Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: 2 pytania o referencje bankowe

Napisany przez jcr
Cześć,

jestem zupełnie nowy tutaj i pomimo dłuższego szukania niestety nie mogłem znaleźć jednoznacznych odpowiedzi na moje dwie pytania. Jako tło: chciałem wystąpić o kredyt w Sparkasse, moja historia w SCHUFA i zdolność kredytowa są dobre, ale informacje bankowe rzekomo są negatywne. kredyt został więc odrzucony. Jednak w moim poprzednim banku nie popełniłem żadnych błędów (oprócz sporadycznego przekroczenia debetu). Mój dotychczasowy bank napisał mi następująco: ... Niewykonalna jest ogólna ocena twoich warunków finansowych. Dotychczasowy zakres relacji biznesowych nie pozwala na wydanie opinii ... Na prośbę telefoniczną zapewniono mi, że zdecydowanie nie udzielono negatywnej informacji bankowej. konto istnieje od 8 lat, więc wypowiedź powinna być możliwa. Moje dwa pytania są zatem:
1. Czy Sparkasse musi mi powiedzieć, dlaczego dokładnie kredyt został odrzucony lub udostępnić mi informacje z negatywnej informacji bankowej (czego do tej pory nie robi)? Chciałbym wiedzieć, co mogę poprawić w przyszłości...
2. Sparkasse chce, żebym zapłacił za informację bankową. Powiedziano mi, że to będzie kosztować, i że muszę te opłaty pokryć. Jednakże na pewno nie jest to prawdą. Pisemnie na ten temat zdecydowanie niczego nie ma. Rachunek od poprzedniego banku został również wysłany do Sparkasse, a nie do mnie.
Na razie napisałem do nich, że nie zapłacę, dopóki nie uzyskam dostępu do informacji bankowej.
W tej chwili czuję się nieco bezradny, ponieważ nikt nie chce mi powiedzieć, co zrobiłem źle...
Mam nadzieję, że ktoś ma jakiś wskazówkę i z góry dziękuję!
Pozdrowienia

jcr

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zakładam, że nie jesteś zamężna ani żonaty związku z bankiem w sprawie. W związku z tym możesz skorzystać z dowolnej innej banku, w którym na pewno zostanie ci przekazane jakiekolwiek informacje o tym, dlaczego coś nie pasuje do twojej sytuacji bonitacyjnej w sposób bardziej przejrzysty. Prawnie - o ile mi wiadomo - nie musi ci zostać szczegółowo poinformowana o powodach odrzucenia pożyczki. Jednakże zwykła praktyka polega na tym, że pracownik banku uczestniczący w sprawie poinformuje cię telefonicznie lub osobiście, dlaczego kredyt został odrzucony.

Napisany przez jcr
Cześć,

w międzyczasie otrzymałem zatwierdzenie kredytu w banku ludowym... Chodzi mi tutaj raczej o zasadę. Co z kosztami, kto je zazwyczaj pokrywa?
Pozdrowienia

jcr

Napisany przez Kass Finanz
Zazwyczaj bank pokrywa opłaty za informacje bankowe, przy czym w przypadku kredytu ratalnego rzadko kiedy proszona jest o informacje od innych banków. Z wyjątkiem spłat kredytów, informacje dotyczące kwoty spłaty są przekazywane. Jeśli występują zaległości, wniosek jest odrzucany natychmiast. Wszelkie ewentualne opłaty powinny być ustalone na piśmie po poinformowaniu klienta. Jeśli tak się nie stało, nie zapłaciłbym tych opłat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata