Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Hausgeld - Co płaci najemca, a co właściciel nieruchomości?

Napisany przez h5e4tw
Cześć, planuję w przyszłości wynająć moje mieszkanie, więc mam pytanie odnośnie tego, co mogę przerzucić na najemcę z opłat za mieszkanie i co musiałbym opłacić sam, mam nadzieję, że możecie to poprawnie podzielić na Najemca płaci i Właściciel płaci. Potrzebuję tego do obliczenia ceny najmu.

Ogrzewanie/Woda/KanalizacjaKoszty adwokackie i sądoweWynajem piwnicKonserwacjaWywóz śmieciBioodpadyCzyszczenie ulicPowiązane ubezpieczeniaOdprowadzanie deszczówkiPrąd ogólnyOświetlenie zewnętrzneDozorcaCzyszczenie budynkuInne koszty operacyjneEkwiwalent dla rady właścicieliOpłaty bankoweProwizja zarządcyAbonament telewizyjnytylko prąd ogólnyDrobne naprawy

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Najemca płaci

Czyszczenie ulic
Dozorca
...

Właściciel płaci

Prowizja zarządcy
...

Mam nadzieję, że możecie mi pomóc dalej.

Napisany przez verschaukelt
Moja rekomendacja byłaby przeznaczyć rozliczenia zarządcy nieruchomości. Wtedy otrzymasz wpływy z najmu, a reszta zostanie załatwiona. Koszty zarządzania możesz odliczyć od podatku. Jeśli czujesz, że sobie poradzisz, to zapoznaj się z rozporządzeniem dotyczącym kosztów ogrzewania oraz prawem najmu. Oczywiście, najemca nie poniesie Twoich kosztów związanych z zarządzaniem wspólnotowym i indywidualnym, a także opłat za konto ani napraw specjalnej czy wspólnej własności.

Napisany przez xlarge
Zazwyczaj administracja powinna już uwzględniać koszty podzielne i niepodzielne w rocznym rozliczeniu.

Najemca nie musi płacić za naprawy (ile to procent działalności woźnicy?)

W przypadku wynajmu nie przez cały rok rozliczeniowy - jak sprawiedliwie rozliczyć koszty ogrzewania?

(Czas wynajmu od kwietnia do września - czy ogrzewanie w ogóle było włączone?)

Napisany przez kennname
Bardzo dobrze

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata