Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Stopa spłaty przy odszkodowaniu za wcześniejszą spłatę

Napisany przez StitchJones
Cześć,
już przeszukałem internet, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Dane:
Finansowanie: 193.000
Od: 05.12.2012
Oprocentowanie: 3,12%
Wysokość spłaty kapitału: 3%
Czas trwania: 15 lat
Miesięczna rata: 985€

W październiku 2014 roku zapytałem po raz pierwszy o przybliżoną wysokość odszkodowania za wcześniejszą spłatę.
Wtedy wynosiło około 20.500€.
W styczniu, ponieważ mieszkam sam w domu, zmniejszyłem jak tylko mogłem odsetki - teraz około 1,16%,
nowa miesięczna rata: 745€

Teraz Dom został sprzedany na 01.11., otrzymałem umowę rozwiązującą wraz z obliczeniem odszkodowania za wcześniejszą spłatę. Teraz wynosi 22.720€(!!). Czyli o 2000€ więcej niż w październiku ubiegłego roku.
Przy obliczaniu zauważyłem następujące rzeczy:

- dodatkowa spłata kapitału zaczyna się dopiero od 2016 roku
- dla pozostałego okresu spłaty kredytu (7,x lat) uwzględniona jest obecna rata

Czy zatem podwyższone odszkodowanie za wcześniejsze spłaty wynika teraz ze zmiany oprocentowania z 3% na 1,x% ?
Czy nie zakłada się, że zmienię ratę spłaty na maksymalną?

Mam nadzieję, że w jakiś sposób mogę się sprzeciwić temu obliczeniu.

Bardzo liczę na dobre rady / pomoc.
DZIĘKUJĘ

Napisany przez 6Bankkaufmann
To z dodatkową spłatą jest naprawdę zagadkowe. Jak to wygląda w Państwa umowie dotyczącej dodatkowej spłaty? Czy jest określona data od której?

Na rok mogę dokonać dodatkowej spłaty do 10 000 €.
Zawsze było ustawione na 9 650 € od 2016 roku.

Ale istotne pytanie - czy obniżona w styczniu rata kapitałowa ma negatywny wpływ na odszkodowanie za wcześniejszą spłatę?
Ponieważ jest ono ustalane na pozostały okres kredytu.

Czy mogę się sprzeciwić i powiedzieć, że zakłada się, iż na pozostały okres kredytu zmienię stopę spłaty (w ramach umowy) na maksymalnie 5%?

Bo w przeciwnym razie nie potrafię wytłumaczyć różnicy między październikiem 2014 r. (20 500 €) a teraz (22 720 €)...

Napisany przez Kass Finanz
Może to być spowodowane ogólnym spadkiem oprocentowania kredytów od października 2014 roku.
Odpowiedniość odszkodowania za wcześniejszą spłatę zależy od utraconych zysków między warunkami umowy a zmyślonym nowym wykorzystaniem środków finansowych. Im większa różnica, tym wyższa opłata za wcześniejszą spłatę.

Tak, jestem tego świadom.

Ale czy obliczenia mają zasadniczo coś wspólnego z ratą spłaty kapitału?

Czy naprawdę nikt nie może nic dodać do tej kwestii podatkowej?
Zdaje się, że od października 2014 roku do teraz oprocentowanie nie zmieniło się zbytnio, o ile mogę to ocenić.

W międzyczasie następujące wydarzenia miały miejsce.

W zeszłym tygodniu skonsultowałem się z bankiem i udało mi się wyjaśnić następujące kwestie:

- Dodatkowa spłata w wysokości 5% (czyli 9.650€) została uzgodniona - OK
- Zgodnie z umową dodatkowa spłata jest możliwa tylko do 31.03. danego roku – również OK

Następnie zapytałem, dlaczego do pozostałego okresu kredytowania zawsze uwzględniana jest obecna stopa spłaty, mimo że zgodnie z umową (w krokach co 0,5% rocznie) mogę spłacić nawet do 5%. Mój kontakt nie potrafił tego wyjaśnić i obiecał zbadanie tej kwestii. Po dwóch dniach poinformowano mnie, że moi koledzy popełnili błąd i dostanę nowe obliczenia z dostosowaną kwotą spłaty.

Dziś jednak bank zadzwonił do mnie ponownie i powiedział, że nie ma obowiązku ustawowego zwiększenia stopy spłaty (na zasadzie wymyślonej dodatkowej spłaty) do maksymalnych 5%. Dlatego dla mnie nie będzie to żadna poprawa.

Moje pytania teraz:
- Gdzie to jest napisane? (ktaka ustawa?)
- Czy nie jest to już nieuczciwe ze strony banku, że w styczniu (wiedząc, że chcę sprzedać, bo już zapytałem o VFE) obniżają stopę spłaty do minimum (nawet poniżej poziomu dozwolonego umownie)?
- Jakie mam możliwości, aby się przeciw temu obronić?

Napisany przez NaTwoim13
Przy obliczaniu odsetek od wcześniejszej spłaty trzeba przyjąć najwyższą możliwą kwotę spłaty kapitału!! Bez wyjątków!

OK, to brzmi inaczej.
Znajoma, która również pracuje w banku, powiedziała mi, że w ich systemie nie ma możliwości uwzględnienia innej stopy spłaty niż obecna podczas obliczeń...

Jak powinienem w takim razie postąpić? Napisać pismo i odrzucić ofertę?
Idź bezpośrednio do urzędu ochrony konsumenta?

Napisany przez 3eugh
I oczywiście bank musi uwzględnić również roczną maksymalną dopłatę dodatkową podczas obliczania prowizji za wcześniejszą spłatę - bez względu na to, czy została wykorzystana przez klienta, czy nie. Dlaczego? Bank musiał uwzględnić przy zawieraniu umowy ryzyko, że klient skorzysta z maksymalnej dopłaty dodatkowej co roku, co skutkuje szybszą spłatą kredytu. To sprawia, że bankowi przysługuje mniejsza prowizja za wcześniejszą spłatę w porównaniu z umową z mniejszą możliwością rocznej dopłaty dodatkowej lub nawet bez niej.
Warto również ponownie obliczyć prowizję za wcześniejszą spłatę w FMH, Interhyp, Wehrt lub za pomocą innych kalkulatorów online.

Cześć wszystkim,
mała AKTUALIZACJA:

Skontaktowałem się z moją sprawą (początkowo musiałem zapłacić zbyt wysokie opłaty VVE Deutsche Bahn za sprzedaż). Zwróciłem się do Stowarzyszenia Konsumentów w HH. Byli bardzo pomocni i szybcy, przygotowali nowe obliczenia za 75€ oraz wyjaśnienia dotyczące sytuacji.

W moim przypadku, według Stowarzyszenia Konsumentów, opłaty VVE były zbyt wysokie o około 4.000€, głównie ze względu na brak uwzględnienia możliwej 5% spłaty kredytu pozostałego do spłaty.

Przesłałem te obliczenia Deutsche Bahn z prośbą o stanowisko/nanowne obliczenia/zwrot pieniędzy. Deutsche Bahn nadal odmawia - nie jest prawnie zobowiązana do uwzględnienia najwyższego możliwego współczynnika spłaty kredytu.

Postanowiłem zwrócić się teraz do mojego ubezpieczenia ochronnego...

Jak tylko będą jakiekolwiek nowe informacje - będę informować.

Napisany przez 3eugh
Czy to jest znane? https://www.bundesgerichtshof.de/Shar...tml?nn=6128288

Dziękuję - nie, nie byłem tego świadomy.

W moim przypadku chodzi nie o uzgodnione dodatkowe spłaty, ale o zmianę stopy amortyzacji (1-5% jest możliwe zgodnie z umową).

Bank nie uwzględnił możliwych umową 5%, lecz podał jako podstawę moją stopę amortyzacji obniżoną w styczniu 2015 z 3% do 1,5%.

Napisany przez 3eugh
Rozumiem. Jednak zasada uwzględniania maksymalnej możliwej nadpłaty powinna być również przenośna na maksymalną możliwą stopę spłaty. Bank powinien bowiem od samego początku zakładać, że Ty/klient skorzystasz z tej maksymalnej stopy spłaty. Jednakże nie są mi znane żadne decyzje sądowe dotyczące Twojej konkretnego przypadku. Sprawdź proszę w głównym wątku (zobacz moje podpisy) dotyczącym tematu Doświadczenia. Być może ktoś inny będzie mógł bardziej konkretnie się wypowiedzieć.

Napisany przez guest
Kiedy sprawa zmierza w kierunku sporu sądowego, oprócz wspomnianego zwiększenia stawki oprocentowania karnego do maksimum określonego w umowie, należy również odjąć oszczędzone ryzyko banku.

Jeśli bank nie udziela pożyczek, to nie ma ryzyka związane z odzyskaniem tych środków.

Ten punkt również zazwyczaj ginie w zapomnieniu.

Ogólnie rzecz biorąc, jako laik prawniczy skłaniam się do tego, że stanowisko banku jest błędne. Ponieważ ta praktyka dotknie szereg klientów, z których pewna liczba nie odważy się pójść do sądu, to będzie kontynuowana aż do decyzji najwyższej instancji.

Powodzenia

gość

Napisany przez 3eugh
W dniu 23.02. Bundesgerichtshof będzie mógł się wypowiedzieć na temat WR.

23.02.2016
XI ZR 549/14
Termin rozprawy w dniu 23 lutego 2016 r. o godzinie 9.00 w sprawie XI ZR 549/14 i XI ZR 101/15 (obowiązkowe informacje dotyczące prawa do odstąpienia od umowy kredytu konsumenckiego)

A już wcześniej szczególnie dotyczące potrąceń wypłat w kredytach KfW:

16.02.2016
XI ZR 454/14
Zawiadomienie o terminie w dniu 16 lutego 2016 r. o godzinie 10.00 w sprawie XI ZR 454/14, XI ZR 63/15, XI ZR 73/15 oraz XI ZR 96/15 (Potrącenie wypłaty w kredytach KfW)

A 16.03. kontynuowany będzie temat odwołania od zakupu materaca kieszeniowego sprężynowego (z pewnością interesujące):

16.03.2016
VIII ZR 146/15
Termin rozprawy w dniu 16 marca 2016 r. o godzinie 11.00 - VIII ZR 146/15 (Dotyczący prawa do odstąpienia od umowy zawartej na odległość)

Cześć,
mała aktualizacja....

Po długich wyjaśnieniach, niezliczonych kopiach i skanowaniu itp. w ubezpieczeniu prawnych i u prawnika, kancelaria doszła do wniosku,
że bank MUSI uwzględniać umowną stopę spłaty w wysokości 5%.
Obliczenia banku wynoszą około 16 100 € (w przeciwieństwie do DeutschenBank, która wynosi około 22 700 €).

Bank został zobowiązany do zwrotu mi różnicy w terminie.

Bank nie zajął stanowiska w wyznaczonym terminie - sprawa jest teraz przed sądem....

Dobrze jest widzieć, że wszystkie te starania przynoszą efekty. Mam nadzieję, że zakończą się sukcesem.

...na rzecz sprawiedliwości...

Będę informować o wyniku.

Napisany przez 3eugh
Czy możesz odwołać swoją umowę dotyczącą DV, ponieważ WRB jest błędna? Jeśli tak, możliwe byłoby kompleksowe wycofanie, co może przynieść Ci kilkadziesiąt tysięcy euro. Szczególnie z ubezpieczeniemodstępnym w RSV powinieneś zastanowić się nad tym. Więcej informacji znajdziesz w podforum dotyczącym odwołania (patrz także moje podpis).

...ustawa o ochronie danych osobowych pochodzi z 2012 roku - odwołanie jest jasno zdefiniowane.
Cała ta sprawa była już przedstawiona w urzędzie ochrony konsumentów, RSV i adwokatowi.

Niestety, drzwi są już zamknięte.

Napisany przez 3eugh
Też w 2012 roku nadal używano wiele błędnych WRBen. Możesz umieścić swoje anonimowe WRB w wątku WRB nieskuteczne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata