Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zastąpić drogie pieniądze tańszymi pieniędzmi?

Napisany przez Kaufen
Cześć wszystkim,

nasze dziesięcioletnie oprocentowanie 4% jest ważne do 30.04.2019.
Przedterminowa spłata jest niemożliwa zgodnie z bankiem chyba że w przypadku sprzedaży.

Jeśli zwiększę spłatę, którą mogę zmienić, do maksymalnie 10% zamiast 3,5%
i zacznę spłacać wyższą ratę z nowych tańszych pieniędzy, które mogę dostać w wysokości 2%,
czy to się opłaca?

Kolejne pytanie, jak to się liczy?

Dziękuję i pozdrawiam
Michael

Napisany przez 6Bankkaufmann
Po prostu brakuje więcej szczegółów, również dotyczących objętości i generalnej wykonalności, czy zgodnie z umową stawki amortyzacyjne mogą być zmienione. Jednak jak to ma się do kosztów ogółem (zabezpieczenia hipotecznego)? I nową pożyczkę też trzeba spłacić. Tutaj jest właśnie 50 stopni na balkonie, dlatego może lepiej przenieść odpowiedzi na jutro. Tak czy inaczej, wykonanie takiego kroku nie ma sensu z powodu całkowitej sytuacji kosztowej...

Napisany przez Kaufen
Cześć Pracowniku banku,

50 stopni? Tutaj prawie zamarzam przy 24 stopniach ?.

Oto kilka dodatkowych informacji.
Wartość nieruchomości 175 000 €
Obecny pozostały dług ~ 83300 €.

Pozostały dług na koniec obecnej wiązki oprocentowania 30.04.2019 w okolicach 63 000 € przy obecnym harmonogramie spłaty 3,5%, co odpowiada raty w wysokości 687,50 €/miesiąc.

Brak dalszego obciążenia hipotecznego.

Mogę zmienić stopę spłaty 2 razy, maksymalnie o 10%. Dodatkowa spłata w wysokości 5%/rok jest również możliwa, dotychczas nigdy nie została wykorzystana.

Początkowo myślałem, że chcemy samodzielnie rozbudować nasze poddasze. Ale dlaczego nie wziąć więcej pieniędzy, gdy stanie się to tańsze.

Jestem wdzięczny za wszelką pomoc, jeśli czegoś brakuje, proszę dać znać.

Dziękuję
Michael

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Kupować,
w przypadku gdy kwota kredytu jest z 2009 roku, należy sprawdzić, czy termin na odstąpienie od umowy kredytu nie rozpoczął się. Wadliwe pouczenie o odstąpieniu poprawia pozycję banku w negocjacjach dotyczących wcześniejszej refinansowania lub wcześniejszego wyjścia z kredytu.

Napisany przez Kaufen
Cześć Noelmaxim,

oto fragment umowy:

Na pierwszy rzut oka nie widzę luki.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oświadczenie o odstąpieniu od umowy DIBA wygląda solidnie. Na pierwszy rzut oka nie widzę żadnej luki.

Napisany przez Kaufen
Powrót do pytania początkowego.
Jak to się liczy?
Oczywiste jest, że przy wyższej spłacie kapitału pozostały dług jest mniejszy, ale co tutaj porównywać?
Tylko dodatkowe koszty odsetkowe?

Napisany przez guest
Czy bank w ogóle udziela (dodatkowej) pożyczki w wysokości 2%? Czyż bank tutaj nie wymaga pierwszego miejsca w kolejce? - To byłoby początkowo do wyjaśnienia, bez tego cała struktura się zawali.

Można zdecydowanie zwiększyć spłatę (oraz dokonać specjalnej spłaty) (jeśli umowa to przewiduje). Jeśli od nowego banku dostaje się 83 300 euro i następnie umieszcza się je na koncie oszczędnościowym i opłaca się z nich nowe kwoty odsetek i kapitału, nadal płaci się na kwotę 83 300 euro (która jednak spada o 6,5% rocznie szybciej) pełne odsetki, należy zatem obliczyć oszczędzone odsetki na te 6,5% (+5% specjalnej spłaty). Z kolei całkowita kwota nowej pożyczki podlega oprocentowaniu. Nawet jeśli ta kwota (prawie) bezoprocentowo leży na koncie oszczędnościowym. Początkowe zadłużenie wynosi 2 * 83 300 euro (166 600 euro).

Zanim zacznie się pracę nad obliczeniami, należy upewnić się, czy nowy bank jest zadowolony z 2% odsetek jako drugi w kolejce.

gość

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, r n r n twoja instrukcja odstąpienia od umowy zawiera poważne błędy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata