Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie na wypadek utraty źródła utrzymania

Napisany przez Beetle
Cześć,

już próbowałem szukać i dlatego kieruję pytanie do ekspertów.

Czy warto mieć ubezpieczenie na wypadek utraty dochodów czy raczej nie?

Krótko o sobie, urzędnik wymiaru sprawiedliwości pracujący w terenie z dodatkową rekompensatą, 48 lat, nadciśnienie (dopłata ryzyka?).

Ofertę przedstawiła mi firma ARAG https://www.arag.de/versicherungen/un...istenz-schutz/, ponieważ byłoby to sensowne, aby móc zrównoważyć ewentualne straty w przypadku, gdy praca nie będzie już wykonywana lub praca w terenie zostanie zawieszona, aby nadal móc spłacać zobowiązania związane z domem itp. bez problemów.

Teraz przeczytałem warunki ubezpieczenia https://www.arag.de/medien/pdf/beding...enz-schutz.pdf
ponieważ przedstawiciel powiedział mi, że ochrona działa już przy 50% itd.. Jednak po przeczytaniu warunków ubezpieczenia wydaje mi się, że na końcu wszystko nie jest takie proste, a w gruncie rzeczy, aby ubezpieczenie zadziałało, musiałbym być praktycznie na granicy śmierci.

Czy popełniłem błąd myślowy?

Czy tutaj również obowiązuje to, co jest wymagane u urzędników, że musi wystąpić określona niezdolność do pracy?

Ponadto przeczytałem, że istnieją określone klasyfikacje w zależności od zawodu w przypadku ubezpieczeń od niezdolności do pracy, co stanowi podstawę do ustalenia składek. Tutaj nic nie zauważyłem. Czy wiadomo, czy dotyczy to także ubezpieczeń na wypadek utraty dochodów. Przedstawiciel nic mi nie powiedział. W przypadku niezdolności do pracy zostałbym sklasyfikowany w najwyższych grupach, więc trzeba się zastanowić, czy opłacanie składek w ogóle ma sens i czy nie lepiej odłożyć te pieniądze na bok.

To były pierwsze pytania, które mi przyszły na myśl.

Dzięki.

Re: ubezpieczenie na wypadek utraty źródła utrzymania

Napisany przez EasyD
Czy to zabezpieczenie jest dla Pani/Pana uzasadnione, trudno powiedzieć w ten sposób. Jak już zostało zareklamowane na stronie internetowej ARAG, ubezpieczenie ochrony egzystencji może mieć sens na przykład dla rzemieślników, gdy składka na ubezpieczenie od niezdolności do pracy jest zbyt wysoka.

Pierwsze pytanie brzmi, jak duże jest tak naprawdę zapotrzebowanie w Pani/Pana przypadku. Innymi słowy, jaka luka powstałaby w przypadku niezdolności do służby. W porównaniu do zwykłego pracownika na pewno nie byłaby zbyt duża.

Najlepszym sposobem zabezpieczenia jest z pewnością dla Pani/Pana również ubezpieczenie od niezdolności do pracy obejmujące wspomnianą klauzulę dotyczącą niezdolności służbowej. W ubezpieczeniu ochrony egzystencji nie ma tej klauzuli, ponieważ - jak już zauważyli - obecne są zupełnie inne świadczenia.

Po ustaleniu zapotrzebowania poleciłbym zacząć od zapytania o ofertę ubezpieczenia od niezdolności do pracy z klauzulą dotyczącą niezdolności służbowej. Jeśli to nie ma sensu, na przykład ze względu na wcześniejsze schorzenia, drugą opcją mogłoby być coś w rodzaju ubezpieczenia ochrony egzystencji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata