- pt lip 17, 2015 2:22 pm
Witajcie wszyscy,
od jakiegoś czasu jestem cichym czytelnikiem. Nasz projekt budowlany zaczyna nabierać tempa i w tym tygodniu mieliśmy pierwsze spotkanie z naszym bankiem domowym, aby omówić możliwości finansowania budowy. Spotkanie było ogólnie udane i bardzo pouczające. Omówiliśmy potencjalny pakiet. Jest dość skomplikowany i składa się z 5 elementów - proszę o waszą ogólną ocenę.
O nas:
Ja (m, 29); stały pracownik, dochód netto 3.000,--
Partnerka (k, 32); stała pracownica, dochód netto 2.200,--
Jeszcze bez dzieci (1 planowane w niedalekiej przyszłości
Kapitał własny:
Gotówka 80.000,--
Działka 1000m2 (w całości uzbrojona; wartość około 250,--/m2)
Następne spotkanie odbędzie się z deweloperem. Planujemy budowę domu murowanego o powierzchni 160m2 + piwnica + garaż na dwa samochody, a koszty całkowite szacujemy na 400.000,-- (nasze osobiste ograniczenie
Planowany kredyt: 320.000,--
Nasz bank zaproponował następujące rozwiązania - szczegóły nie mam przed sobą - więc wszystko z pamięci:
(1) Klasyczny kredyt ratalny: 120.000,-- (oprocentowanie na 15 lat)
(2) KfW 153: 50.000,-- (oprocentowanie na 10 lat)
(3) Oszczędności z Bausparvertrag: 50.000,-- (okres oszczędzania 10 lat, mające na celu spłatę KfW)
(3) kredyt mieszkaniowy Riester z Bausparvertrag (Ja): 75.000,--
(4) kredyt mieszkaniowy Riester z Bausparvertrag (Partnerka): 75.000,--
---
Miesięczna rata: 1.200,--
Podano dwa efektywne oprocentowania dla całego pakietu, których dokładne znaczenie jeszcze nie jest dla mnie jasne - podejrzewam, że w jakiś sposób związane jest to z kredytem mieszkaniowym Riester: 1,27 % i 2,02 %
W powyższym zestawieniu tylko kredyt ratalny nie jest jeszcze w pełni zabezpieczony. Po 15 latach pozostaje tutaj niespłacone zadłużenie w wysokości 55.000,--
(1) Opcja 1: Zwiększenie tempa spłaty
(2) Opcja 2: Wynegocjowanie kolejnego oszczędnościowego konta mieszkaniowego (dodatkowe opłaty!)
(3) Opcja 3: Spłata dodatkowa
Dodatkowa spłata wynosi 5%. Ponadto możemy zmienić stopę spłaty 5 razy (dotyczy tylko kredytu ratalnego).
Tak więc... na razie to wszystko
Mam nadzieję, że jasno się wyraziłem. Czekam na waszą opinię/ocenę. Czy to jest dobra pierwsza oferta?
Dziękujemy i pozdrawiamy!
od jakiegoś czasu jestem cichym czytelnikiem. Nasz projekt budowlany zaczyna nabierać tempa i w tym tygodniu mieliśmy pierwsze spotkanie z naszym bankiem domowym, aby omówić możliwości finansowania budowy. Spotkanie było ogólnie udane i bardzo pouczające. Omówiliśmy potencjalny pakiet. Jest dość skomplikowany i składa się z 5 elementów - proszę o waszą ogólną ocenę.
O nas:
Ja (m, 29); stały pracownik, dochód netto 3.000,--
Partnerka (k, 32); stała pracownica, dochód netto 2.200,--
Jeszcze bez dzieci (1 planowane w niedalekiej przyszłości
Kapitał własny:
Gotówka 80.000,--
Działka 1000m2 (w całości uzbrojona; wartość około 250,--/m2)
Następne spotkanie odbędzie się z deweloperem. Planujemy budowę domu murowanego o powierzchni 160m2 + piwnica + garaż na dwa samochody, a koszty całkowite szacujemy na 400.000,-- (nasze osobiste ograniczenie
Planowany kredyt: 320.000,--
Nasz bank zaproponował następujące rozwiązania - szczegóły nie mam przed sobą - więc wszystko z pamięci:
(1) Klasyczny kredyt ratalny: 120.000,-- (oprocentowanie na 15 lat)
(2) KfW 153: 50.000,-- (oprocentowanie na 10 lat)
(3) Oszczędności z Bausparvertrag: 50.000,-- (okres oszczędzania 10 lat, mające na celu spłatę KfW)
(3) kredyt mieszkaniowy Riester z Bausparvertrag (Ja): 75.000,--
(4) kredyt mieszkaniowy Riester z Bausparvertrag (Partnerka): 75.000,--
---
Miesięczna rata: 1.200,--
Podano dwa efektywne oprocentowania dla całego pakietu, których dokładne znaczenie jeszcze nie jest dla mnie jasne - podejrzewam, że w jakiś sposób związane jest to z kredytem mieszkaniowym Riester: 1,27 % i 2,02 %
W powyższym zestawieniu tylko kredyt ratalny nie jest jeszcze w pełni zabezpieczony. Po 15 latach pozostaje tutaj niespłacone zadłużenie w wysokości 55.000,--
(1) Opcja 1: Zwiększenie tempa spłaty
(2) Opcja 2: Wynegocjowanie kolejnego oszczędnościowego konta mieszkaniowego (dodatkowe opłaty!)
(3) Opcja 3: Spłata dodatkowa
Dodatkowa spłata wynosi 5%. Ponadto możemy zmienić stopę spłaty 5 razy (dotyczy tylko kredytu ratalnego).
Tak więc... na razie to wszystko
Dziękujemy i pozdrawiamy!