpieczyciela, ponieważ wiem, że gdzie indziej miałbym dużo tańsze oferty. Ale czy to w ogóle teraz jest możliwe po wczorajszym wypadku i pomimo całej tej skomplikowanej sytuacji?!
Dziękuję z góry

Napisany przez xlarge
Zazwyczaj w przypadku mniejszych szkód (poniżej 2000€) opłaca się pokryć szkodę samemu, ponieważ składki ubezpieczeniowe zwiększają się w ciągu lat poprzez podwyższenie grupy ryzyka ... a miesięczne płatności są również najdroższe - ubezpieczyciele naliczają wtedy dodatkową opłatę w wysokości 5% ... to nie jest mało. (Więc lepiej odłożyć składki z góry i opłacić je jednorazowo ...)
Myślę, że po zawarciu umowy ubezpieczeniowej nie można z niej zrezygnować przed końcem roku (31.11 - ważna data na wcześniejsze wypowiedzenie umowy) ani przy sprzedaży pojazdu. (Czy okres 14 dni na odstąpienie od umowy online lub telefonicznej nie minął?)

Napisany przez Juliax120
Dwa tygodnie jeszcze się nie skończyły, w Internecie jest również napisane, że po wypadku można natychmiast zrezygnować z polisy za pomocą prawa do specjalnego wypowiedzenia umowy. Teraz dowiedziałem się, że w innych ubezpieczeniach mógłbym być o wiele taniej ubezpieczony i chciałbym naprawdę zmienić. Jednak martwię się, że mogą nie wypłacić mi odszkodowania, jeśli zrezygnuję.?!

Napisany przez Hanomag

Dwa tygodnie jeszcze nie minęły, w internecie jest również napisane, że po wypadku można natychmiast zrezygnować z polisy za pomocą prawa szczególnego wypowiedzenia. Teraz dowiedziałam się, że w innych ubezpieczeniach miałabym znacznie niższe koszty i chciałabym naprawdę zmienić. Mam jednak obawy, że może przestaną płacić, jeśli zrezygnuję?!

Muszą płacić. Możesz nawet odwołać umowę. Masz na to dwa tygodnie od momentu otrzymania polisy. Nadal jesteś ubezpieczony dzięki wstępnemu potwierdzeniu pokrycia ubezpieczeniowego.

Tak naprawdę powinieneś się cieszyć, że umowa twojego ojca nie jest obciążona szkodą.

Najprostszym rozwiązaniem byłoby teraz zarejestrowanie pojazdu na imię twojego ojca. On może kontynuować swoją zniżkę, a ty - bez konieczności rezygnacji - wysiądziesz z Twojej umowy. Za kilka lat (najlepiej z rejestracją pojazdu) twój ojciec przekaże Ci umowę. Jednak możesz przejąć tylko tyle lat bezszkodowej jazdy, ile masz prawo jazdy. Wszelkie ewentualne szkody w tym czasie będą na Ciebie przerzucane.

Napisany przez katalog49

Musisz zapłacić. Możesz nawet odwołać umowę. Masz na to dwa tygodnie od otrzymania polisy. Mimo to jesteś ubezpieczony, dzięki tymczasowej decyzji o pokryciu z polisy ubezpieczeniowej.

Czy mógłbyś udowodnić, że w przypadku tymczasowego pokrycia – korzystanie z numeru EVB generuje tymczasowe pokrycie – istnieje prawo do odwołania?

Czy może zaszła jakaś zmiana w ustawie dotyczącej umów ubezpieczeniowych, którą przeoczyłem?

Napisany przez Hanomag

Czy mógłbyś udowodnić, że w przypadku tymczasowego ubezpieczenia - korzystanie z eVB generuje tymczasowe ubezpieczenie - istnieje prawo do odstąpienia.

Nie twierdziłem, że istnieje prawo do odstąpienia w tym przypadku. Jesteśmy zgodni co do tego, że eVB jest tymczasowa, dlatego nie ma potrzeby odstąpienia. Oznacza to, że ostateczna umowa powinna zostać zawarta w możliwie najkrótszym czasie. Z jednej strony mogę odmówić zawarcia tej umowy, a z drugiej strony, mogę odwołać tę umowę - w przypadku jej zawarcia - w ciągu dwóch tygodni od otrzymania polisy. Ponieważ wniosek o umowę - jak napisane przez TS - już został złożony, pozostaje tylko odwołanie po otrzymaniu polisy.

Napisany przez Matthew Pryor
Czy istnieje możliwość, że przeoczyłem zmianę w ustawie o umowach ubezpieczenia?

Nie, najwyraźniej po prostu nie dokładnie przeczytałeś VVG. W § 8 uregulowane jest prawo odstąpienia przez Ubezpieczonego. Tam jasno i wyraźnie jest napisane, że w przypadku umowy o tymczasowe pokrycie nie ma prawa odstąpienia, chyba że chodzi o umowę zawartą na odległość.
A OP wyraźnie wspomniał o telefonie w celu otrzymania eVb. Teraz wystarczy tylko dodatkowo przeczytać § 312c BGB w odpowiednim kontekście.

Napisany przez katalog49
Jakoś przeczytałem, że wniosek został podpisany, ale nie telefonicznie.

Napisany przez Hanomag

Czytam gdzieś, że wniosek został podpisany, ale nie telefonicznie.

Do czasowego ubezpieczenia nie został podpisany żaden wniosek. Zostało ono udzielone telefonicznie poprzez przekazanie numeru eVB:

Cytat od Juliax120

... dzwoniliśmy bezpośrednio do ubezpieczyciela poprzedniego dnia i otrzymaliśmy numer eVB.

Napisany przez katalog49
Zajmij się tym:

Umowa zawarta za pośrednictwem środków komunikacji na odległość i ostatecznie podpisana w siedzibie przedsiębiorcy nie jest umową zawartą na odległość.

oraz

W zeszłym tygodniu mieliśmy spotkanie, aby wszystko dokładnie ustalić i podpisać umowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata