Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy pomimo umowy o pracę na czas określony jest możliwe?

Napisany przez TraumvomHaus
Dzień dobry,

mam nadzieję na propozycje rozwiązania naszego problemu.

Ponieważ wkrótce musimy/wybraliśmy się z naszego wynajmowanego mieszkania, chcemy od razu zainwestować w własne mieszkanie. Niestety, jak dotąd udało nam się uzbierać tylko niewielką kwotę kapitału własnego, ponieważ zawsze zakładaliśmy, że będziemy mogli zestarzeć się w obecnym mieszkaniu.
Mieliśmy już spotkanie z doradcą finansowym. Bez kapitału własnego moglibyśmy sfinansować około 200 000 €.
Jednakże, było to tylko spotkanie informacyjne i nie omówiono szczegółów.

Teraz okazuje się, że problemem jest to, że mój mąż ma umowę o pracę na czas określony. Nie wiemy jeszcze, czy zostanie ona zmieniona na czas nieokreślony w lutym 2016 roku, czy też zostanie przedłużona o rok. Pracodawca nie podejmuje wcześniejszej decyzji.

Największe zarobki mam ja, ale nie mogę samodzielnie sfinansować, ponieważ moje wynagrodzenie nie wystarcza. Moje wynagrodzenie wynosi 2 000 zł, a męża 1 500 zł plus zasiłek rodzinny za dwoje dzieci.

Jakie są szanse na uzyskanie finansowania w obecnych warunkach?

Dziękuję za przeczytanie i możliwe wskazówki.

Napisany przez 6Bankkaufmann
W tym przypadku trzeba już dokonać rozróżnienia. Niektóre banki odrzucają finansowanie w przypadku umowy o pracę na czas określony od samego początku. Inne banki jednak rozpatrują to jak zwykłą umowę o pracę.
Czy dysponujesz kapitałem własnym na dodatkowe koszty zakupu? (podatek od nabycia nieruchomości, pośrednik, notariusz...)

Napisany przez TraumvomHaus
Mamy pewien kapitał własny, którego jednak nie chcę wliczać, ponieważ chciałbym go przeznaczyć ewentualnie na remont. (Aktualnie nie mamy jeszcze konkretnej nieruchomości na oku)
Dlatego byłoby to sfinansowanie w całości, w ramach którego powinny być również sfinansowane koszty dodatkowe.
Mamy nadzieję, że uda nam się znaleźć bez pośrednika, ponieważ byłby to największy wydatek związany z kosztami dodatkowymi.

Napisany przez credere
Znajomy właśnie podpisał umowę finansową z Dibą na czas określony, nawet bez uwzględniania swojej partnerki. Więc u ciebie też powinno to być możliwe, zwłaszcza jeśli oboje jesteście współkredytobiorcami, a ty zarabiasz więcej.

Napisany przez 6Bankkaufmann
kredyt na remont można również sfinansować, jeśli jest on prowadzony w celu zwiększenia wartości nieruchomości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata