Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Czy korzystacie z płatności ratalnej?

Napisany przez 30Dollar
Cześć wszystkim.

Od pewnego czasu coraz więcej zamawiam przez internet, czasami są to również bardziej wartościowe i droższe rzeczy. Dlatego zastanawiałem się już kilka razy nad skorzystaniem z płatności ratalnej, ale nigdy tego nie zrobiłem. Czy znacie sklepy, w których jest taka opcja dostępna i czy korzystaliście z niej już kiedyś? Jeśli tak, jakie macie doświadczenia?

Będę wdzięczny za Wasze odpowiedzi.

Napisany przez 2titan1981
Dlaczego psuć sobie wynik w Biurze Informacji Gospodarczej?

Napisany przez Narrator
Dlaczego psuć swoją zdolność kredytową? Pożyczki, które są spłacane zgodnie z umową, nie szkodzą zdolności kredytowej, wręcz przeciwnie - sprawiają, że wygląda ona lepiej. To, co nie wygląda korzystnie, to zaciąganie pożyczek, które są spłacane przed czasem... czyli niezgodnie z warunkami umowy.

Napisany przez 2titan1981
Przy każdej nowej pożyczce tętno Biura Informacji Gospodarczej (Schufa) najpierw się pogarsza. Nie jest inaczej w przypadku kredytów ratalnych. Najpierw trzeba je spłacić.... a ponieważ wynik Schufy szybciej spada niż rośnie, zazwyczaj wychodzi na to, że gdy naprawdę potrzebujesz kredytu....

Napisany przez florianmeier
Jakie są dla Ciebie wyższej jakości rzeczy?

Dla mnie byłaby to piękna zegarek za 20 000 EUR lub dobrze wyposażona kuchnia na zamówienie za 40 000 EUR.

Takie rzeczy można nazwać luksusem, ale NIGDY nie finansowałbym takiego zakupu.

Napisany przez Birgit
Czemu płacić odsetki?
To tylko sprawia, że produkt staje się zbędnie drogi.

Napisany przez ProfFF
Cześć,

Płacenie ratalne stało się moim zdaniem całkowicie normalne i jest już oferowane przez wielu sklepów internetowych. Nawet w standardowych sklepach, takich jak Media Markt itp., można często skorzystać z tej metody płatności. Widziałam to już kilka razy na plakatach reklamowych. Wiadomo, jak to jest.

Od pewnego czasu coraz więcej zamawiam przez internet, czasami są też wśród nich trochę bardziej wartościowe i droższe rzeczy.

Jak zdefiniowałbyś wartościowsze rzeczy? Prawdopodobnie dla każdego jest to inna wartość.. Powyżej 500 euro dla mnie to już sporo dla zamówienia internetowego. Ale jestem trochę staroświecka. Takie rzeczy jak telewizory itp. wolałabym kupować w sklepie. Wróćmy do Twojego pytania. Właśnie trochę poszukałam w internecie, bo to mnie zainteresowało. Trafiłam na stronę ratenzahlung.de. Znajdują się tam znane sklepy, w których można płacić ratalnie. Należą do nich między innymi Otto, Baur, o2, Tchibo itp. Nie skorzystałam jeszcze z tej oferty, ale może ktoś inny tutaj w forum?

Przy każdej nowej pożyczce notowania w Schufa się pogarszają. Również w przypadku kredytów ratalnych.

Na to też nie zwróciłam uwagi, ale czy zawsze tak jest? Może ktoś tutaj może to dokładniej wyjaśnić?

Pozdrowienia i udanego początku tygodnia.

Napisany przez axelwalldorf
Osobiście też korzystam z takich promocji 0%... Zwłaszcza w przypadku Media Markt... Do tej pory zawsze działało bez problemu...

Napisany przez 30Dollar
Dziękuję za Wasze odpowiedzi. :-) Oczywiście nie chodzi mi o rzeczy warte 20 000 euro, żeby to jasno zaznaczyć.

Napisany przez MarcelJ
Cześć,

nie finansuję niczego na raty.

Napisany przez Birgit
Na towary, które nie mogą zostać opłacone z budżetu miesięcznego, wykorzystywane są oszczędności.

Napisany przez rabarbar1965
Mam taką metodę. Zawsze zamawiam tylko jedną rzecz, płacę za nią, a gdy potrzebuję czegoś nowego, zamawiam ponownie. W ten sposób mam wszystko pod kontrolą.

Napisany przez Manfred1982
Nie, osobiście staram się unikać płatności ratalnych tak dalece, jak to możliwe.

Napisany przez ProfFF
Naprawdę? Czasami tak, ale zawsze mam potem wyrzuty sumienia.Właściwie nie powinno się wydawać pieniędzy, których się nie ma.Z drugiej strony, jeśli masz je na boku... myślę, że nie powinno się spłacać więcej niż 2-3 raty jednocześnie!I także nie dłużej niż 24 miesiące. Ale czasem można to zrobić, jeśli w końcu nie masz 10 różnych rat do spłacenia i nie jesteś w stanie ich opłacić, to jest sensowne. Przecież robi się to standardowo przy sprawach takich jak Dom, samochód i nikt tego nie kwestionuje.

Napisany przez Kerstin
Do tej pory nie kupiłem nic na raty. Jedyną rzeczą, za którą zapłaciłbym w ratach, byłaby nieruchomość albo być może samochód. Ale wtedy wziąłbym maksymalnie 5 000 euro.

Napisany przez Agio
Za długo zdarzało się to zbyt często, teraz mniej.

Napisany przez BenniG
Tak, już trzy razy.
Dwa razy dla samochodu (po 25 000 € przez 3 lata), przy czym jeden nie kosztował odsetek.
Wtedy zastanawiasz się dwa razy, czy nie lepiej zostawić pieniądze na dojrzałym BSV.
Raz dla telewizora na rok - w zasadzie zbędny, ale też z 0-procentowymi odsetkami.

Napisany przez BakedBean
W zasadzie tak jest, że na początku wpisywany jest tylko jeden wpis do Schufy. Przy każdym kredycie lub stałym zobowiązaniu, które zostaje zaciągnięte, jest ono zapisywane jako cecha czy też atrybut, prawda?
Tak więc w zasadzie nie ma znaczenia, ile kredytów ratalnych się posiada, o ile wszystkie są nadal starannie i zgodnie z umową spłacane. Jest mi jednak nowe to, że jest to negatywnie notowane, gdy spłaca się zobowiązanie wcześniej.

Z ekonomicznego punktu widzenia to oczywiście ma sens, ale czy z tego powodu obniża się zdolność kredytową konsumenta? Hmm....

Napisany przez JanLopse
Zawsze płacę od razu, przynajmniej mam to za sobą..

Napisany przez FabianH
Kupuję tylko rzeczy, które mogę kupić od razu, nic nie kupuję na raty.

Napisany przez Walli
Nie, nienawidzę comiesięcznych opłat

Napisany przez Daukind
Na szczęście wynagrodzenie, czynsz, prąd, internet, telefon, ubezpieczenie, opłaty radiowo-telewizyjne i wszystkie inne nie są płatnościami cyklicznymi...

Napisany przez Hanomag

Dotąd nie kupiłem niczego na raty. Jedyną rzeczą, którą chciałbym kupić na raty, byłaby nieruchomość lub być może auto. Ale wtedy wziąłbym maksymalnie 5 000 euro

Tego samego, ale dla nieruchomości wziąłbym nawet 500 000 euro i od razu kupiłbym auto.

Napisany przez CNC
Nie korzystamy z takich rzeczy. Oczywiście, byłoby to opłacalne, ale wychowano mnie w taki sposób, że mogę pozwolić sobie tylko na to, na co mam pieniądze. Jedynym wyjątkiem jest Dom jednorodzinny.

Napisany przez financebroke
Nigdy nie korzystałem z rat płatnościowych na tego typu rzeczy i nie zamierzam tego zmieniać. Przy oferowanym finansowaniu w zerowej stopie procentowej zyski, które zostają stracone z powodu odsetek, są najczęściej już uwzględnione w cenie produktu lub w ratach, więc efekt końcowy jest ten sam.

Uważam, że korzystając z rat za dobra luksusowe zawsze istnieje ryzyko, że miesięczne raty, na początku wydające się niewielkie, mogą w końcu narosnąć do ogromnej, nieprzejrzystej sumy. Takiej sytuacji wolałbym uniknąć, wystarczy mi już, że muszę opłacać abonament za telefon komórkowy, streaming muzyczny oraz usługi Netflix/Amazon. To już się całkiem sporo sumuje!

Napisany przez mangofliege
Również korzystałem z opcji płacenia ratalnie, ale staram się tego unikać, jeśli to możliwe.

Napisany przez Weisheitszahn
Cześć,

zazwyczaj płacę od razu.

Pozdrawiam

Napisany przez 2Escorpio
Nigdy tego jeszcze nie zrobiłem... To, co zostało zapłacone, zostało zapłacone i nie sprawi później żadnych kłopotów.

Napisany przez Jonathan1983
Zawsze staram się płacić wszystko od razu, a jeśli chcę kupić telewizor, czekam, aż uzbieram 1000€ na urządzenia rekreacyjne, a potem go kupuję, nie biorę 250 rat w Media Markt.

Napisany przez MichaelKross
Coraz częściej korzystam z takich promocji 0%. Szczególnie w przypadku Media Markt. Dostarczają nawet bezpłatnie do domu.

Napisany przez Andy34
Rzadziej oszczędzam i kupuję coś dopiero wtedy, gdy nikt już tego ode mnie nie chce. Zamiast ciągle pilnować, żeby handlowcy dostawali swoje pieniądze. ;-)

Napisany przez JacobGoma
Zazwyczaj płacę za wszystko od razu w całości. Często zastanawiam się, czy skorzystać z możliwości finansowania na 0% (np. w Media Markt) i zakupić najnowszą konsolę do gier, spłacając ją w niewielkich ratach... jednak dotychczas zawsze udało mi się powstrzymać. Myślę, że temat stanie się interesujący dopiero w przypadku zakupu domu, samochodu lub mieszkania.

Napisany przez Jeannye
Raty to kredyty dla małego człowieka. Raty są niewiarygodnie drogie - i w ogóle dobra konsumpcyjne zawsze powinny być opłacane od razu gotówką, a nie na kredyt. To jest zasada numer 1!

Napisany przez Bitte
Stoję za tym i mówię tak, chętnie korzystam z takich możliwości, jak również 1000000 innych osób w Niemczech. Zawsze zależy jednak od tego, o co chodzi !!

Napisany przez Lars04
Tylko jeśli nie ma innej możliwości, wtedy zazwyczaj płacę za moje zakupy bezpośrednio i gotówką. Do wyjątków należy sytuacja, gdy zepsuje się pralka i natychmiast potrzebny jest zamiennik. W pozostałych przypadkach odkładamy pieniądze każdego miesiąca, aby móc płacić za takie rzeczy bezpośrednio lub po prostu za rzeczy, na które zawsze mieliśmy ochotę. Nowy telewizor, nowe opony zimowe, przegląd samochodu (może się to nie podobać, ale jest konieczny i łatwo oszacowalny) ;-)

Napisany przez 2tneub

Raty to kredyty dla małego człowieka. Raty są niewiarygodnie drogie - i ogólnie rzecz biorąc, dobra konsumpcyjne powinny zawsze być opłacane od razu gotówką, a nie na kredyt. To jest zasada numer 1!

A ponieważ odsetki od finansowania w ratach 0% są już uwzględnione w produktach, płacisz jako płatnik gotówkowy odsetki także za tych, którzy finansują produkt.

Dotychczas potrzebowałem raty tylko 3 razy:
- dla pierwszego samochodu na dojazd do nauki zawodu
- dla finansowania kuchni w ramach 0% finansowania,
(ponieważ wolne środki finansowe poszły na remont mieszkania i równolegle samochód mojej żony miał wypadek, dla kuchni pozostała tylko alternatywa 0% finansowania lub atak na portfel inwestycyjny)
- dla finansowania domu (bo kieszonkowe nie wystarczyło)

W międzyczasie większość moich ubezpieczeń została zmieniona na płatności roczne, ponieważ nawet tam w końcu uwzględnione są jakieś odsetki dla płatnika miesięcznego/kwartalnego (chociaż jest to prezentowane jako rabat dla płatnika rocznego)

Napisany przez Lars04
Ponieważ odsetki za finansowanie 0% są już uwzględnione w produktach, płacisz odsetki za finansowanie produktu razem z osobami, które finansują produkt.

Dlaczego tak jest? Skąd masz takie informacje? Jesteś takim kalkulatorem?

Napisany przez Hanomag

A ponieważ odsetki od zera procent finansowania są już wliczone w cenę produktów, jako płacący gotówką, płacisz odsetki za tych, którzy finansują produkt.

Ale tylko ci, którzy nie negocjują rabatu. Wszystko, co można sfinansować, podlega rabatowi, wystarczy mieć zdolność (bezczelność), aby go żądać. Poza nieruchomościami generalnie nie kupuję niczego na raty. Jedynym wyjątkiem było finansowanie nowego samochodu 40 lat temu, gdy po powrocie z służby wojskowej stary trzeba było złomować, a pieniędzy na nowy było niewystarczająco.

Napisany przez 2tneub
Ten 0% finansowanie jest częściowo dofinansowywane przez producenta lub hurtownika.

Znam to z doświadczenia zawodowego, na przykład z branży motoryzacyjnej (kilka marek) i z branży handlowej w sklepach ElectronicPartner.

Wbrew powszechnej opinii dla salonu samochodowego jest czasami korzystniej, gdy klient zawiera umowę finansowania, niż gdy pojawia się klient gotówkowy. Takie finansowania są dofinansowywane przez producenta poprzez banki producenckie, a sprzedawca dostaje za to nawet prowizję. Oczywiście producent nie robi tego za darmo, ale oczywiście przerzuca to na swoje ceny dla handlowca. Oczywiście, nie jest to obciążane na konkretny samochód klienta finansującego, ale na całą gamę produktów. Cena zakupu identycznego nowego samochodu dla salonu samochodowego jest taka sama, bez względu na to, czy auto jest zamawiane przez klienta gotówkowego, czy klienta finansującego.

Jedynym minusem dla salonu samochodowego jest konieczność oczekiwania 3-5 dni na pieniądze i wypełnienie kilku dodatkowych dokumentów. Oprocentowanie linii kontokorrentowych w naszych salonach samochodowych moim zdaniem wynosi obecnie między 3 a 4%, co oznacza około 16 € kosztów odsetkowych dla samochodu o wartości 30 000 € i czasie oczekiwania na wpływ środków przez 5 dni (jeśli linia kontokorrentowa w ogóle jest wykorzystywana). W przeciwieństwie do tego jest dochód z prowizji.

To samo dotyczy sklepów specjalistycznych EP. Grupa zakupowa (hurtownik) negocjuje tam 0% finansowania z bankiem finansującym, na przykład Santander. Oprocentowanie nie ponosi sprzedawca, ale grupa zakupowa. Dla sprzedawcy marża dla klientów finansujących lub klientów gotówkowych jest taka sama. Oczywiście grupa zakupowa również dodaje to do cen całej gamy produktów.

Podobne rzeczy słyszałem też o sklepach meblowych.

Napisany przez Flashifin
Kupuję tylko niechętnie na raty lub finansuję coś, jeśli nie jest to konieczne. Szczególnie w przypadku mniejszych luksusowych przedmiotów wolę zrezygnować, chociaż finansowanie w wysokości 0% oferowane przez producenta zawsze jest zachwalane, to miesięczny obciążenie może być dość znaczące przez pewien czas, szczególnie jeśli ma się kilka finansowań jednocześnie.

Ale jeśli naprawdę chcesz coś mieć i rata jest odpowiednia, a w innych kwestiach będziesz rozsądny i nie wpadniesz w pułapkę zadłużenia, dlaczego nie?

Napisany przez Lars04
Jeśli jednak naprawdę chcesz mieć coś i rata jest odpowiednia, a w innych kwestiach jesteś rozsądny i nie ryzykujesz wpadnięcia w pułapkę zadłużenia, dlaczego nie? ?

No cóż, kto raz skosztuje, ten wie, jak to smakuje^^ Zrobi to raz, potem kolejny raz, bo myśli, że to się uda, i wtedy ma problem.

Napisany przez Gambli
[cytat=Lars04">
No cóż, kto raz oblizuje, ten wie, jak to smakuje ^^ Robi się to raz, potem jeszcze raz, bo się wierzy, że tym razem będzie dobrze, a potem ma się bałagan.
[/cytat]
Niestety, często tak właśnie się dzieje, niestety.

Napisany przez Alphalpha
W połowie lat 2000-ych kupiłem na raty laptop za 1800,- w Saturnie i potem miałem więcej problemów i biegania do serwisu niż radości z urządzenia. Bezapelacyjnie! A myślę, że te finansowania w technologii 0% oferowane przez gigantów technologicznych teraz przynoszą więcej kłopotów niż radości. Przynajmniej dla końcowego konsumenta. Jednak muszę także bronić firmy trochę, ponieważ wielu klientów w ogóle nie zastanawia się, NA JAKIE warunki właśnie przystali. Widzą tylko swoje nowo nabyte urządzenie, a nie długi, które jeszcze na nich czekają. Tytuł Nie licz na pieniądze, których nie masz chyba najlepiej oddaje tę sytuację. Jednak konsumenci są bardzo oślepieni w chwili zakupu i po prostu zapominają o comiesięcznych ratach do zapłacenia... Oczywiście, gigantyczny telewizor wiszący na ścianie, ale rachunki ciągle przychodzą... Od tamtej pory chodzę tylko do sklepów i kupuję od razu za pełną cenę.

Napisany przez Fabrikant
Uważam, że system ratalny może być również pułapką, dlatego należy to dobrze przemyśleć... Byłam już w sytuacji, gdy stałam przed telewizorem, którego bardzo chciałam kupić, nawet rozważałam bardzo zachwalaną finansowanie ratalne 0%, ale ostatecznie (na szczęście) zdecydowałam się przeciwko temu!

Co prawda miesięczne obciążenie wydawało się na pierwszy rzut oka możliwe do udźwignięcia, ale to jednak pieniądze, które po prostu znikają, dlatego należy najpierw zastanowić się, czy naprawdę potrzebujemy tego 65-calowego telewizora LCD!

Napisany przez Martial
Kiedyś często robiłem zakupy na raty i miałem z tym wiele problemów. Udało mi się je rozwiązać, gdy przypadkowo zetknąłem się z filozofią stoicką. W skrócie: rozwiązanie leży w ograniczeniu konsumpcji. Odkąd przyswoiłem sobie te nauki, jestem znacznie bardziej zrównoważony i zadowolony. Oczywiście, to tylko jeden aspekt, jest jeszcze wiele więcej do odkrycia. Bardzo polecam książkę Ryana Holidaya Daily Stoic. Niemiecka wersja zostanie wydana w tym miesiącu na Amazonie.

Napisany przez benny203
Mam 0% finansowania w MediaMarkt - jest całkiem ok.

Napisany przez Lars04
Mam 0% finansowanie w MediaMarkt - całkiem nieźle.

Czy wiesz skąd pochodzi to finansowanie 0%?

Napisany przez Brego81
Oni zawsze próbują wcisnąć ci jakieś ubezpieczenia...

Napisany przez andry45
Niewątpliwie pomocne jest, gdy coś niespodziewanie odmawia posłuszeństwa, a nie ma się odpowiednich środków finansowych. Jednak w przeciwnym przypadku tego rodzaju oferty mogą szybko skłonić do niezaplanowanych i nierozważnych zakupów.

Napisany przez richtermelly
Tak dobrze jak nigdy wcześniej!
Wolę najpierw uzbierać pieniądze i kupić, zamiast kupować na raty i zadłużać się.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata