Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka mieszkaniowa dla samodzielnych mężczyzn

Napisany przez labarababa
Cześć!
Obecnie staramy się, jako małżeństwo (urzędniczka + samozatrudniony), uzyskać kredyt hipoteczny na budowę nowego domu (z mieszkalną jednostką z małą działalnością gospodarczą). Kapitał własny stanowi nieco ponad 10% ceny zakupu.

Niestety do tej pory nie udało nam się znaleźć banku, który zdecydowałby się na tę transakcję z nami, albo nie do końca wiemy, jak najlepiej postępować:
Oczywiście nie ma problemu z urzędniczką, ale ponieważ mój mąż miał ubiegły rok bez dochodu, obawiamy się, że decyzja może być inna po przedstawieniu zeznania podatkowego. Ponadto wielokrotnie słyszymy, że banki nie chcą finansować działalności gospodarczych i nie uwzględniają jej jako dochodu z najmu, jeśli wynajmuje ją mój mąż...

Zanim odwiedzimy kilka banków: Czy są banki, które zgodzą się na finansowanie działalności gospodarczej?
Co w takim razie jest dobre: Lepiej planować jednostkę działalności gospodarczej nieco mniejszą w porównaniu z jednostką mieszkalną? Czy lepiej traktować działalność gospodarczą jako nowo powstałą firmę, niż podawać, że ubiegły rok był bezdochodowy? Czy lepiej zakładać biuro niż restaurację lub czy handel jest lepszy?

Zastanawiamy się, czy tylko urzędniczka może być kredytobiorcą - czy wtedy mąż z słabą bilansem może zostać pominięty? Jakie warunki muszą wtedy być spełnione?

Czasami mamy wrażenie, że byłoby łatwiej, gdybyśmy nie byli małżeństwem...?

Dziękujemy za wskazówki lub wyjaśnienia!

Napisany przez Narrator
Przedsiębiorstwo zawsze jest trudne, a jednym z nich jest Deutsche Bank. Po prostu umów się na spotkanie z nimi i omów to z nimi. Nie można po prostu powiedzieć tak lub nie... Bez wcześniejszego zobaczenia tego dokładnie... Oczywiście inne banki również to robią, ale moje doświadczenie mówi mi, że właśnie Deutsche Bank oferuje naprawdę dobre wsparcie i dobrze was przygotuje

Napisany przez Jens3476
Taka sama konstelacja u nas. Otrzymaliśmy 550 000 od IngDiba. 2,1% na 15 lat.

Pozdrowienia, Jens

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ogólnie rzecz biorąc, aktywa handlowe są mniej wartościowe w przypadku licytacji. Dlatego istnieje ogólna granica, że udział handlu w powierzchni nie powinien przekraczać zazwyczaj 30% całkowitej powierzchni. Warto również sprawdzić zeznania podatkowe. Jeśli na przykład w ubiegłym roku Twój mąż miał zero dochodów, to byłoby to. Jednak brakuje po prostu szczegółów. Może się zdarzyć, że koszty wynajmu u Pana męża były tak wysokie, że po prostu poprzez zniknięcie czynszu zarabia teraz więcej miesięcznie. Zwłaszcza jeśli prowadzi działalność handlową w domu. Wyraźnie rozróżnia się między usługami a produkcją. A jak wysokie są Twoje dochody?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć labarababa,

aby uniknąć powtórzenia, podziel się swoimi dochodami, ewentualnymi obciążeniami kredytowymi, prywatnymi ubezpieczeniami zdrowotnymi oraz kosztem nieruchomości.

W razie potrzeby możesz wziąć pożyczkę samodzielnie i zwolnić swojego męża z odpowiedzialności. Mimo że będzie wliczony w koszty utrzymania, wniosek o kredyt będzie łatwiejszy.

Dlaczego nie zdecydować się na rozdzielność majątkową, jeśli jesteś urzędniczką, a twój mąż pracuje jako samozatrudniony?

Napisany przez labarababa
Przychody 2950 euro - mąż nic.
250 euro prywatne ubezpieczenie zdrowotne
250 euro rata kredytu
Koszty nieruchomości 335000 euro
Rozdzielność majątkowa? Dlaczego? nie mam zbyt dużo pojęcia na ten temat
Mój mąż ma firmę UG... może to wyjaśnia dlaczego rozdzielność majątkowa nie była brana pod uwagę podczas naszego małżeństwa?
Czy lepiej mieć jednego czy dwóch kredytobiorców? i dlaczego? (z mojego punktu widzenia - nie z punktu widzenia banku) Dziękuję.

Przy dochodach w wysokości 2 950 EUR i wydatkach w wysokości 500 EUR na prywatne ubezpieczenie zdrowotne i raty kredytu nie widzę możliwości sfinansowania kwoty 335 000 EUR.

Napisany przez brainy
Rozdzielność majątkowa lub podobne ustalenia dotyczą tylko przypadku rozwodu małżeńskiego, ponieważ ustawodawca przewiduje wzajemne rozliczenie majątkowe (podział majątku nabytego w trakcie trwania małżeństwa).

W każdym małżeństwie panuje rozdzielność majątkowa, ponieważ istnieje coś takiego jak moje i twoje, a nie ma wspólnej odpowiedzialności tylko dlatego, że kiedyś krótko byliśmy na urzędzie stanu cywilnego.

Ale można to powiedzieć obywatelom sto razy, a i tak nie zrozumieją.

Napisany przez Jens3476

Przy dochodach w wysokości 2,950 EUR i wydatkach w wysokości 500 EUR na prywatne ubezpieczenie zdrowotne oraz raty kredytu nie widzę możliwości finansowania w kwocie 335,000 EUR

ohhh... no to oczywiście nie jest zaskakujące. To się nie zgadza. Otrzymaliśmy kredyt w wysokości 550,000 EUR, ale nasze dochody netto wynoszą również 12,000 EUR miesięcznie.

@Jens, czy to teraz jest poważne czy ironiczne?
Przy miesięcznych dochodach w wysokości 12 000 EUR nie trzeba kalkulatora, aby sprawdzić, czy można dostać pożyczkę w wysokości 550 000 EUR.
Jednak decydująca jest cała sytuacja ogólna. A także wszystkie wydatki.
Nawet w tym przykładzie pozostaje 2 500 EUR. Byłoby fatalne myśleć, że banki liczą w budżecie z oprocentowaniem i spłatą w wysokości 1%.
Wiele banków liczy na współczynnik 6 lub 8 (odsetki i spłata), a budżet domowy musi po prostu pasować. Niestety, budżet domowy autora wątku na forum się nie wpasowuje.
Po prostu spróbuj znaleźć tańsze mieszkanie.

Napisany przez Jens3476
Ale nawet w tym przykładzie pozostaje EUR 2,500.

O jakim przykładzie mowa? Myślałem, że chodzi o problematykę samozatrudnienia. Nasze dochody pochodzą w 95% z pracy samozatrudnionej, która może szybko się skończyć. Zdrowie, rozwój rynku itp.

To wysokie dochody są tylko chwilowym obrazem sytuacji. Lepiej byłoby być urzędnikiem. Wtedy wystarczyłoby nawet znacznie mniejsze dochody..

Napisany przez Daukind

W jakim przykładzie? Myślałem, że chodzi o problematykę samodzielność. Nasz dochód w 95% pochodzi z samodzielności, a ta może szybko minąć. Zdrowie, rozwój rynku itp. ..

Skąd więc wiesz, że to ta sama sytuacja co w przypadku TE? Poza tym, kto pójdzie pracować za 600 euro, jeśli partner zarabia ponad 11 tysięcy?

Napisany przez Jens3476
Ok..95% jest nieco pochopnych. To 90%. Kto tam pracuje? Kobiety, które nie mają ochoty na zachodnią mentalność domowych żon i kochają swoją pracę. Nie każdy pracuje wyłącznie dla pieniędzy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata