Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Pomoc! Czy wpadłem w pułapkę zadłużenia w firmie Barclay?

Napisany przez Rorschach
Cześć,

muszę przyznać od samego początku, że jestem teraz kompletnie zdezorientowany. Mam 23 lata, jestem studentem i posiadam kartę Barclaycard dla studentów. Mój obecny limit kredytowy wynosi 4000 euro, a po tym, jak mój laptop przestał działać w zeszłym tygodniu, wykorzystałem cały ten limit kredytowy.

Dotychczas z kartą Barclaycard wszystko szło dobrze. Choć stopniowo narastały moje długi, miałem wrażenie, że mam sprawę pod kontrolą, ponieważ co miesiąc miałem około 200-400 euro do spłacenia.

Dotychczas myślałem, że w przypadku karty Barclaycard wystarczy spłacić co miesiąc 2% długu (minimum 15 euro) i w ten sposób stopniowo redukować długi. Dlatego dotychczas mało się tym przejmowałem, bo nawet przy obecnych 4000€ 2% to tylko 80 euro miesięcznie, a stać mnie na to.

Teraz jednak czytam w internecie o pułapkach zadłużenia i odsetkach w wysokości 17-18% miesięcznie na moje długi. To byłaby kwota nie do pokonania przy 4000€. Co mnie jednak dziwi, to to, dlaczego do tej pory nigdy nie znalazłem na moich rachunkach takiej kwoty naliczonej przez Barclaycard. Długi gromadziły się jak wspomniałem przez dłuższy czas, i jeśli obliczę różnicę między starym a nowym saldem, to ta różnica składa się tylko z moich zakupów i około 40 euro opłat, nie ma żadnej pozycji wskazującej na tak wysokie odsetki.

Ponieważ prawdopodobnie wprost od Barclaycard mogę liczyć tylko na niewyraźne odpowiedzi, postanowiłem zapytać tutaj na forum: Barclaycard dla studentów, 4000€ długu, jakie koszty mnie czekają? A jeśli faktycznie przewyższyłoby to moje obecne możliwości, co mogę zrobić, żeby się z tego wydostać? Z moim obecnym dochodem nie mogę spłacić więcej niż 2-300 euro miesięcznie.

Napisany przez xlarge
trzeba to sobie obliczyć - 40€ opłat miesięcznie to 480€ rocznie, które za to płacisz - co oznaczałoby 16% w skali roku przy kredycie w wysokości 3000€ (rocznie, nie miesięcznie).
Wiele kredytów odnawialnych jest tańszych.
Jeśli chcesz spłacić 200€, musisz jednak zwrócić 200€ więcej niż odsetki (240€).
Osobiście zalecam jak najszybszą spłatę kwoty kredytu.

Napisany przez credere
Jakbyś najpierw się zorientował, zanim zadzwonisz, nie wziąłeśby pożyczki i nie zastanawiałbyś się, jak ją spłacić? Nie mogę zrozumieć takiego podejścia.
W drugim akapicie piszesz, że masz 200-400 euro na spłatę. W ostatnim akapicie znowu jest tylko maksymalnie 200-300 euro!?

Informacje, o które pytałeś, znalazłem teraz w ciągu minuty wyszukiwania w Google - https://www.barclaycard.de/?page=kre...fuer-studenten oraz https://www.barclaycard.de/media/de_...15,7335,18.pdf
Zakładając zatem stopę procentową na poziomie prawie 18% rocznie, płacisz około 60 euro od Twojego zadłużenia w wysokości 4.000 euro w skali miesiąca. Dlatego zalecam wykorzystanie możliwie najwyższej kwoty do spłaty, aby szybko zmniejszyć saldo długu.

Napisany przez xlarge
Jeśli płacisz tam co miesiąc 200 € (i NIE robisz żadnych nowych długów!!!), w ciągu 25 miesięcy skończysz i spłacisz 5000 € za 4000 € kredytu -> 1000 € dla pożyczki.

Napisany przez 2Escorpio
Żeby być szczerym, uważam, że tytuł wpisu nie jest sprawiedliwy wobec Barclaycard.

Istnieje wiele banków, które umieszczają aktualne stopy procentowe gdzieś bardzo mało widoczne... Barclaycard natomiast jest bardzo przejrzysta w tej kwestii...

Na przykład na KAŻDYM comiesięcznym rachunku jest podana obecna stopa procentowa (sam jestem tam klientem od wielu lat)... Rzeczywiście, pole jest dość duże jak na taką informację.

(Kliknij, aby zobaczyć w oryginalnej wielkości).

Nikt mi nie wmówi, że tego nie widział, i radziłbym ci powstrzymać się od takich oskarżeń wobec Barclaycard... To raczej zakończy się negatywnie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Mam także kartę Barcley z limitem kredytowym w wysokości 9 000 EUR. Nie kosztuje nic, jeśli cała suma zostanie pobrana z konta co miesiąc. Jeśli nie, to odsetki są naprawdę wysokie, zwłaszcza przy wypłatach gotówki.

Ale to także prawda, że takie firmy liczą na to.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata