- pt wrz 11, 2015 7:21 am
Cześć,
już przeszukałem internet, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Dane:
Finansowanie: 193.000
Od: 05.12.2012
Oprocentowanie: 3,12%
Wysokość spłaty kapitału: 3%
Czas trwania: 15 lat
Miesięczna rata: 985€
W październiku 2014 roku zapytałem po raz pierwszy o przybliżoną wysokość odszkodowania za wcześniejszą spłatę.
Wtedy wynosiło około 20.500€.
W styczniu, ponieważ mieszkam sam w domu, zmniejszyłem jak tylko mogłem odsetki - teraz około 1,16%,
nowa miesięczna rata: 745€
Teraz Dom został sprzedany na 01.11., otrzymałem umowę rozwiązującą wraz z obliczeniem odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Teraz wynosi 22.720€(!!). Czyli o 2000€ więcej niż w październiku ubiegłego roku.
Przy obliczaniu zauważyłem następujące rzeczy:
- dodatkowa spłata kapitału zaczyna się dopiero od 2016 roku
- dla pozostałego okresu spłaty kredytu (7,x lat) uwzględniona jest obecna rata
Czy zatem podwyższone odszkodowanie za wcześniejsze spłaty wynika teraz ze zmiany oprocentowania z 3% na 1,x% ?
Czy nie zakłada się, że zmienię ratę spłaty na maksymalną?
Mam nadzieję, że w jakiś sposób mogę się sprzeciwić temu obliczeniu.
Bardzo liczę na dobre rady / pomoc.
DZIĘKUJĘ
już przeszukałem internet, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Dane:
Finansowanie: 193.000
Od: 05.12.2012
Oprocentowanie: 3,12%
Wysokość spłaty kapitału: 3%
Czas trwania: 15 lat
Miesięczna rata: 985€
W październiku 2014 roku zapytałem po raz pierwszy o przybliżoną wysokość odszkodowania za wcześniejszą spłatę.
Wtedy wynosiło około 20.500€.
W styczniu, ponieważ mieszkam sam w domu, zmniejszyłem jak tylko mogłem odsetki - teraz około 1,16%,
nowa miesięczna rata: 745€
Teraz Dom został sprzedany na 01.11., otrzymałem umowę rozwiązującą wraz z obliczeniem odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Teraz wynosi 22.720€(!!). Czyli o 2000€ więcej niż w październiku ubiegłego roku.
Przy obliczaniu zauważyłem następujące rzeczy:
- dodatkowa spłata kapitału zaczyna się dopiero od 2016 roku
- dla pozostałego okresu spłaty kredytu (7,x lat) uwzględniona jest obecna rata
Czy zatem podwyższone odszkodowanie za wcześniejsze spłaty wynika teraz ze zmiany oprocentowania z 3% na 1,x% ?
Czy nie zakłada się, że zmienię ratę spłaty na maksymalną?
Mam nadzieję, że w jakiś sposób mogę się sprzeciwić temu obliczeniu.
Bardzo liczę na dobre rady / pomoc.
DZIĘKUJĘ