Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Ocena finansowania

Napisany przez Rookie2
Hallo drodzy eksperci finansowi!

Moja żona i ja chcemy kupić Dom jednorodzinny. Dom został zbudowany około 1940 roku i w ciągu ostatnich 7 lat był kilkukrotnie remontowany. W 2008 roku wymienione zostały wszystkie okna, w 2012 roku dach, a w 2014 drzwi wejściowe. Ogrzewanie pochodzi z lat 90. i działa na gaz, więc już nie jest nowe. Natomiast instalacja elektryczna została zaktualizowana, podobnie jak oba łazienki! Dom pod względem wizualnym prezentuje się dla nas bardzo dobrze.

Teraz o nas; mamy po 36 lat, oboje mamy stałą pracę i dwójkę dzieci. Zarabiamy miesięcznie około 4400 netto i mamy jeszcze kredyt samochodowy, który zostanie spłacony pod koniec 2016 roku (299 euro).
Ach, jest jeszcze umowa oszczędnościowa budowlana, ale zostanie przyznana dopiero za 10 lat. Wpłacam tam 150 euro.

Teraz nasze pytanie; Cena domu wynosi 189 000 euro BEZ kosztów pośredników! niedawno zaczęliśmy oszczędzać i udało nam się zgromadzić 10 000 euro.

Z naszych obliczeń wynika, że potrzebujemy kredytu w wysokości około 192 500 euro, aby pokryć koszty zakupu domu oraz notariusza i wpis do księgi wieczystej. Podatki moglibyśmy pokryć ze zgromadzonych oszczędności. W związku z tym potrzebowalibyśmy około 750 euro na tę miesięczną ratę.

Jaka jest wasza ocena? Czy dla nas to wykonalne? Czy banki powiedzą, że to niemożliwe?
Dowiedzieliśmy się, że kapitał własny jest mile widziany, najlepiej w wysokości 20-30 procent. Ponieważ stopy procentowe są tak niskie, nie chcę oszczędzać latami, aby mieć te 20-30 procent, ale za to zapłacić znacznie wyższe odsetki niż obecnie.

Bylibyśmy wdzięczni za waszą ocenę i odpowiedź.

Dziękujemy bardzo!

Małe dodatkowe informacje... chcielibyśmy spłacać około 750 euro miesięcznie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ogólna wskazówka. Zawsze sprawdzaj, czy masz wystarczający kapitał własny na dodatkowe koszty zakupu (podatek od nieruchomości, notariusz, księga wieczysta). Jeśli masz wystarczający kapitał własny na te dodatkowe koszty, to oprocentowanie bankowe będzie lepsze niż w przypadku finansowania kwoty 192 500 euro, jak w Twoim przykładzie. Większość banków finansuje do maksymalnie 100% notarialnej wartości nieruchomości, czyli 189 000 euro. Ja również proponuję finansowanie tej kwoty. Wysiłek potrzebny do zebrania dodatkowego kapitału na notariusza/księgę wieczystą jest prawdopodobnie znacznie mniejszy niż różnica w odsetkach, jakie musiałbyś płacić przy finansowaniu kwoty notarialnej (189 000 euro). Jaką kwotę kapitału własnego masz na koncie oszczędności mieszkaniowych? Można również podzielić umowę oszczędnościową mieszkaniową i wypłacić tylko część środków zgromadzonych w ramach oszczędności mieszkaniowych. Finansowanie nie stanowi problemu ze względu na Twoje dochody - mimo obecności kredytu ratalnego.

Napisany przez Daukind
Zarobki nie stanowią problemu, zwłaszcza w przypadku takiego rocznika budynku, ale zaleca się skonsultowanie się z rzeczoznawcą przed zakupem.

Napisany przez Rookie2
Dziękuję za rady!
W mojej umowie oszczędnościowej jest niestety niewiele środków, ponieważ zacząłem ją kilka tygodni temu. Myślałem, że zacznę oszczędzać na przyszłość, a teraz znaleźliśmy nasz wymarzony Dom i chcielibyśmy go natychmiast kupić.

Przeglądałem listę kontrolną dla banku, kiedy dostarczę wszystkie dokumenty i podpiszę umowę kredytową, ile czasu zajmie otrzymanie pisemnej zgody. Czytając komentarze, widzę, że niektórzy czekają tygodniami albo miesiącami.

Jeśli wszystko pójdzie dobrze, moglibyśmy przeprowadzić się 1.10.15. Czy to nie jest zbyt krótki okres dla banków?? Zakładając, że miałbym wszystkie dokumenty w tym lub w przyszłym tygodniu.

Napisany przez Ex-Studentin
Jedno z wielu pytań to: Czy dla was 1.10. jest zbyt krótkim terminem?

Czy obecnie Dom jest jeszcze zamieszkały i czy musicie sami jeszcze anulować swoje obecne mieszkanie?
Czy znacie sprzedawcę? Bo jeśli to nie krewni, to mogą pojawić się pewne trudności przed terminem notarialnym.
Czy już jakiś rzeczoznawca obejrzał Dom?
Czy musicie jeszcze coś odnowić? (Podłogi, ściany..)

Napisany przez Rookie2
Znamy sprzedawcę, Dom jest gotowy do zamieszkania, być może trzeba trochę pomalować tu i ówdzie, ale to żaden problem.
Nie zleciłem jeszcze ekspertyzy, miałem 2 obejrzenia z fachowcami, którzy nic nie martwiącego nie odkryli.
Październik byłby w porządku, ponieważ już mamy nowego najemcę.
Znam notariusza, który powiedział mi, że potrzebuje kilku tygodni, aby wszystko załatwić, więc umowa mogłaby zostać zawarta na początku września.
Pytanie brzmi, czy dostanę od banku zielone światło i pieniądze do tego czasu.
Czy w okresie letnim jest dużo do załatwienia formalności związanych z wnioskiem? To przecież czas urlopów dla niektórych...

Napisany przez Kalel79
Jeśli u Ciebie będzie tak samo jak u nas, to nic z tego nie wyjdzie
W dniu 22.6.15 złożyliśmy nasze dokumenty, a dopiero przedwczoraj dowiedzieliśmy się, że brakuje czegoś.
To dostarczę jutro! Potem ma to potrwać 2-3 dni.
Mam nadzieję, że stanowimy wyjątek, więc nie chcę Cię przestraszyć ;-)

@Kalel79, w którym banku po ponad 1-miesięcznym oczekiwaniu nadal czegoś brakowało? Czy było to żądanie pośrednika czy banku zaangażowanego w transakcję? To już naprawdę długo. Czy pośrednik skonsultował się z innym partnerem bankowym, ponieważ pierwszy bank nie spełnił warunków?

@Rookie2, proszę sprawdzić, czy rzeczywiście jesteś w stanie pokryć koszty dodatkowe związane z zakupem za pomocą kapitału własnego. Nawet przekroczenie limitu debetowego mogłoby przynieść korzyści, niż drogie odsetki bankowe, ponieważ finansowanie w wysokości ponad 100% notarialnej ceny zakupu.

Przykładowe obliczenia dla kwoty 189 000 EUR
50 000 EUR Własność mieszkaniowa KfW
139 000 EUR kredyt bankowy

W porównaniu do 200 000 EUR
50 000 EUR Własność mieszkaniowa KfW
150 000 EUR kredyt bankowy

Musisz się liczyć z faktem, że w przypadku wersji z kwotą 150 000 EUR będziesz musiał zapłacić co najmniej 0,5% więcej odsetek niż w pierwszej wersji z kwotą 189 000 EUR. Oznacza to 5% na 10 lat lub dodatkowe 7500 EUR odsetek w przypadku drugiej wersji. Te dodatkowe koszty w wysokości 7500 EUR nie mają sensu, gdy możesz samodzielnie wziąć kredyt odnawialny na 1 rok w wysokości 5000 EUR.

Odsetki to szacunkowe obliczenia, ale w Twoim przypadku analiza matematyczna na pewno się po prostu opłaca.

Napisany przez Kass Finanz
Finansowanie powinno być możliwe bez problemu, jednakże, bez kapitału własnego, ewentualnie z pożyczką nachalną na koszty poboczne nabycia, które wynosiłoby około 7% ceny zakupu.
W przypadku ceny zakupu nieruchomości wynoszącej około €13.000,-- na notariusza i podatek od nabycia nieruchomości.

Napisany przez Kass Finanz
Finansowanie powinno być możliwe bez problemów, jednakże, ponieważ nie ma własnego kapitału, ewentualnie z pożyczką podporządkowaną na koszty dodatkowe zakupu, które stanowią około 7% ceny zakupu.
W przypadku ceny zakupu nieruchomości wynoszącej około €13.000,-- należałoby zapłacić około za notariusza i podatek od nabycia nieruchomości.

Napisany przez Rookie2
Cześć, mamy 10000 euro kapitału własnego, jak opisano powyżej!
W ten sposób mamy część kosztów dodatkowych do nabycia.
Mam teraz niezobowiązującą ofertę, składającą się z 150 000 euro oraz 42 000 euro kredytu KfW.
Pytanie dla mnie brzmi raczej, czy banki jeszcze to dostaną do 1.10?

Jaki bank partnerski ma obsługiwać kwotę 192 000 EUR?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata