Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące finansowania.

Napisany przez ratsuchender80
Cześć drodzy uczestnicy forum,

Przypadkiem trafiłem na to forum. Wiedza fachowa, która tutaj istnieje, naprawdę mnie imponuje. I właśnie mam pytania:

Mam zamiar kupić Dom. Rok budowy 1970. Cena zakupu 185 000 EUR, koszty dodatkowe 20 000 EUR, potrzeba remontu 25 000 EUR. Całkowita kwota 230 000 EUR. Własny kapitał wynosi 80 000 EUR, co oznacza potrzebę finansowania w wysokości 150 000 EUR.

Dziś byłem w moim banku (VoBa). Oferowano mi:

Finansowanie budowlane -> 100 000 EUR pożyczki na 15 lat/do przydziału kredyt na budowę z oszczędności 1,96% efektywnego oprocentowania. Umowa oszczędzeń budowlanych z kwotą 100 000 EUR, oprocentowanie efektywne 3,2%, przydział po około 15 latach. Brakujące 50 000 EUR za pośrednictwem programu KfW 124 po 1,85%, zobowiązanie oprocentowane na 10 lat.

Alternatywnie, zwykła pożyczka ratalna w wysokości 100 000 EUR po 2,25% oprocentowania. Na pytanie, dlaczego oprocentowanie jest dość wysokie, wskazano na granicę wartości nieruchomości (-20% od ceny zakupu).

Czytałem wiele negatywnych opinii na temat finansowania budowlanego, że w sumie jest znacznie droższe niż zwykła pożyczka. Przy umowie oszczędnościowej mogę dokonywać wpłat dodatkowych w dowolnym momencie. Co przemawia za, a co przeciw kredytowi oszczędnościowemu? Zaletą jest dla mnie to, że oprocentowanie dla całego domu jest już teraz ustalone, a ryzyko nie wystąpi w ciągu 10 lat związane z refinansowaniem.

Co mnie zaskoczyło... zapytałem o łączne oprocentowanie obu pożyczek, ale nie dostałem rozsądnej odpowiedzi. Nie można po prostu podzielić obu stóp procentowych przez dwa, czyż nie?

Dziękuję za wasze zdanie. Pozdrawiam!

Re: Pytania dotyczące finansowania.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oprocentowanie rzeczywiste kredytu budowlanego jest moim zdaniem oburzające. A 2,25% dla zwykłego kredytu ratalnego również.
Nie potrzebują Państwo KfW 124 na kwotę 50 000 EUR, jeśli szukają zabezpieczenia odsetek na 15 lat.
Oferta na 15 lat, oprocentowanie nominalne 2,15%, oprocentowanie rzeczywiste 2,17%, 3% spłaty bezpośredniej, kwota netto kredytu 150 000 EUR, miesięczna rata 643,75 EUR.
Szybka spłata 5% opcjonalna.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata