Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytanie dotyczące wypowiedzenia umowy w fazie oszczędzania D maXX 2.25 z 2005 roku.

Napisany przez dam72
Kochana społeczność,

mam umowę oszczędnościową w BHW od września 2005 r., na Taryfie D maXX 2.25. Kwota oszczędnościowa wynosi 158.000€, kwota oszczędności wynosi 32.000€. Wskaźnik wartości w 2014 r. wynosił 3,29.

Oszczędności miały początkowo służyć do spłaty pozostałej kwoty kredytu po 15 latach (2019).

Aktualnie mam problem, ponieważ nie mogę znaleźć dokumentów umowy, które jakimś sposobem zniknęły w trakcie przeprowadzki w 2008 roku i nie mogę ich odnaleźć... Szczególnie interesują mnie terminy wypowiedzenia w trakcie okresu oszczędzania.

Kontekst: Obecnie refinansuję kredyt, ponieważ stopy procentowe są bardzo korzystne, akurat po 10 latach wychodzę z obecnego kredytu hipotecznego. Wszystko wydaje się być w porządku. I jakoś zapomniałem o tej umowie oszczędnościowej, gdy omawialiśmy restrukturyzację kredytów hipotecznych, i miałem pomysł, aby uwzględnić ją w nowym obliczeniu jako kapitał własny, jeśli wyjdę z umowy do 01.07.2016 r. Dlatego interesują mnie terminy wypowiedzenia w ramach d maXX 2.25 z 2005 r. Nie mogę nic zrobić z podanym kontaktem z BHW na wyciągach z konta, ponieważ chce sprzedać i tylko przeszkadza...

Będę bardzo wdzięczny za Waszą pomoc i wskazówki!

Re: Pytanie dotyczące wypowiedzenia umowy w fazie oszczędzania D maXX 2.25 z 2005 roku.

Napisany przez matti85
Okres wypowiedzenia wynosi 6 miesięcy w BHW, lub natychmiastowo, wtedy masz pieniądze w ciągu tygodnia. Musisz wypełnić formularz BHW. Przy natychmiastowej wypłacie zatrzymują 3% salda. Dlatego wypłacają 97%. Straciłbyś 1000 €, ale w zamian otrzymasz lepsze warunki.

Napisany przez dam72
Cześć matti85, to poszło szybko! Świetnie!
Jak już wspomniałem, potrzebuję pieniędzy dopiero do 01.07.2016, czyli ponad 6 miesięcy. Czy stracę też pieniądze przy okresie wypowiedzenia wynoszącym 6 miesięcy?
Z góry dzięki!

Napisany przez matti85
Ej, nie przegrasz. Po prostu zrezygnuj, a pieniądze przyjdą za 6 miesięcy. Teraz to zrobiłbym, aby mieć je do końca marca 2016.

Przegrasz tylko wtedy, gdy nie dotrzymasz 6-miesięcznego terminu.

Napisany przez dam72
Dziękuję! Bardzo mi pomogłeś.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata