Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: SV IndexGarant kontra LV 1871 Rente Garantie Plus

Napisany przez The_Unknown
Hej,

ja, 28 lat, pracujący od 2013 roku, chciałbym teraz zrobić coś dla mojej emerytury. Chciałbym oszczędzać 100 EUR miesięcznie i wprowadzić dynamikę na kolejne lata, aby z czasem kwota ta zawsze rosła.

Konkretnie rozważam Indeksową Emeryturę, ponieważ wydaje mi się to być formą zabezpieczenia finansowego z akceptowalnym ryzykiem. W grę wchodzą następujące opcje, nad którymi obecnie się zastanawiam, która przyniesie największe korzyści:
Rente Garantie Plus od LV 1871SparkassenVersicherung IndexGarantAllianz IndexInvestR+V PrivatRente IndexInvest
W zasadzie wszystkie mają ten sam algorytm obliczeniowy, co oznacza, że istnieją miesięczne limity gwarantowane, a stopa procentowa, którą otrzymuję rocznie, obliczana jest jako suma zwrotna miesięcznych rentowności ograniczona przez limit.

Jednakże dostrzegłem przynajmniej jedną różnicę między SV IndexGarant a LV 1871 Rente Garantie Plus. W przypadku ubezpieczenia LV 1871 otrzymuję, z tego co zrozumiałem, zawsze gwarantowaną stopę procentową (patrz tutaj (strona 9): www|lv1871|de/cps/rde/xbcr/SID-A9C44CDF-3A2F7159/lv1871_internet/DOCUMENTS/1.40_Internet_Produkte_Privatrente/kundeninfo_rente_garantie_plus_A-P1800.pdf *) od bieżącej wartości mojego ubezpieczenia (wartość polisy). W przypadku z siedzibą w Liechtensteinie LV 1871 Private Assurance AG wynosi ona 1,5%. Czyli nie miałbym roku, w którym faktycznie otrzymałbym 0% odsetek, co byłoby równoznaczne z rzeczywistą stratą z powodu inflacji. Natomiast prawdopodobnie stopy zwrotu w przypadku pozytywnego rozwoju kursu byłyby niższe, prawda?

Jeśli dobrze zrozumiałem, taka sytuacja mogłaby wystąpić na przykład w przypadku IndexGarant Banku Sparkasse. Czy się nie mylę?

Jedynymi dwoma istotnymi różnicami, jakie dostrzegam między ubezpieczeniami, są po pierwsze elastyczność (wpłaty, wypłaty, zmiany, ...). Mogę żyć z pewnym ograniczeniem elastyczności. Po drugie, zarobione dotychczas zyski z ostatnich lat. Wolałbym wybrać ubezpieczenie, które w tej kwestii jest silniejsze i może zapewnić nieco mniejszą gwarancję. Które z nich byłoby odpowiednie?

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Z góry dziękuję.

Ciao The_Unknown

* Niestety, nie mogę zamieszczać tutaj linków potrzebnych do lepszego zrozumienia... Po prostu zastąp kropki kropką, a niejednokrotnie to nie jest użytkownikoodpowiednie. Na pewno istnieje bardziej nowoczesne metody ochrony forum przed spamem...

Napisany przez uwehaensch
Czy zastanawiałeś się kiedyś nad Volkswohlbund Klassik Modern (współczynnik partycypacyjny zamiast limitu) jako potencjalną alternatywą?

Na dzień dzisiejszy jeszcze nie, nie. Sprawdzę.

Co o tym myślisz/myślicie w związku z moimi pytaniami?

Napisany przez Fanage
Cześć nieznajomy,

miło, że chcesz coś zrobić dla swojej emerytury. Zazwyczaj zalecamy raczej produkty emerytalne zorientowane na rynek kapitałowy z mechanizmami zabezpieczającymi, niż czyste konserwatywne polisy rentowe.

Bez zagłębiania się w szczegóły poszczególnych polis indeksowych, ponieważ udzielenie tutaj poważnej odpowiedzi bez studiowania warunków umowy jest bardzo trudne, zauważyłeś racjonalne podejście do polisy indeksowej. Co miesiąc jest sprawdzane, jak rozwijał się indeks bazowy, a wyniki są rejestrowane miesięcznie. Oznacza to, że pozytywne i negatywne zmiany wartości są rejestrowane odpowiednio jako dodatnia i ujemna wartość. Pod koniec roku umowy sumuje się zmiany wartości i sprawdza ogólny wynik. Jeśli wynik jest pozytywny, otrzymujesz odpowiedni dodatni zwrot. Jeśli wynik jest ujemny, stopa zwrotu zostaje ustawiona na 0%. W ten sposób masz pewność, że nie poniesiesz strat.

Jeśli chodzi o stopę procentową: czy niektórzy dostawcy gwarantują ustaloną stopę procentową, czy nie, musiałbyś bezpośrednio zapytać dostawcę. Zazwyczaj możesz swobodnie decydować o wadze swojej inwestycji. Na przykład 50% Twojej składki w indeksie i 50% z odsetkami procentowymi, lub 100% w indeksie. Zazwyczaj jest możliwe rozproszenie w krokach co 25%. Jeśli zainwestowałeś całą swoją składkę w indeks, zazwyczaj możliwa jest również stopa zwrotu 0%. Możesz zazwyczaj co roku zmienić rozkład. Uwaga: stopa procentowa jest również corocznie aktualizowana.

Mamy nadzieję, że mogliśmy Ci pomóc. Jeśli masz dalsze pytania, napisz do nas bezpośrednio na Fanage.de

W odniesieniu do oprocentowania faktur: czy niektórzy dostawcy minimalnie płacą oprocentowanie faktur, czy też nie, musisz zapytać bezpośrednio u dostawcy. Zazwyczaj możesz swobodnie określić wagę swojej inwestycji. Na przykład 50% swojej składki w indeksie i 50% oprocentowaniem faktur, lub 100% w indeksie. Zazwyczaj możliwe jest rozproszenie w 25% krokach. Jeśli zainwestujesz swoją składkę w 100% w indeks, zazwyczaj możliwe jest osiągnięcie 0% zwrotu. Zazwyczaj możesz określić rozkład co roku na nowo. Uwaga: oprocentowanie faktur jest również corocznie aktualizowane.

No cóż, jeśli dobrze zrozumiałem, w LV 1871 mogę również wcześniej zdecydować, że chcę 100% indeksu i w przypadku spadku wartości, mimo to nie dostanę tylko 0% (co już jest dobre), lecz oprocentowanie faktur, czyli obecnie 1,25%. To nie byłoby takie złe. Jednakże trochę mnie odstrasza LV 1871, ponieważ nie mieszkam w Bawarii i nie ma tam żadnego doradcy lokalnie. Wszystko musiałbym więc załatwiać przez telefon, a nawet teraz musiałem mówić na automatycznej sekretarce, żeby dostać ofertę. Obsługa = Zero

Napisany przez uwehaensch

Tylko trochę mnie odstrasza LV 1871, ponieważ nie mieszkam w Bawarii i nie mam tam żadnego doradcy. Wszystko musiałoby odbywać się telefonicznie, musiałem nawet zostawić wiadomość na automatycznym odtwarzaczu, żeby otrzymać ofertę. Obsługa = zerowa

To nie ma nic wspólnego z Bawarią, ale z tym, że LV1871 jest czystym ubezpieczycielem brokerskim i nie prowadzi własnej agencji ekskluzywnej. To samo dotyczy Volkswohlbund.

Napisany przez Fanage

Cóż, jeśli dobrze zrozumiałem, w LV 1871 mogę również z góry powiedzieć, że chcę 100% indeksu i w przypadku, gdyby się to źle potoczyło, otrzymam nie tylko 0% (co już jest dobre), ale stopę zwrotu, czyli obecnie 1,25%. To nie byłoby takie złe. Trochę jednak mnie odstrasza LV 1871, ponieważ nie mieszkam w Bawarii i nie ma tam doradcy. Wszystko musiałbym załatwić telefonicznie i nawet teraz musiałem zostawić wiadomość na automatycznej sekretarce, żeby otrzymać ofertę. Obsługa = Zero

Jeśli oczywiście otrzymuje się ustawowy zwrot odsetek, to oczywiście jest to w porządku.

Sprawdź jednak też następujące kwestie:
1) Jak wysoka jest stopa zwrotu, jeśli nie jest inwestowane w pełni w indeks.
2) Jaka jest górna granica?
3) W jaki indeks jest inwestowane?
4) Czy realokacje są możliwe raz w roku?
5) Czy dalsze włączenia ryzyka biometrycznego są możliwe?

Tak więc jeśli chodzi o obsługę: oczywiście, obsługa jest dobra i ważna, a posiadanie rzetelnego partnera jest istotne. Musisz sam zdecydować, który dostawca jest dla Ciebie lepszy, czy to lokalny ubezpieczyciel, lokalny bank, makler czy cokolwiek innego. Nikt tutaj nie może Ci dać rekomendacji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata