Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Prywatne ubezpieczenie emerytalne

Napisany przez Lenchen4711
Cześć,

Zarejestrowałem się tutaj, ponieważ liczę na uzyskanie porad dotyczących mojego prywatnego zabezpieczenia emerytalnego :-)

Ogólnie:
Jestem kobietą w wieku 29 lat, zamężną, mam 1 dziecko i obecnie jestem na urlopie macierzyńskim.

Dochód brutto:
W 2015 roku miałem dochód brutto w wysokości około 45 000 €. Po zakończeniu urlopu macierzyńskiego chciałabym wrócić do pracy na część etatu.

Ubezpieczenia:
Mam już rentę Riester, do którego płacę miesięcznie 154 euro. ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków / odpowiedzialności cywilnej...

Inne:
W celu gromadzenia kapitału mam kilka funduszy inwestycyjnych oraz ETF-ów, w które inwestuję miesięcznie łącznie kwotą 200 €.

Uważam, że sama renta Riester nie wystarczy mi na starość, dlatego chciałabym inwestować dodatkowo 100-200 € miesięcznie w prywatne zabezpieczenie emerytalne.

Szukając odpowiedniego produktu, najpierw myślałam o ubezpieczeniu emerytalnym, jednak podczas przeglądania ofert w internecie szybko zorientowałam się, że to nie jest odpowiednie dla mnie. Po pierwsze, występują tu bardzo duże różnice cenowe, a wszyscy chcą chyba tylko mojego dobra ;-)

W związku z tym przeczytałam interesujący artykuł w internecie: https://www.finanztip.de/flexible-altersvorsorge/

Artykuł dotyczy prywatnego zabezpieczenia emerytalnego i przedstawiono w nim 2 modele:

1. Oszczędzanie w ETF-ie na własnym koncie.
2. Dla mnie nowość: ubezpieczenie emerytalne Netto od doradcy honorowego

Temat ubezpieczenia emerytalnego Netto wydaje się bardzo interesujący, choć w internecie jest stosunkowo mało informacji na ten temat.

Mam teraz następujące pytania:

1) Czy możecie polecić mi odpowiednie produkty do prywatnego zabezpieczenia emerytalnego?
2) Czy znacie lub korzystaliście z ubezpieczenia emerytalnego Netto i czy warto, biorąc pod uwagę opłatę za doradztwo (Czy znacie dobrego doradcę honorowego w okolicach 63741 Aschaffenburg?)

Czekam na wasze odpowiedzi,

Z góry dziękuję, Pozdrowienia Lenchen

Re: Prywatne ubezpieczenie emerytalne

Napisany przez Fanage
Cześć Lenchen,

super, że zainteresowałeś się swoim zabezpieczeniem emerytalnym.
Nie można ogólnie powiedzieć, który sposób oszczędzania na emeryturę jest dla ciebie odpowiedni oraz czy ubezpieczenie rentowe netto jest dla ciebie odpowiednie. Ma sens przeprowadzić analizę i skonsultować się, aby dowiedzieć się, który sposób oszczędzania jest dla ciebie najbardziej odpowiedni i jaka luka w zabezpieczeniu dotyczy właściwie ciebie. Dziś można to robić również online, całkowicie samodzielnie, bez konieczności konsultacji z doradcą. Po prostu zajrzyj do naszej strony internetowej lub skorzystaj z poniższego linku.

Nawiasem mówiąc: posiadanie ETF w portfelu nie przynosi tylko korzyści. Z doświadczenia wynika, że takie portfele są często likwidowane zbyt wcześnie, a po drugie istnieje przynajmniej jeden aspekt podatkowy, który stanowi przeciwność w porównaniu z umową dotyczącą zabezpieczenia emerytalnego.

W razie dodatkowych pytań, proszę o przesłanie bezpośredniej wiadomości do nas.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata