Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy plan oszczędnościowy w funduszach jest opłacalny czy to tylko czysta strata?

Napisany przez buff43
Cześć wszystkim,

od niedawna zajmuję się tematem planu oszczędnościowego w funduszach.
Zastanawiam się, czy moje dotychczasowe fundusze w ogóle mogą generować zyski.

Weźmy na przykład ten fundusz:
https://www.finanzen.net/fonds/ACATIS..._A_performance
Przy każdym zakupie płacę 5% opłaty za emisję dla funduszu.
Opłaty zarządzania wynoszą dodatkowo 1,65%.
Na podstawie wyników fundusz osiąga maksymalnie zysk w wysokości 3,91%.

Czy dobrze rozumiem, że w ten sposób co miesiąc ponoszę co najmniej 2,74% straty, czy może popełniam tam błąd myślowy?

Re: Czy plan oszczędnościowy w funduszach jest opłacalny czy to tylko czysta strata?

Napisany przez Mertox
Cześć buff,

opłata manipulacyjna jest naliczana tylko raz od kwoty inwestycji, a nie każdego miesiąca na nowo.
3,91% - 1,65% => 2,26%

Napisany przez domrepp
Dla mnie pojawia się pytanie: Dlaczego w ogóle nadal płacisz opłatę manipulacyjną?
Obecnie istnieje wiele możliwości omijania tych kosztów za pośrednictwem banków bezpośrednich i pośredników funduszy, to żaden problem. Wtedy sprawa byłaby już załatwiona, niezależnie od tego, czy sam fundusz jest dobry czy zły.
Tak samo łatwo obecnie jest przeprowadzić transfer depotu.
Może warto zastanowić się nad tym.

Napisany przez buff43
Mertox - zgadza się. Prawdopodobnie popełniłem błąd myślowy.

Domrep: Czy dotyczy to również mniejszych kwot (~500€ miesięcznie)? Powiedziano mi, że ta opcja działa dopiero przy większych inwestycjach lub depozytach w wysokości 10000€.

Napisany przez domrepp

Domrep: czy ta opcja obowiązuje również dla mniejszych kwot (~500€ miesięcznie)? Powiedziano mi, że ta opcja zadziała dopiero przy większych inwestycjach lub portfelach o wartości 10000€.

Definitywnie!
Czy jesteś w kasie oszczędnościowej czy też w Volksbanku?

Napisany przez buff43
Depozyt znajduje się w Augsburger Aktienbank.

Napisany przez Cici
Chciałbym również sugerować rozważenie zmiany na fundusze indeksowe (ETF-y). Zazwyczaj mają one niższe koszty operacyjne, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do znacznie lepszych zwrotów.

Napisany przez domrepp
Mmh...ok. Nie słyszałem o tym wcześniej. Jeśli jednak poszukasz pośredników funduszy u chłopaków z Google, znajdziesz tam kilku dostawców, u których te ograniczenia nie obowiązują - to jedna z możliwości. Również warto rozważyć sugestię Ciciego...

Napisany przez dan102
To zależy od rozwoju i opłat, z moich ostatnich jestem zadowolony.

Napisany przez TOPANLEGER
jako bank bezpośrednią, mogę bardzo polecić bank DAB. Mają dobre warunki i dobrą pomoc.
Sam zostałem klientem tam dwa miesiące temu i jestem bardzo zadowolony.

W przypadku opłaty emisyjnej, wszystkie banki bezpośrednie są różne. Społki funduszy oferują bankom opłatę emisyjną. Spółki funduszy i inne banki otrzymują ją, aby doradcy bankowi mogli sprzedawać fundusze swoim klientom.
Tylko z tego powodu nigdy nie słuchałbym mojego doradcy finansowego, gdy chodzi o inwestycje, ponieważ zazwyczaj sprzedaje mi to, co przynosi mu największy zysk. Banki bezpośrednie częściowo rezygnują z opłaty emisyjnej.

Co do funduszy ogólnie: zawsze uważałbym na aktywnie zarządzane fundusze. Zazwyczaj wiążą się one z wyższymi kosztami, a wyniki są rzadko lepsze.
ETF-y są tam bardzo dobrą alternatywą, ale tutaj również należy uważać, do jakich ETF-ów się inwestuje! Wiele z ETF-ów zawiera także aktywa, które mi się w ogóle nie podobają.

Napisany przez Lothar1951
Witaj, jestem bardzo zadowolony z moich planów oszczędnościowych w połączeniu z aktywnie zarządzanymi funduszami. Szczerze mówiąc, nie rozumiem tego szumu wokół ETF-ów. Przecież one tylko odzwierciedlają jakiś indeks i poza tym wiążą się z ryzykiem przy ich zakupie! Finanztest i Finanztip wychwalają ETF-y do nieba, a potem porównują na przykład aktywnie zarządzany fundusz akcyjny inwestujący w spółki z DAX-a z odpowiednim ETF-em. Ale to nonsens - oczywiście, że ETF przy prawdopodobnie niższych kosztach (kupno na giełdzie również kosztuje!) wypada tak samo albo lepiej.

Bardziej interesujące byłoby porównanie z właściwymi funduszami aktywnymi, takimi jak fundusze mieszane lub fundusze zarządzanej majątkiem. Tutaj menedżerowie otrzymują swoją - przyzwoicie wysoką - zapłatę za to, że zachowują zimną krew na wszystkich rynkach nawet w trudnych okresach rynkowych. W związku z tym od razu przychodzą mi na myśl odpowiednie fundusze (jako przykłady, nie jako rekomendacje inwestycyjne!):

Flossbach von Storch
Ethna Aktywny
Carmignac

Istnieją także fundusze innych firm, które są często znacznie lepsze - wymienione powyżej mają służyć jedynie jako znane przykłady z tej klasy funduszy.

Poza tym zgadzam się z domrep! Fundusze są drogie, a menedżerowie są dobrze wynagradzani. Dlatego oszczędzam na prowizji przy zakupie i opłatach u mojego pośrednika funduszy. Ponadto, od określonej kwoty inwestycji oraz dla dojrzałych inwestorów są dostępne zwroty prowizji zapasowych, które w innym przypadku zgarniają banki. Po prostu spróbuj poszukać w internecie fundusze z kickbackiem, nie chcę tutaj robić reklamy ukrytej ;.-)

Napisany przez Cici

i porównują na przykład aktywnie zarządzany fundusz akcji, inwestujący w przedsiębiorstwa z DAX z odpowiednim ETF-em. Ale to ani trochę nie jest bezsens - oczywiste jest, że ETF, prawdopodobnie o niższych kosztach (kupno na giełdzie także kosztuje!), osiągnie podobne wyniki lub nawet lepsze.

To wcale nie jest nonsens, lecz chodzi dokładnie o to, czy zarządzanie aktywne jest w stanie wygenerować nadwyżkę w stosunku do rynku i czy wysoka nadpłata jest uzasadniona. I ogólnie rzecz biorąc, fundusze aktywne nie są do tego zdolne. Porównując tylko jeden fundusz aktywny z drugim, możesz ustalić, który z nich niszczy mniejszą kwotę opłat. To porównanie jednak zupełnie niczego nie mówi o tym, czy menadżerowie funduszy wykonali sensowną pracę za swoje pieniądze, czy może byłoby skuteczniejsze pozostawienie wszystkiego jak jest.

Napisany przez Lothar1951
Wierzę, że źle mnie zrozumiałeś. Wspomniane przeze mnie powyżej fundusze są funduszami zarządzanymi. Tutaj menedżerowie podejmują decyzje, które wykraczają poza analizę JEDNEGO rynku. Wesoło wymienia się obligacje, akcje, instrumenty pochodne na przekroczeniach granic krajowych i kontynentów. Czasami decyduje się także zwiększyć płynność, mianowicie wówczas, gdy zdaniem menedżerów nie jest dobrym pomysłem być zainwestowanym w ogóle. W takich fazach rynkowych spada również ETF, ponieważ takiego czegoś nie da się po prostu odwzorować za pomocą ETF, dlatego porównanie jest absurdalne.

Nie widziałbym, który ETF na przykład można by porównać z Flossbachem. Nazwijmy te fundusze Aktywnymi funduszami aktywnymi ;-) Co do zwykłych funduszy aktywnych, oczywiście się z Tobą zgadzam. Jest bardzo trudno generować nadzwyczajne wyniki w porównaniu z rynkiem i tym samym z ETF.

Napisany przez Cici

Ludzie z radością wymieniają emerytury, akcje oraz instrumenty pochodne między granicami krajów i kontynentów.

Aha, więc tak właściwie źle cię zrozumiałem. W takim przypadku trudno jest ocenić, czy i jak dobrze pracują menedżerowie.

Napisany przez pulledclear

Mertox - zgadza się. Być może popełniłem błąd myślowy.

Dominikana: Czy dotyczy to również mniejszych kwot (~500 euro miesięcznie)? Powiedziano mi, że ta opcja jest dostępna dopiero przy większych inwestycjach lub depozytach w wysokości 10000 euro.

Wiele platform transakcyjnych online, takich jak comdirect czy ING, oferuje bezpłatne plany oszczędnościowe już od 50 euro miesięcznie.

Napisany przez kennname
Zapytaj specjalistę

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata