Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pełnomocnictwo do uregulowania zobowiązań w przypadku starych kredytów

Napisany przez morri
Cześć uczestnicy forum, mam poważny problem. Mój były mąż jest zarejestrowany jako drugi kredytobiorca w umowie kredytu budowlanego. Jestem jedynym właścicielem nieruchomości. Mogę spłacić kredyt w listopadzie w 100%. Jednak nie mogę tego zrobić, ponieważ obecny bank nie pozwala mi wyjść bez pełnomocnictwa do spłaty długu przez mojego byłego męża. Znalazłam instytucję finansową, która mogłaby spłacić kredyt w moim imieniu. Pomimo tego obecny bank nalega na drugi podpis. Nowa instytucja finansowa również jest już zniechęcona. Teraz wasza kolej! Kto może udzielić mi merytorycznej porady. Jak mogę zmusić mojego byłego męża do podpisania. Z góry dziękuję; czas ucieka. Pozdrowienia z gorącego Berlina

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy jest umowa po rozwodzie? Czy termin utrzymywania oprocentowania do listopada 2015 r. już minął? Tutaj po prostu brakuje więcej szczegółowych informacji.

Napisany przez morri
Okres wiązania oprocentowania kończy się w listopadzie 2015 r. Poprawnie. Umowy dotyczące rozwodu - nie

Napisany przez NaTwoim13
??? Kiedy stara pożyczka wygasa, może zostać spłacona - niezależnie od tego, przez kogo i w jaki sposób. Nikt nie musi się zgodzić.

Napisany przez credere
To był też mój pierwszy myśl @noelmaxim jednakże w ogólnych warunkach kredytowych, które właśnie sprawdziłem, jest napisane: Wypowiedzenie kredytów z oprocentowaniem kapitału: KN może wypowiedzieć umowę kredytową związana oprocentowaniem kapitału w całości lub części, jeśli oprocentowanie kapitału kończy się przed terminem przeznaczonym na spłatę i nie zostanie zawarta nowa umowa dotycząca oprocentowania kapitału z zachowaniem okresu wypowiedzenia jednego miesiąca, wcześniej, niż z upływem dnia, w którym kończy się okres oprocentowania kapitału; ...
Dlatego bank nie zaakceptuje tutaj wypowiedzenia, które jest podpisane tylko przez jednego z partnerów umowy.

Napisany przez credere
To wszystko znajduje się w §489 BGB widzę akurat ;-)

§ 489
Prawo regularnego wypowiedzenia kredytobiorcy(1) Kredytobiorca może wypowiedzieć umowę kredytową związana oprocentowaniem w całości lub części,

1.
w przypadku gdy okres obowiązywania oprocentowania kończy się przed terminem spłaty i nie została zawarta nowa umowa w sprawie oprocentowania, zachowując okres wypowiedzenia jednego miesiąca, lecz wcześniej niż na koniec dnia, w którym okres obowiązywania oprocentowania wygasa; jeżeli została ustalona możliwość dostosowania oprocentowania w określonych okresach do jednego roku, kredytobiorca może wypowiedzieć umowę tylko na koniec dnia, w którym okres obowiązywania oprocentowania kończy się;

2.
w każdym przypadku po dziesięciu latach od całkowitego otrzymania kredytu z zachowaniem okresu wypowiedzenia sześciu miesięcy; jeżeli po otrzymaniu kredytu zostaje zawarta nowa umowa określająca termin spłaty lub oprocentowanie, to moment zawarcia tej umowy zastępuje moment otrzymania kredytu.

Napisany przez Trader60
Wierzyć, okres wiążący oprocentowanie kończy się po prostu, nie ma to nic wspólnego z wypowiedzeniem umowy

Napisany przez credere
Prawidłowo, chociaż pierwotny termin kredytowania będzie dłuższy niż okres wiążący oprocentowanie (ponieważ jest jeszcze saldo do spłacenia), więc moim zdaniem ma to już związek z możliwościami wypowiedzenia cytowanych warunków.

Napisany przez Kass Finanz
Na zakończenie okresu wiązania oprocentowania, spłata powinna być możliwa bez problemów. Rezygnacja nie jest konieczna, ponieważ dokumentacja umowna powinna zawierać odpowiednie dane.

Napisany przez morri
Bank nie akceptuje faktu, że dokonam spłaty samodzielnie, ale chce również mieć pełnomocnictwo do spłaty od drugiego kredytobiorcy. To nie ma nic wspólnego z wypowiedzeniem umowy. Zakończenie okresu obowiązywania oprocentowania jest poprawne, co daje mi możliwość wcześniejszej spłaty bez opłat za przedterminową spłatę zgodnie z BGB. Jak mogę zmusić drugiego kredytobiorcę do podpisania pełnomocnictwa do spłaty????

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie do końca tego nie rozumiem. Koniec okresu wiązania oprocentowania. Pieniądze na stole, koniec. Pełnomocnictwo do spłaty od pierwotnego kredytobiorcy, który nie ma już nic z tym do czynienia, nie jest wymagane. Tutaj po prostu powinno się móc przejrzeć dokumenty.

Napisany przez morri
Próbuję ponownie: Banka, która chciała spłacić została odrzucona przez starą bankę, ponieważ nie ma upoważnienia do spłaty drugiego kredytobiorcy w starej bance. A mój były partner nie chce podpisać !!!!! Jak teraz mam to spłacić. Jest to suma, której nie da się po prostu włożyć na stół. Musi to być związane z kredytem budowlanym ze względu na odsetki i wysokość rat.

Napisany przez NaTwoim13
DLACZEGO już teraz? To przecież dopiero w listopadzie. Wcześniej nie można tego zrobić bez zgody współkredytobiorcy i właściciela, ponieważ ingeruje się w istniejącą umowę.

Napisany przez credere
Znowu, to faktycznie ma związek z wypowiedzeniem umowy. Czy otrzymałaś nową ofertę od dotychczasowego banku dotyczącą refinansowania kredytu??
Jest to jasno określone w Kodeksie Cywilnym .... Pomijając kwestię przedterminowej spłaty, bank nie występuje o to.
Jak i czy możesz zmusić swojego byłego męża powinieneś raczej omówić z prawnikiem.

Napisany przez morri
Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Na razie pokazały mi, jakie są możliwe ścieżki. Pozdrowienia z stolicy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata