Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jaka jest najlepsza metoda pozbycia się kredytu hipotecznego?

Napisany przez pommesdsm
Cześć, jestem tu nowy!

Następująca sytuacja pojawiła się podczas refinansowania/modernizacji (kredytu hipotecznego):
Kilka miesięcy temu podpisałem umowę kredytową w wyżej wymienionym banku (upłynął termin wypowiedzenia 14 dni).
Z powodu choroby nowotworowej członka rodziny (leczenie od kilku lat, obecny nawrót) modernizacja ze względu na stan zdrowia chorego nie jest możliwa w najbliższej przyszłości (potrzebuje spokoju, jest nerwowo napięty, brak możliwości przeprowadzenia prac budowlanych).

1. Bank już spłacił pozostałe zadłużenie u innego banku!
2. Nie chcę już skorzystać z kredytu modernizacyjnego, mimo bardzo korzystnych warunków, wypłata jeszcze nie nastąpiła!
3. W obecnych warunkach byłbym gotów zrezygnować z całej umowy kredytowej, wypłata od banku!

Trzecia strona udostępniłaby mi potrzebne środki finansowe, aby zrezygnować z umowy!

Bank uzyskałby pięciocyfrowy zysk w przypadku przekazania mojego kredytu w obecnym wzroście oprocentowania!

Jak postąpić w sprawie odszkodowania za nieprzyjęcie, odszkodowania przedterminowego i negocjacji z bankiem?

Dzięki!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Niestety, to rzut losu. Jeśli pierwotna pożyczka została już spłacona, to nowy bank już częściowo zrealizował Państwa pożyczkę. A teraz chcą Państwo całkowicie z tego zrezygnować?
Na pierwszy rzut oka może być trudno, ale zawsze najłatwiej mówić prawdę. Proszę porozmawiać z nowym bankiem, czy mogą Państwu zaoferować odszkodowanie za niezrealizowanie pożyczki, jeśli zrezygnują Pa Państwo z środków na modernizację.
Na pewno nie zrezygnuje się z całej umowy kredytowej. W takim przypadku konieczne byłoby nawet cofnięcie refinansowania. Na pewno do tego nie dojdzie.

Napisany przez pommesdsm
Dziękujemy za szybką odpowiedź
Chcielibyśmy zrezygnować z funduszy na modernizację i zwrócić bankowi sumę refinansowania!
Jako laik, być może postrzegam sprawę zbyt po prostu! Jestem zobowiązany wobec nowego banku do pewnej sumy, moglibyśmy w obustronnym porozumieniu rozwiązać zawartą umowę kredytową. Bankowi nie powstaje żadna szkoda, wręcz przeciwnie, ponieważ może on ,,sprzedać,, pieniądze po obecnie wyższej stopie procentowej, jego zyski wzrosną o około 50%!
Ponieważ nie znam świata biznesu banków, moja propozycja prawdopodobnie wydaje się zbyt prosta!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zadzwoń tam po prostu i chętnie opisz rozwiązanie tutaj :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata