Re: Bau Riester - Elastyczna oszczędność mieszkaniowa z dopłatą Riester.
Napisany przez timedlinux -
- pt wrz 11, 2015 1:31 pm
Zacznijmy od przywitania w tym forum, które znalazłem dzisiaj podczas poszukiwania informacji na temat oferty umowy, która została mi złożona. Jest to mój pierwszy post w takim forum, więc jeśli naruszyłem jakieś zasady, proszę wybacz. Mam kilka pytań odnośnie tej oferty. Mój doradca z firmy BHW chce mi sprzedać BHW FörderBausparen Flex (WR1). W swoich obliczeniach dotyczących tej oferty dochodzi do stwierdzenia, że stopa zwrotu wynosi 45% (proszę nie śmiać się) - maksymalna suma oszczędności rocznych to 2100 euro - otrzymałbym zwrot 580 euro rocznie po wpisaniu w Anlage AV podatku, 154 euro to coroczna kwota podstawowego wsparcia, dodatkowo BHW oferuje 120 euro jako bonus do rocznej wpłaconej kwoty (jednorazowo na koniec 8 lat). Po 8 latach mógłbym swobodnie dysponować zgromadzonym kapitałem. Nie jestem zainteresowany kredytem. Umowa opiewa na kwotę 60 000 euro. 960 euro to opłata za wykup. To ofertę interesującą są jedynie osoby w wieku od 50 do 55 lat, które nie są w stanie osiągnąć minimalnego okresu oszczędzania wymaganego do umowy Riestervertrag. Dlatego wypłata po 8 latach jest możliwa. Czy ktoś zna podobną ofertę? Nie widzę w niej haczyka. Znam tego doradcę od dłuższego czasu i uważam go za wiarygodnego. Mimo to cała sytuacja wydaje mi się dziwna. Pozdrowienia dla wszystkich, Tim