Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przejęcie pozostałego długu - problemy/pytania.

Napisany przez ChrisWitt
Cześć,

mam pytanie i mam nadzieję, że otrzymam tutaj odpowiedź. Chcę przejąć Dom dwurodzinny. Obecny właściciel ma już prawie 80 lat. Chętnie przekazałby nam Dom. My również chcielibyśmy go przyjąć.

Zgodziliśmy się z obecnym właścicielem na spłatę renty. Powodem jest fakt, że moja zdolność kredytowa nie jest wystarczająca do uzyskania finansowania od banku. Obecnemu właścicielowi nie zależy na otrzymaniu pieniędzy w jednej sumie, ważne jest dla niego tylko to, żeby jego spadkobiercy nie mieli już nic wspólnego z domem. Dlatego byłby szczęśliwy, gdybyśmy przejęli Dom.

Jednakże, na Dom jest jeszcze zarejestrowanych około 65 tysięcy euro zobowiązań.

I właśnie tutaj leży moje pytanie! Czy mogę, nawet mając złą zdolność kredytową, przejąć pozostałą kwotę?

Mam nadzieję na kilka przydatnych wskazówek i informacji.

Dziękuję

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie, z mojego punktu widzenia nie będzie to zgodne z ustawą o bankowości (KWG).
Jeśli Dom byłby bez obciążeń, właściciel mógłby sprzedać nieruchomość Tobie. I wtedy płacisz rentę.
Jednak w przypadku istniejącego zadłużenia poprzedni bank nie zgodzi się na przejęcie długu w przypadku słabej zdolności kredytowej.
Słaba zdolność kredytowa jest jednak relatywna.

Mogłbyś napisać nieco bardziej szczegółowo, co rozumiesz pod słabą zdolnością kredytową? Czasami istnieją jednak specjalne rozwiązania.
Jednak zawsze zależy to od szczegółów, jeśli masz słabe notowania w Biurze Informacji Kredytowej, ale twoja zdolność kredytowa jest jeszcze trochę w porządku.

Napisany przez ChrisWitt
Cześć, najpierw dziękuję za odpowiedź.

Obecnie jestem w trakcie postępowania upadłościowego.
Uzasadnienie zwolnienia od długów zostanie wydane w połowie 2017 roku.
To jest prawdopodobnie główny problem.
Chciałbym poczekać do 2017 roku, ale niestety nawet po uzyskaniu uwolnienia od długów moja zdolność kredytowa nie będzie ponownie możliwa. Zajmie to dodatkowe 2-5 lat, zanim wpisy zostaną usunięte i będę mógł naprawdę zacząć od zera.

Na podstawie twojej nazwy użytkownika wydajesz się być bankowcem.
Czy mógłbyś odpowiedzieć na następujące pytanie?
Czy po postępowaniu upadłościowym jest się kiedykolwiek ponownie w pełni zdolny kredytowo?

Do tej pory nikt nie mógł mi sensownie odpowiedzieć na to pytanie.

Z góry dziękuję.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście, stanie się ponownie zdolny kredytowo. Po zakończeniu zwolnienia z długów i usunięciu wpisów z Schufa, niestety potrwa chwilę, zanim punktacja w Schufa wróci na najwyższy poziom. Poprawa ta nastąpi po ponownym obliczeniu co 3 miesiące. Jednakże istotne jest teraz, czego dokładnie chcesz i ile wynosi Twoje miesięczne zarobki. Być może nawet już teraz lub w 2017 będzie coś możliwe. Chcesz przecież przejąć jedynie około 65 000 EUR długów. Jaki jest Twój dochód? Jaka jest łączna suma pierwotnych roszczeń?

Napisany przez ChrisWitt
Nasze dochody wynoszą nieco ponad 2000 euro, wliczając w to zasiłek rodzinny za 2 dzieci. Aktualnie to niewiele, ale sytuacja zmieni się w 2017 roku.

Ponadto, Dom, o którym mówimy, jest domem dwurodzinnym, co oczywiście generuje kaltmiete (czynsz z drugiego mieszkania).

Mówiąc prosto, miesięczna spłata do kwoty niemal 1000 euro jest możliwa. W moim modelu kosztów finansowania zakładam dług rentowy w wysokości 170 000 euro z oprocentowaniem 2%. Chciałbym spłacać ten dług kwotą 750 euro miesięcznie.

Moim celem jest gromadzenie funduszy na ewentualne naprawy i prace konserwacyjne w domu.

Aktualnie nie znam pierwotnej wysokości długu. Oczywiście można to sprawdzić.

Napisany przez MiriAm
Bez dużego wkładu w temat. Ale czy dobrze się zastanowiłeś? Dom to nie tylko kredyt, ale także podatki gruntowe, różne opłaty dodatkowe jak śmieci, ubezpieczenie, prąd, gaz/ olej itp. ...

przy 2000 euro wliczając w to zasiłek rodzinny? Dwoje dzieci? I czy już kiedyś prowadziliście firmę i mieliście upadłość? Proszę, nie bierz tego na siebie teraz. To nie może dobrze się skończyć. Chociaż rozumiem Twój pragnienie. Sami właśnie zamierzamy coś kupić.

Życzę Ci powodzenia, bez względu na to, jak wyglądają Twoje rozważania. Chciałem tylko wyrazić swoje niepokojące uczucie w tej sprawie.

Pozdrawiam

P.S: Czy ogólnie mówiąc, zadłużanie się w przypadku upadłości nie jest zabronione? Nie jestem teraz pewien, ale zakładając, że otrzymałby kredyt, czy nie powinni najpierw być zaspokojeni wierzyciele?

Napisany przez ChrisWitt
Cześć Miriam,

najpierw dziękuję za Twoje otwarte słowa.
Ale:
1) Upadłość nie powstała dlatego, że się przesadziłem, ale niestety z innych powodów rodzinnych. Ale tego nie można wiedzieć. Dlatego mówię o tym, chociaż tak naprawdę to jest nieistotne.

2) Kto płaci za rzeczy, o których wspomniałaś, takie jak podatki gruntowe, ubezpieczenie, olej itp.?
Płaci za to najemca! To oznacza, że nie jest to prawdziwe dodatkowe obciążenie, ponieważ jako najemca muszę płacić za te rzeczy w ramach rozliczenia kosztów dodatkowych.

Co prawda, płacę jako najemca miesięczne opłaty dodatkowe, które są rozliczane raz w roku w formie takiego samego rozrachunku, podczas gdy jako właściciel musiałbym na przykład płacić podatki gruntowe kwartalnie, ale zasadniczo i tak opłacam to samo. Zarówno jako najemca, jak i jako właściciel.

3) Nie jest zakazane branie nowych długów podczas trwania postępowania upadłościowego. To bardzo powszechny błąd.
Jest tak:
Jeśli popadniesz w długi w trakcie okresu godziwego postępowania w taki sposób, że nie będziesz w stanie ich spłacić, może to stanowić powód do odmowy udzielenia upustu długu. Jeśli biorę nowe długi i bez zarzutu je spłacam, to nie stanowi to problemu. Zarówno jeśli chodzi o upust długu, jak i o ściganie karne czy inne kwestie.

Podsumowanie:
Bardzo dziękuję za Twój post, z pewnością miałaś dobre intencje, ale decyzja o tym, czy tak czy nie, nie została jeszcze podjęta. Nie została podjęta dlatego, że chcę mieć finansowanie na solidnych, stabilnych fundamentach. Chcę mieć pewność, że nie wpadnę ponownie w tarapaty finansowe, ale pomimo tego, nawet jeśli to brzmi głupio, upadłością nie mam tak naprawdę wiele wspólnego. Ale jest jak jest, i stanąłem przed tą odpowiedzialnością i odczuwam jej konsekwencje od wielu lat. Bądź pewna, że nie podejmę żadnej decyzji, która nie została dokładnie przemyślana i zatwierdzona przez kilku ekspertów.

Mam nadzieję, że dałem Ci mały wgląd w siebie, w moje myślenie i przede wszystkim w sytuację.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata